Nesto mi je govorilo da ne treba da pominjem Iggy-a jer nije vise na forumu pa ako krene rasprava ovim tokom ne moze covek da se brani.
Da budem iskren meni se ne dopada 100% njegovih restauracija ali bar 90% njegovih restauracija mi se dopada i mislim da su na nivou i da ne zaostaju za onim sto se moze videti na stranim forumima i blogovima.
Konkretno sto se Seiko 5 satova tice (
u tom kontekstu sam ga i pomenuo) mislim da radi odlican posao i da za razliku od mnogih drugih preprodavaca sa KP ima korektne cene jer njegovi satovi ne zahtevaju dodatna ulaganja.
Takodje, ima jedan casovnicar koji prodaje na KP i ima nekoliko petica u ponudi i sve su , bar kako on kaze, servisirane a vidi se i da su lepo polirane, matirane. Odmah se mogu staviti na ruku.
Znam Milane da si ti protiv toga da se poliraju i matiraju kucista,narukvice, ciste brojcanici, skida patina, radi reluminacija itd. Znam jer si to mnogo puta rekao.
Sa druge strane ovlasceni servisi (npr Rolex-a) rade restauraciju satova ( poliraju, matiraju itd). Imas i na YT npr. Braitlingov servis na kome se vidi proces restauracije kucista, narukvice itd. Dakle, pricati o tome da li se sme ili ne sme nesto restaurirati je bespotrebno.
Evo jedan interesantan video koji sam vec postavljao. U pitanju je Patek Philippe iz 1947. koji je proizveden u samo 6 primeraka. Cena takvog sata se verovatno ne izgovara.
Dakle, ociscen je brojcanik, polirano je i matirano kuciste (nije narusena geometrija kucista),
napravljeno je novo staklo ,
napravljen je novi satni marker, delovi mehanizma su ocisceni od rdje i polirani, glave srafova mehanizma su vracene u prvobitno stanje.
U pitanju je nezavisna juvelirsko-casovnicarska radnja koja servisira i reparira mnoge luksuzne brendove. Imaju osoblje koje je proslo obuku u Svajcarskoj (razne specijalizacije). Svajcarske firme su ih obucile da izmedju ostalog starim i/ili ostecenim satovima vrate stari sjaj.
Link ka pomenutoj firmi
https://www.grayandsons.com/repairs
Zakljucak je da restauracija sata nije jeres (kao sto nije jeres restaurirati starovremenske automobile).