Re: Sta za Vas prestavalja sat?
Lako zapaljiva tema rekao bih, bar na osnovu nekoliko sličnih rasprava. Imam svoj stav o veoma skupim i nenormalno skupim satovima. Ne bih da ga iznosim, razlog leži u prvoj rečenici. E sad ono što ja cenim kod ljudi jeste da kada kupuju sat bar nešto znaju o tom proizvođaču posebno ako ima šta da se zna. Ne cenim povodljivost pa samim tim ne razumem ljude koji kupuju satove samo zato što su skupi i samo zato što neko drugi u njihovom okruženju ima sat od 10 000 ili 50 000 evra. Na mene nema uticaja reklamna kampanja ma koliko skupa i agresivna bila. Više će me zainteresovati tekst na nekom malom blogu u kojem se govori o satu koji je recimo imao mehanizam koji je bio prekretnica u nečemu. Razumem kada se nekom dopada sat jer ima tradiciju, zanimljivu istoriju itd. Kada se vidi koliki su godišnji profiti časovničarskih grupacija jasno se vidi da su cene veštački dignute ali dobro dok ima tražnje biće i ponude. Ja recimo volim satove ronilačkog i vojno pilotskog stila. Volim starovremenske satove istog tipa samo problem je što je cena tih satova ne tako niska. Nisu mi interesantni zbog cene , cena je razlog zašto ih nemam u kolekciji, nego su mi interesantni zbog razloga koje sam naveo ( istorija, tradicija, kvalitet, zanimljiv dizajn...). Jednom prilikom sam ovo rekao pa ću ponoviti, potpuno komotno bih se osećao sa Amfibijom na ruci u prostoriji u kojoj svi nose recimo IWC ili još skuplje PP . Čak mi se čini ( možda grešim ) da bi svi oni u prostoriji koji nose PP više manje znali ko koji model ima na ruci i koliko taj model košta samo im nebi bilo jasno šta je dođavola Vostok ( naveo sam Vostok kao primer mogao sam i nešto drugo ). Suština je nositi ono što ti se sviđa, znati uživati u onome što imaš i ne biti povodljiv.