Stari TANIS

himmelstrider

New member
Cale je kupio ovaj sat pre dooosta godina, jos kao mladic i nosen je mnogo godina bez odmora, cepao drva, tumbao metal, vario, isao na svadbe... bas je svasta video i preziveo ovaj satic. IMG_20130927_193742.jpgIMG_20130927_193716.jpgIMG_20130927_193927.jpgIMG_20130927_193750.jpg

E problem je sto blage veze nemam koji je ovo model, a vidim da se Tanis pretezno bavio dzepnim satovima... sat je negde iz 70-80 tih, pise na poklopcu i ciferu "Swiss made", Incabloc ako mu je verovati, 17 dragulja, a nazad pise nesto "1148 K". pretpostavljam da je to neki serijski broj ili tako nesto.

Takodje ima i problema sa njim, ali to cemo posle

@shule83 hvala na linku. Zao mi je sto je ovaj proizvodjac skoro totalno anoniman, iako znam da je malo sta izaslo iz Solothurna a da nije valjalo, sto se tice masinogradnje i mehanike. Nadam se da ce neki ekspert odavde prepoznati barem mehanizam...

@vlajo Tek da vidis dedinu "Raketu"... Mozda je i predratna, ko zna. Ona je s druge strane previse videla... neki zupcanici su dobili luft, fale joj dragulji (?!?) a stara je toliko da sumnjam da ce se naci delovi za nju. Pokazacu vam jednom prilikom.

No, kad smo vec kod Tanisa, broj modela i nije toliko bitan... Problem sa njim je sledeci: Mehanizam pri svakom udarcu, cimanju jacem prestane da radi, koliko sam ja primetio. Celu noc je proveo mirno na stolu, i jutros je radio OK, bez gubitka preciznosti cini mi se. Ima taj neki Incabloc sistem, valjda, koji bi trebalo da umanji sok efekat na mehanizam, a ako nista radio je godinama u gadnim uslovima. Zna li neko sta je problem otprilike, i jos bitnije, koliko ce popravka kod nekog ko zna sta radi da kosta ?

Sto se Rakete tice, tesko da je predrtna posto se pravi od 1961/62.
U svakom slucaju postavi neku sliku.

Posto pricamo o neidentifikovanom mehanizmu, za koji ne sumnjam da nikada necu naci delove, da pitam ovde i o kvaru.

Naime, sat pri svakom udarcu staje (ponekad i krece xD), radi samo kad je potpuno miran, nekad ni tad. Sta moze da bude problem ?

Ne verujem da je preveliki problem doći do delova.

Što se kvara tiče može da bude svašta - od ležajeva osovinica,preko zaprljanosti pa nadalje.

Ovaj sat je izuzetno redak... na internetu sam vidjao slicne modele, ali nijedan jedini sa datumom i ovom karakteristicnom "sesticom"... Problem je sto u mom kraju nema stvarno dobrog casovnicara. Po nekim radnjama mozes samo da zamenis kais i bateriju (i to ko zna sta se desi sa vodonepropusnocsu posle) :/

Sto se mehanizma tice, to bi trebalo da je Unitas 6325, tako da bih se slozio sa Vladanom da ne bi trebalo da bude problema kad su delovi u pitanju.

Eto ti sad... izgleda jeste Unitas, sad sam gledao slike neke...

Nista, trenutno ne mogu da radim bilo sta zbog para, ali cemo u buducnosti videti... Verovatno cu poslati nekom casovnicaru ko zna svoj posao, posto ovde i nema takvih, barem ih ja ne znam.

Jos dve stvari, kuciste je mesingano pa niklovano, ima solidan sloj... mogu li da se ispoliraju ove sitne ogrebotine barem ? I da li ce moci da se nadje staklo za njega ?

Mala ispravka Rus ovo nije Unitas 6325 nego jedan od onaj ako je iz reda sa 18000 äh 6410,6412,ili 6417 a ako je iz reda sa 21600 äh onda ili 6425 ili 6426 taj pomenuti 6325 nema Datum sajbi

Jeste Simke, u pravu si, prevideo sam datum.
Mada u principu to je to, nema neke velike razlike izmedju njih.:)

Back