Pozdrav svima!
Na kraju nisam izlicitirao Raketu "televizorku" za rezervne delove na limundu. Još uvek čekam da se pojavi neka pokvarena, sa dobrim kazaljkama, a za male pare. Problem izgrebanog stakla rešio sam u DIY stilu... Opis sledi...
Siguran sam da ste svi ranije polirali staklo nekog sata, ali ovo je dalo najdramatičnije (pozitivne) rezultate do sada, pa sam hteo da opišem postupak i rezultate. Da se razumemo, ovo verovatno ne bih pokušavao da je u pitanju vredniji sat, a i ohrabrilo me je to što ovih polovnih satova ima dosta na tržištu, i najgore što je moglo da se desi jeste da moram da kupim jedan zbog stakla.
Za ovaj recept biće Vam potrebno:
-1 sat sa vidno izgrebanim staklom
-1 list brusnog papira (u narodu poznatiji kao "šmirgla"

) granulacije 1500
-1 list brusnog papira granulacije 2000
-1 selotejp traka
-1 pasta za zube
-1 mikrofiber krpa
Za početak evo jedne "before" fotografije.
View attachment 6205
Izvinjavam se zbog lošeg kvaliteta fotografija u ovom postu, ali koristim obični Point and Shoot digitalni aparat sa lošom macro funkcijom, tako da bolje nije moglo. Ovo sam namerno slikao sa blicem kako bi se jasno videla dubina "ožiljaka" na pleksiju.
Za početak sam uz pomoć selotejpa zaštitio kućište oko pleksija od grebanja, kao i poklopac kućišta kako prašina ne bi prodirala unutra.
Grublju šmirglu sam postavio preko krpe na sto i brusio površinu pleksija tako što sam vršio pritisak i ujednačenim pokretima pomerao sat po papiru. U ovom slučaju bilo je prilično jednostavno jer je staklo četvrtastog oblika i nije mnogo konveksno.
Posle 10-ak minuta pažljivog šmirglanja nestala je i najdublja ogrebotina sa pleksija. Na sledećoj slici možete videti kako je staklo izgledalo u tom momentu. Dobilo je zamagljeni , "matiran" izgled.
View attachment 6206
Na ovoj slici možete videti da postoje vertikalne crtice na staklu. Nažalost, nisu u pitanju ogrebotine, već naprsline, i tu leka nema... Osim novog stakla. Ipak, dobra stvar je da se ove naprsline zaista ne vide golim okom. Na slici se vide zahvaljujući blicu.
Ponovio sam istu proceduru sa šmirglom finije granulacije. Pretpostavljam da sam ovaj korak mogao i da preskočim.
Nakon toga prešao sam na poliranje starom dobrom pastom za zube. Neverovatno je da je posle samo par pokreta krpom i pastom staklo postalo kristalno čisto.
Par minuta poliranja, čišćenje ostataka paste, skidanje zaštitne trake, i evo finalnih rezultata:
View attachment 6207View attachment 6208
Sve u svemu - ja sam prezadovoljan. Jedina loša strana je to što se kroz ispolirano staklo još bolje vidi koliko su kazaljke korodirale.

Ali doći će i to na red...
Na kraju, zanima me da li neko ima iskustva sa poliranjem SS kućišta u kućnoj radinosti. Da li je to neko pokušao? Da li bi sličan postupak kao sa staklom dao rezultate?
Hvala i pozdrav!