Seiko 5 satovi clanova foruma

Ne samo godina vec i mesec i koji je po redu bio tog meseca!Normala za COSC setificat a za taj mehanizam debelo preko nomale.Po specifikacijama.

Nisam pronasao mesec. Samo sam pronasao te godine... Nista vise. Na jednom sajtu.

A mehanizam za sada, radi kako radi. Evo vise od 48h i trenutno je 8 sekundi ispred stoperice. Praticemo. :D U najgorem slucaju, kod casovnicara na stelovanje. Mene samo zbunjuje to sto je, kako citam kod gotovo svih minus u pitanju, a kod mene plus. Mozda ce se i usporiti. Ja sm ga bas nosio preporucenih 10-12 sati dnevno, da vidim kako ce se na testu pokazati. I za sada, da ne pratim na stoperici, pojma ne bih imao da nesto ide napred :D Testiram uzgred i moja preostala 3 kvarcna sata. Svi su za sada u sekund precizni.

Kakvo bre štelovanje, ne treba otvarati sat sledeće 5-6 godina makar. Sve do minut dnevno je prihvatljivo, uživaj u njemu. Za supertačnost imaš mobilni telefon.
Automatiku treba određeno vrijeme, makar mjesec da se razradi i ustali tačnost. Tek ćeš onda znati koliko je odstupanje. Kad sam kupio Longines pratio sam prvi mjesec tačnost, prođe od tada 5-6 godina :)

Kakvo bre štelovanje, ne treba otvarati sat sledeće 5-6 godina makar. Sve do minut dnevno je prihvatljivo, uživaj u njemu. Za supertačnost imaš mobilni telefon.
Automatiku treba određeno vrijeme, makar mjesec da se razradi i ustali tačnost. Tek ćeš onda znati koliko je odstupanje. Kad sam kupio Longines pratio sam prvi mjesec tačnost, prođe od tada 5-6 godina :)

Hvala za link i za odgovor o mehanizmu! Necu naravno jos na stelovanje. Svakako sam samo izneo zapazanje o tacnosti, a veruj i da je minut dnevno gore dole, ne bih se nervirao. To je automatik. Ono sto je sigurno je da je odstupanje +6 dnevno za sada. I nije lose :)

Imaš negdje na forumi pisano o tome- Ako uveče kad skidaš sat ostaviš da leži sa krunicom nagore ubrzaće ti recimo sekund, tako i da položaj kad ga skineš ima veze. Proguglaj forum a i možeš sam probati, ako te interesuje.

+ 6 je fenomenalno za taj mehanizam. Al kako Engine kaze, ako je novi treba mu malo da se ustali, uhoda. Ako to nakon mjesec dva bude jako odstupanje onda ga odnesi na stelanje.
Necu ti to preporuciti i nemoj to raditi ali ja sam to sam radio na nekim starijim satovima. I to preko one aplikacije za mobitel . I zacudo uspio sam.
Isto tako pazi na magnetizam. Prije otvaranja ako brza bilo bi dobro provjeriti jeli namagnetiziran.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imaš negdje na forumi pisano o tome- Ako uveče kad skidaš sat ostaviš da leži sa krunicom nagore ubrzaće ti recimo sekund, tako i da položaj kad ga skineš ima veze. Proguglaj forum a i možeš sam probati, ako te interesuje.

Sve sam procitao. I okretao sam sat u 3 polozaja tokom 3 noci. Samo ne na staklo. I nema ama bas nikakve razlike. Bar kod mene...

+ 6 je fenomenalno za taj mehanizam. Al kako Engine kaze, ako je novi treba mu malo da se ustali, uhoda. Ako to nakon mjesec dva bude jako odstupanje onda ga odnesi na stelanje.
Necu ti to preporuciti i nemoj to raditi ali ja sam to sam radio na nekim starijim satovima. I to preko one aplikacije za mobitel . I zacudo uspio sam.
Isto tako pazi na magnetizam. Prije otvaranja ako brza bilo bi dobro provjeriti jeli namagnetiziran.

Hvala na savetu. Jedino mi to nije jasno u vezi magnetizma... Kako se ponasati i sta raditi. Ja sve moje satove drzim na nocnom stocicu pored lampe. (Ili u fioci) Okruzem sam tv-om, laptopom, telefonom, ruterom. Ne znam da li to ima neke veze?

Ma ako nije jako blizu ne trebas se brinuti previse. Al gle, nikad ne znas. Nesvjesno se nadje negdje sto ga poremeti. Postoji isto jedan trik mali. Stavis mali kompas na njega i ako se igla pomakne vjerojatnost da je namagnetiziran postoji.
To lako rijesis sa demagnetizatorom. Ja sam na e bayu uzeo za nekih 10-ak dollara
04a0010ee190c5e1bc16d93ece4e1278.jpg

Ma ako nije jako blizu ne trebas se brinuti previse. Al gle, nikad ne znas. Nesvjesno se nadje negdje sto ga poremeti. Postoji isto jedan trik mali. Stavis mali kompas na njega i ako se igla pomakne vjerojatnost da je namagnetiziran postoji.
To lako rijesis sa demagnetizatorom. Ja sam na e bayu uzeo za nekih 10-ak dollara
04a0010ee190c5e1bc16d93ece4e1278.jpg

Dobra fora! Hvala! Svasta se ovde moze nauciti :)

Pozdrav,drage kolege,evo da se pohvalim jednom novom peticom,Za 4000 din pazario.Opravdala je sva moja ocekivanja,Presrecan sam sad..Sat je negde iz 1975 god,a kao nov je..Pozz svima..IMG_20200228_114141.jpgIMG_20200228_114141.jpg

Pozz kolege,imam jedan problem na jednom crnom seiku,takodje petica..
Sat je radio normalno,i kad sam jutros prebacio datum na prvi,on je poceo da zastajkuje,radi par sekundi,pa stane..Zna li neko o cemu se radi,da li je neki manji kvar ili mu treba neko ciscenje?pozz i hvala..Da dodam,sat je najnormalnije radio dok ja nisam prebacio datum,tek je onda poceo da zastajkuje.

Last edited:
Pozdrav svima, od dede sam dobio sat za uspomenu posto vise "ne radi". On je penzioner i slabije se krece pa se izgleda sat nije ni navijao. :lol: Deda je bio profesor i dobio ga je od djaka, ima i ugraviranu posvetu pozadi. Mehanizam 7009-876a a br 941423, tako da je iz Aprila 1990 g sto potvrdjuje i gravura. Sigurno ima nekih 7 godina kako je cucao u fioci. Sebi je kupio quarzni Casio tako da vise nema problema. Kada sam ga uzeo prvi put i promuckao pokrenuo se na nekih 10s i stao. Tako nekoliko puta za redom. Posle jednog dana nosenja sat je povremeno zastajkivao i pokretao se. Vec drugi dan je radio bez problema. Bio je vidno prljav kao da nikada u zivotu nije ociscen. Staklo izgrebano tesko se i raspoznavalo vreme. Tako da sam ga odneo kod casovnicara da pogleda mehanizam, da ga ocisti, da zameni staklo i ocisti cifer, da mu stavi novu iluminaciju na kazaljke i da mu nadjemo originalnu narukvicu. Majstor je sredio kazaljke i staklo kaze da ga je nastelovao i da ga nosim par dana pa ako bude problema da ga vratim na servis. Evo posle prvog dana nosenja on kasni na 2 sata 38s...a pre njegovog stelovanja je kasnio na 24 sata 2.5 minuta. Moracu da cu da ga pratim i narednih dana. Kuciste sam cistio sam pastom za zube, a narukvicu ferijem. Trebalo bi ovih dana da odem da izaberem narukvicu sa nekih starijih "petica".
Pre: 20200521_155527.jpg20200521_153938.jpg20200521_153844.jpg
Posle ciscenja: 20200526_161308.jpg20200526_161346.jpg

Back