Procene vrednosti satova - Samo u ovoj temi!

Dragi moji drugari!
Kao prvo možda bi trebalo otvoriti neku drugu temu pa da na njoj komentarišemo kolekcionarstvo, da nebi opterećivali ovu.
Prihvatam ja sve što je rečeno a pogotovu to da imam drugačije polazište. Zašto? Ja smatram da je sat samo jedan aparat koji služi za merenje vremena. Kačenje dragulja na isti ništa mi ne znači on je i dalje sat. Ako sam već zaljubljenik u te satove ja bih voleo da imam takvu kolekciju kroz koju se vidi istorijat satova. Podrazumeva se da bi trebali biti ispravni i te tačnosti prema tehnologiji koja je bila u to vreme. Kada sam ja kupovao Seiko satove nisu im bile cene kao sada ( i vremena su bila druga) a bili su baš u trendu. Evo sad ne mogu da kupim baš su skupi ali nebi prodao ove, jedan je čak pokvaren ali ću probati da ga popravim. Imalo bi tu dosta da se piše ali eto moja su razmišljanja takva, sto ljudi, sto čudi. Još samo jedno kad me ne bude uopte me ne interesuje šta će uraditi naslednici mada jedan voli satove.
Pozdrav

Enes - sasvim si u pravu! Predlazem da se vratimo na osnovnu temu ovog foruma. Ako hocete - otvorite zasebnu temu - a ja cu prebaciti ove postove tamo!

Da li mozda neko zna malo vise o ovom satu i orjentaciono koja je vrednost sata? U pitanju je Ulysse Nardin GMT Big Date, u njemu je mehanizam UN-22. Evo i fotografije.

Attachments

• GRFWHorizStOn.jpg
    GRFWHorizStOn.jpg
    64.8 KB · Views: 182
  • GRFMClose.jpg
    GRFMClose.jpg
    42.6 KB · Views: 146
@patek
Cena novog je 4 300-5 500 dolara.
Ukucaj naziv svog sata u Googlel i sve će ti biti jasno:idea:

Posedujem dva rucna sata Longines ispravni stari preko 50 godina.imaju datumar .mislim da su pozlaceni okolo su zuti.Da li neko moze da mi proceni.Unapred hvala.

Bata0212
Koristi makro mod na aparatu i neka ti ruka bude mirna.Napravi par slika pa postavi najbolje.

img015oa.jpg

img018ch.jpg

Skenirao sam malo je bolje ispalo,zamolio bih za procenu ,izvinite nisam neki ekspert.

Last edited by a moderator:
Vrednost ovog sata je nekih 70-80€ ako je mehanizam u dobrom stanju. Ja bi ovaj sat doveo u red, promenio staklo, malo ga polirao nekim kremicama, postavio neki simpatični kaiš i tako ga čuvao za sebe! Tada je tih godina radjena serija satova nižeg budzeta, pritom s centralnom sekundarom što je dobro.
Par pitanja, mehanizam je navijač ili automatik, koliko rubina ima i gde je drugi sat? Pojavilo se u staroj jugi par Longinesa tih godina, verovatno postoji neka veza! :D

Vrednost ovog sata je nekih 70-80€ ako je mehanizam u dobrom stanju. Ja bi ovaj sat doveo u red, promenio staklo, malo ga polirao nekim kremicama, postavio neki simpatični kaiš i tako ga čuvao za sebe! Tada je tih godina radjena serija satova nižeg budzeta, pritom s centralnom sekundarom što je dobro.
Par pitanja, mehanizam je navijač ili automatik, koliko rubina ima i gde je drugi sat? Pojavilo se u staroj jugi par Longinesa tih godina, verovatno postoji neka veza! :D

Mehanizam je na navijanje ,nepise koliko ima rubina.Drugi sat je isti kao i ovaj.\\\\mehanizmi su u redu radi i jedan i drugi.ovaj sat su dobili radnici Vunarskog kombinata za 40 godina staza.

Mehanizam je na navijanje ,nepise koliko ima rubina.Drugi sat je isti kao i ovaj.\\\\mehanizmi su u redu radi i jedan i drugi.ovaj sat su dobili radnici Vunarskog kombinata za 40 godina staza.

Verovatno 17 rubina, predpostavljao sam da je za nečiji zasluženi rad samo sam hteo malo da ublažim. Tada su proizvodili satove bez naziva u seriji u nekih 10-20.000 primeraka. To je bio rang jeftinijih satova zato nisu nosili svoj seriski broj, ono što je bitno za ovaj sat jeste da je mehannizam još tada bio odličan, moraš da razumeš da je tada centralna sekundara bila nešto novo. E sada pozlata 14-18 k zlata je postojala bila je na satovima besserijskih oznaka što je naravno doprinelo ceni.

Lepi emotivni primerci, trebalo bi da ostanu u porodici! :)
Ja bi ih sredio,
pozdrav....

bdw, Lep primer gde nam se tada država nalazila.:proud:

Back