dragon
New member
re: Seiko Bell-Matic sat
Vidiš, ja sam upravo 6309 uzeo od Loy-a koji je sa Filipina. Znam za ovu preporuku ili trik što si napisao, da je u tim krajevima Seiko bio poprilično zastupljen ali i da ima dosta satova koji su u lošem stanju upravo zbog klime. Međutim, pošto mnogi Seiko gurui Loya preporučuju kao osobu koja svoj posao odrađuje besprekorno, odlučio sam se da uzmem sat kod njega. Dodatno ohrabruje što praktično nema zamerki na njegov rad, što postavlja slike mehanizama i kućišta kao i što daje garanciju na svaki reparirani sat.
Bell ipak ne bih uzeo kod prodavaca sa tih područja već bih se orijentisao na nabavku iz Evrope, SAD-a ili Japana, što ću vrlo verovatno i učiniti.
off topic
Jel taj novi sat švajcarac ili nešto drugo?
jole777 said:zaboravih napomenuti jedan trik koji sam pokupio od ostalih Bell kolekcionara a tice se ebay-a.
Naprimjer cesto se nude odlicni Bellovi sa Filipina,Malezije i ostalih azijskih zemalja jer je tamo Seiko jako zastupljen.Uvijek su im kucista savrsena i satovi lijepo izgledaju,ali problem je sto nakon 40 godina u njihovoj vlaznoj klimi satovi izgledaju grozno iznutra i zato ih uvijek uljepsavaju.Ali uvijek se vidi da je vlaga bila unutra i zato cesto skrivaju mehanizam.Upravo zato sam svoje nabavio od vlasnika strogo izvan tog podrucja i trazio slike satova i iznutra.To je imalo svoju cijenu ali bolje platiti skuplje nego platiti smece.
Ovaj trik vrijedi i za ostale vintage satove iz tih podrucja,rijetko je naci sat koji je prezivio takvu vlagu i da se vlasnik brinuo o njemu.
Vidiš, ja sam upravo 6309 uzeo od Loy-a koji je sa Filipina. Znam za ovu preporuku ili trik što si napisao, da je u tim krajevima Seiko bio poprilično zastupljen ali i da ima dosta satova koji su u lošem stanju upravo zbog klime. Međutim, pošto mnogi Seiko gurui Loya preporučuju kao osobu koja svoj posao odrađuje besprekorno, odlučio sam se da uzmem sat kod njega. Dodatno ohrabruje što praktično nema zamerki na njegov rad, što postavlja slike mehanizama i kućišta kao i što daje garanciju na svaki reparirani sat.
Bell ipak ne bih uzeo kod prodavaca sa tih područja već bih se orijentisao na nabavku iz Evrope, SAD-a ili Japana, što ću vrlo verovatno i učiniti.
off topic
Jel taj novi sat švajcarac ili nešto drugo?