Naleteo sam na zanimljivu staru temu na WatchUseek-u gde je neko napravio hijerarhiju brendova satova po “tier-ovima”, od entry-level do high-end. Nije ništa revolucionarno, ali je dobar povod za razmišljanje o tome kako mi, kao entuzijasti, zapravo rangiramo satove u glavi.
Ovakve liste su uvek nezahvalne jer mešaju više kriterijuma: istoriju brenda, kvalitet izrade, završnu obradu mehanizma, cenu, ekskluzivnost, pa čak i imidž. Zato često vidimo da se Rolex stavlja iznad brendova koji objektivno imaju komplikovanije ili lepše završene mehanizme, dok se Patek Philippe gotovo uvek automatski gura na sam vrh, bez mnogo diskusije.
Meni lično su ove liste najkorisnije ne kao objektivna istina, već kao polazna tačka za diskusiju. Više me zanima zašto je neko stavio određeni brend u viši ili niži rang, nego sama pozicija. Da li rangiramo po mehanici, završnoj obradi, istoriji, ili po tome koliko nam srce zaigra kad vidimo sat na ruci?
Voleo bih da vas čujem kako ocenjujete ovu listu, koji brend je zalutao u koju kategoriju, ima li nekih kardinalnih grešaka, ili se u većini podele slažete sa autorom teme.
Inače ovo je revizija originalne teme na ovom linku, na kojem se nalazi i definicija ovih kategorija:

Ovakve liste su uvek nezahvalne jer mešaju više kriterijuma: istoriju brenda, kvalitet izrade, završnu obradu mehanizma, cenu, ekskluzivnost, pa čak i imidž. Zato često vidimo da se Rolex stavlja iznad brendova koji objektivno imaju komplikovanije ili lepše završene mehanizme, dok se Patek Philippe gotovo uvek automatski gura na sam vrh, bez mnogo diskusije.
Meni lično su ove liste najkorisnije ne kao objektivna istina, već kao polazna tačka za diskusiju. Više me zanima zašto je neko stavio određeni brend u viši ili niži rang, nego sama pozicija. Da li rangiramo po mehanici, završnoj obradi, istoriji, ili po tome koliko nam srce zaigra kad vidimo sat na ruci?
Voleo bih da vas čujem kako ocenjujete ovu listu, koji brend je zalutao u koju kategoriju, ima li nekih kardinalnih grešaka, ili se u većini podele slažete sa autorom teme.
Inače ovo je revizija originalne teme na ovom linku, na kojem se nalazi i definicija ovih kategorija:
- Consumer (potrošački): neki kvarcni, neki mehanički; brendovi iz celog sveta (npr. Švajcarska, Japan, Rusija, Kina, SAD, Danska)
- Enthusiast (entuzijastički): uglavnom tool satovi dizajnirani za konkretnu namenu (npr. pilotski ili vojni satovi)
- Quasi-luxury (kvazi-luksuz): skupi ili “fensi” entuzijastički satovi; luksuzni satovi nižeg cenovnog ranga
- Entry-level Luxury (ulazni luksuz): početni luksuzni satovi; skupi entuzijastički satovi
- Luxury (luksuz): skupi satovi sa bogatom istorijom iza sebe
- High-end Luxury (visoki luksuz): najpoznatiji luksuzni brendovi
- Ultra Luxury (ultra luksuz): ekstremno skupi satovi (namenjeni ozbiljnim kolekcionarima i veoma bogatim ljudima)