Seiko Bell-Matic satovi

tolarbo

New member
Gledajuci nesto po stranim forumima, naisao sam na ovaj model Bell-Matic, koji me je ostavio bez daha. Toliko, da sam morao sa vama da podelim ovu fotografiju. Svaka cast Seiku :congrats:

Attachments

• bell matic plavi good.jpg
    bell matic plavi good.jpg
    176.3 KB · Views: 522
Seiko Bell-Matic

Imaš jedan model (4006-6011) na domaćoj online berzi po relativno pristupačnoj ceni ako si zainteresovan, ali u kakvom je stanju ne znam. Na osnovu slike deluje da je u solidan ali iskreno, slika je loša i vidi se da je sat "doteran" za prodaju a prodavac uglavnom nije voljan da pošalje kvalitetnije fotke. :banghead:

Pozdrav

Last edited:
re: Seiko Bell-Matic sat

Imaš jedan model (4006-6011) na domaćoj online berzi po relativno pristupačnoj ceni ako si zainteresovan, ali u kakvom je stanju ne znam. Na osnovu slike deluje da je u solidan ali iskreno, slika je loša i vidi se da je sat "doteran" za prodaju a prodavac uglavnom nije voljan da pošalje kvalitetnije fotke. :banghead:

Ja sam se već sastao sa prodavcem navedenog sata, Seiko bell-matic je u lošem stanju i nešto je petljano sa krunicom, iskreno ne preporučujem, inače prodavac ima stalnu izložbu kraj buvljaka ispod nadvožnjaka, mislim da sam sve rekao.

Last edited by a moderator:

Trenutno su mi Bell-Matici najdrazi satovi i zelja mi je napraviti kompletnu kolekciju-crni,sivi,bijeli i plavi.Evo upravo sam pokupio satove sa generalnog servisa i nadam se da ce me sluziti jos 40 godina!
Trenutno mi nedostaje plavi i ukoliko netko ima kakvu informaciju gdje bih ga mogao nabaviti cijenio bih ako bi me obavijestili.Ali samo ovaj oblik kucista dolazi u obzir,ostali mi nisu toliko interesantni.

Malo o satovima:
Dakle radi se o automaticima sa komplikacijom alarma.Mehanizam je Seiko 4006A koji dolazi obicno sa 17J,ali ima i 21J i 27J.
Zanimljivo Seiko nije isao na zvrndajuci alarm u stilu AS mehanizama vec je napravio tonfeder koji daje zvuk alarmu.Radili su se od 1967-1978 i bili su dosta skupi satovi,danasnja vrijednost u dolarima bi bila oko 750 dolara,tada su kostali oko 135 dolara.(koristio sam dolar kalkulator inflacije).
Dolaze u puno boja i oblika i dosta kolekcionara ih voli.Super stvar je sto ih je Seiko radio u velikoj kolicini tako da se moze naci dosta lijepo ocuvanih primjeraka iako su postali sve rijeđi a da su u dobrom stanju i da su original a ne franken kreacije.Moji primjerci ispunjavaju te kriterije :D

Evo slika:

p1000837j.jpg

p1000838.jpg

p1000839nh.jpg

p1000840v.jpg

p1000841i.jpg

p1000846y.jpg

p1000843a.jpg

p1000848j.jpg

p10008500.jpg

Bas je lepa kolekcija! Vidi se sta znaci kad je neko pravi ljubitelj Bell-Matic-a ;)

Hvala decki,ne obazirite se na prastari remen na bijelom Bell-u,uskoro cu i za njega uzeti nesto prikladnije.

Eto. I taman odlučim da skupljam pare za gral, ti mi sa ovim bellovima zamagliš vidik. :D

Volio bih da je ovaj bijeli u mom vlasništvu :(

Refresh,imas sesto culo lol.
Nazalost upravo bijeli ide u prodaju jer imam dva ali je vec rezerviran,ako dogovor propadne javit cu ti se.

Lepo!

Ne znam šta drugo da napišem, pošto ovu stranicu držim otvorenu od trenutka kada sam se ulogovao i malo malo pa se vraćam da iznova pregledam fotke.
Crni sa plavom narukvicom je :man_in_love: kombinacija.

Jedino nisam razumeo da li su tvoji satovi u potpunosti originalni ili su franken? Onaj smajli može da se tumači dvojako.

Dragon mozes biti siguran da MRZIM franken satove i ostale slozence.
Moji kriteriji su-original sat bez ikakvog mijenjanja dijelova,cifer mora biti bez ijedne tockice ili diskoloracije,mehanizam mora biti u savrsenom stanju bez imalo hrđe.Dakle sto blize mint stanju!Zato sam i nabavljao polako preko kontakata na forumima.
PS.samo ciscenje,pregled,servis je doslo preko 200 dolara.

Dakle Jole, nemam reci! Fenomenalni su satovi, ali mi se najvise svidjaju beli na kroko kozi i sivi. Iako sivi ima interesantan kais - mozda bi mu neki drugi izbor bolje pasovao?

Sad vidim da je dragon napisao slicno - vec neko vreme mi stoji ova stranica sa bell-ovima otvorena, i malo, malo pa se vratim da ih vidim :)

Znam da si tragao za mint bell-ovima i pretpostavio sam da nisu franken ali rekoh bolje da pitam pošto mi je smajli bio sumnjiv. :D
Zaista je danas jako teško naći NOS ili mint tj. all-original sat koji datira iz 60-ih ili 70-ih, pa čak i 80-ih godina a i kada naletiš na tako nešto cena obično zna da bude ogromna (mislim, znaš i sam :D). Jedino ako prodavac ne zna šta prodaje ili ako mu treba hitno keš, cena zna da bude prihvatljiva ali takvi satovi se prodaju i pre nego što stigne čovek da kontaktira prodavca. :)
Ja ovih dana tražim 6105 divera i cene se kreću od nekih 600 i kusur dolara pa na više za satove sa originalnim delovima. Kod Loya reparirani ali sa aftermarket delovima dostižu cene i po $400.

Prelepi su ti satovi i zaista odlično izgledaju a nije mi jasno zbog čega prodaješ beli? Naleteo na verziju sa plavim brojčanikom, planiraš nešto da uzmeš ili si opet dobio ponudu koju ne možeš da odbiješ? :D

Prodajem upravo tog bijelog na kroko remenu.Zeznuo sam se i u isto vrijeme nabavio dva ista a sto ce mi oba u kolekciji kad moram jos i plavog nabaviti.Nazalost nisam dobio ponudu kao prosli put,ovog puta ide ispod cijene jer je visak.A lova od prodaje ide za plavog Bell-a ako mi se itko javi na oglas za njega na Bell forumu a i sam dosta trazim okolo cak cu i u Japanu probat kupit ako bude.
A naravno da sam usao u minus,kupio sam jos jedan alarm sat,ali ovog puta nije vintage.Upravo ga pratim na trackingu,stigao u Hrvatsku danas.Kad dode stavljam slike i opis na forum.Mehanizam unutra je prva liga.

I kvragu dragon pa ko da smo sijamski blizanci i ja vec neko vrijeme gledam 6105 divere,ali prvo da alarm kolekciju napravim pa onda ostalo! :D

Last edited:

Dakle Jole, nemam reci! Fenomenalni su satovi, ali mi se najvise svidjaju beli na kroko kozi i sivi. Iako sivi ima interesantan kais - mozda bi mu neki drugi izbor bolje pasovao?

Sad vidim da je dragon napisao slicno - vec neko vreme mi stoji ova stranica sa bell-ovima otvorena, i malo, malo pa se vratim da ih vidim :)

Vjerojatno bi mu pasao deblji crni remen bez onih valova,ali taj mi zasad mora posluziti,a mislio sam naruciti Hadley-Roma chrono strap sa bijelim koncem smedi i crni tako da imam za njega i za bijeloga.Ali uletio mi je jedan skuplji sat pa to mora malo pricekati.

Svaka cast. Satovi su odlicni, lepo izgledaju ovako na "gomili". Jedino mi se ne svida izbor kaiseva
ali to je vec stvar ukusa i nesto sto je promenljivo. Jos jednom pohvala za tebe jole.

Hvala decki,
zaboravih napomenuti jedan trik koji sam pokupio od ostalih Bell kolekcionara a tice se ebay-a.
Naprimjer cesto se nude odlicni Bellovi sa Filipina,Malezije i ostalih azijskih zemalja jer je tamo Seiko jako zastupljen.Uvijek su im kucista savrsena i satovi lijepo izgledaju,ali problem je sto nakon 40 godina u njihovoj vlaznoj klimi satovi izgledaju grozno iznutra i zato ih uvijek uljepsavaju.Ali uvijek se vidi da je vlaga bila unutra i zato cesto skrivaju mehanizam.Upravo zato sam svoje nabavio od vlasnika strogo izvan tog podrucja i trazio slike satova i iznutra.To je imalo svoju cijenu ali bolje platiti skuplje nego platiti smece.
Ovaj trik vrijedi i za ostale vintage satove iz tih podrucja,rijetko je naci sat koji je prezivio takvu vlagu i da se vlasnik brinuo o njemu.

@jole777
super su satovi! :D
jel te mrzi da postaviš klip satova dok su alarmi aktivni?

Nema potrebe,evo jednog NOS primjerka iz Japana.To je crni 4006-7000 (moj 7000 je sivi)

Last edited by a moderator:
Back