SEIKO 7s26 mehanizam

Re: Seiko 7s26

Sekundara koja se krece (prividno) bez "seckanja" se na engleskom kaze sweeping second i srece se na skoro svim mehanickim satovima - dakle automatici i navijaci. S druge strane - samo par kvarcnih mehanizama ima "sweeping second".
7s26 nema ni mogucnost zaustavljanja sekundare (hacking second) ni opciju rucnog navijanja (hand wound ili winding). Doduse - ako pritisnes malo krunicu i okreces je polako u pravcu suprotno od kazaljke na zidu (;), sto bi rekli nadrealisti) - sekundara ce stati i cak malo krenuti unazad.

Jos jedan detalj - 7s26 ima 21600 bph - otkucaja na sat t.j. sa 6 otkucaja u sekundi. Sto je ovaj broj veci - kazaljka se tecnije krece ali se i povecava preciznost sata a interval za servisivanje se skracuje...

Pročitao sam da ovom mehanizmu treba par nedelja da se ˝uhoda˝ i da tek nakon toga vredi pratiti njegovo odstupanje.

^ Ovo nije vezano samo za 7s26. Svakom mehanizmu, bilo da je automatik ili navijac, potrebno je odredjeno vreme, od par meseci pa sve negde do godinu dana, tokom kog mu se odstupanje smanjuje dok se ne ustali na odredjenoj vrednosti. Ako je to odstupanje i tada veliko - sat je potrebno odneti casovnicaru na podesavanje.

Sekundara koja se krece (prividno) bez "seckanja" se na engleskom kaze sweeping second i srece se na skoro svim mehanickim satovima - dakle automatici i navijaci. S druge strane - samo par kvarcnih mehanizama ima "sweeping second".
7s26 nema ni mogucnost zaustavljanja sekundare (hacking second) ni opciju rucnog navijanja (hand wound ili winding). Doduse - ako pritisnes malo krunicu i okreces je polako u pravcu suprotno od kazaljke na zidu (;), sto bi rekli nadrealisti) - sekundara ce stati i cak malo krenuti unazad.

Jos jedan detalj - 7s26 ima 21600 bph - otkucaja na sat t.j. sa 6 otkucaja u sekundi. Sto je ovaj broj veci - kazaljka se tecnije krece ali se i povecava preciznost sata a interval za servisivanje se skracuje...

Npr. Bulova Precisionist

Ne mogu da nađem gde se pisalo o sledećem pa postujem ovde.Reč je o onom slučaju kada se sat sa automatskim mehanizmom koji odjednom počinje da žuri ,popravlja ponovnim udarcem koji ga ''brutalno dovodi k'svesti''.
Elem,moj Seiko 5 od juče ujutru postade hiperaktivan u toj meri da je žurio 10 minuta za 4-5 sati.Naravno,pomislio sam da sam pogrešno podesio vreme ali ponovna kontrola je pokazala istu stvar.
Pošto sam već bio spreman za posetu časovničaru,reko ajd' da i ja probam sa tim sistemom.
Dakle,uzeo sam sat u desnicu ruku(držeći ga za kaiš do lugova) i prilčno jako ga zveknuo postrance o dlan leve ruke.S'motivacijom ''od viška glava ne boli'' selu ovu sofisticiranu operaciju sam ponovio još jednom.
Nakon toga mi je samo ostalo da se pomolim Bogu i da nastavim sa kontrolom merenja vremena.Evo,o tada su prošla 24 sata.Seiko se potpuno prizvao pameti.
Računam da će sledeći put biti dovoljan samo drugarski razgovor, bez primene fizičke sile.

Inače,pretpostavljam da je problem nastao tako što sam,sa njim na ruci,sekirom cepao drva.

Naravoučenije izvucite sami.

AAAAA!!!! I ja sam se upravo vratio iz podruma, gde sam cepao drva!!! :)))
Naravoučenije: više neću da cepam drva... =)

Eh, malo "prijateljskog" ubedjivanja ne skodi :thumbup:. Nego, da li je neko cuo nesto o 7S26C mehanizmu?

IMG_1054.jpg

...
Inače,pretpostavljam da je problem nastao tako što sam,sa njim na ruci,sekirom cepao drva.

Naravoučenije izvucite sami.

Pretpostavljam da je nindža hteo da poruči kako drva treba cepati katanom :D

@tiha negde sam skoro pročitao da 7s26c i 7s36c dolaze kao zamena 7s26b odnosno 36b. Ista konstrukcija, ista veličina samo se neki delovi razlikuju. c se može upakovati u sat koji nosi b. E sad da li se nešto suštinski menja, ne znam.

Koliko pročitah suštinska promena bi trebalo da bude u tim pinovima regulatora :D, koji su dovodili do ovih nenormalnih odstupanja...:)

Danas je godinu dana kako sam kupio moju peticu sa 7S26b mehanizmom. "Upao" mi je primerak koji ima tačnost u rangu sa najboljim COSC primercima i Grand Seikom. Sat u proseku dobija +1,5-2 sec dnevno. Malo je reći da sam prezadovoljan :)))

Sad je mene totalno jasno zasto nov casio aviator gw-a1000d-1A kosta 600 usd ,zato sto trpi silu od 15g sto bi bilo ekvivalent od cepanja panja i igranja golfom u isto vreme.

Last edited:

Pozdrav svima.
Da li neko zna kad je proizveden mehanizam 7s26c?
Da li je napravljena neka konkratna razlika izmedju 7s26 a,b,c?
Citao sam na forumu o uljima koji se koriste u mehanizmima satova,da li ih ima u ovom mehanizmu?

Koliko ja znam nema neke posebne razlike ako je a, b , c oznaka. Kad je tacno naprvljen 7s26 c ne znam verujem da ce neko dati tacnu informaciju. Naravno da ima ulje, svaki mehanicki sat mora da ima tacno doziranu kolicinu ulja. Da nema ulja ili dovoljno ulja ne bi radio dobro i brzi bi se to primetilo...Kao i kolima ako vozis bez ulja , mozes brzo da ga bacis:)

Last edited:

Upravo to razlika je minimalna.
S ozirom na to da se B pojavio 2006, C je sigurno posle toga.(kakvo objasnjenje:banghead:)

Back