Stripovi

Da, Druna (Serpieri)....savršena žena :man_in_love:. Taj Mebijus pre nego što je postao Mebijus je bio majstor vestern stripova, Poručnik Bluberi je stekao svetsku slavu, a Politikin zabavnik je bio jedan od prvih promotera tog stripa u Istočnoj Evropi. Meni se sviđao i Mebius ali ne mogu da kažem da sam ga uvek razumeo, sve u svemu super je bio urađen.

Uh ala ste udarili po stripovima, a i po kritikama. Dobrim delom se slazem sa ovim komentarom koji je izneo Nesa, ali mislim da je bas specificna egzotika, ono sto je privlacilo mase i sto je sptripove ucinilo toliko popularnim u to vreme, a i kasnije.

da, i moebius...

sex strip sam preskocio, nisam ni znao da je postojao. verovatno je idejni nastavak toga dick long,
na kraju play boy-a.

ocigledno je da je vecina nas ipak malo starija i da pamti vreme kada se cekalo da nesto od stampe
izadje (strip ili ... ), pa smo na istim mestima kalili estetiku i stavove, pa i duhovitost.
koliko god lose bilo sto smo svi dobijali iste / selektovane informacije, toliko je dobro sto su te
informacije ipak bile koliko - toliko pozitivno selektovane.
kako se pojavio internet, stripovi su logicno izumrli, a informacije koje dolaze do danasnjih klinaca
nisu selektovane prakticno nikako. uz gubitak prethodne drzave i obrazovnog sistema koji nije skupljao
bodove po bolonjskoj deklaraciji rezultat izgleda nije bas dobar.

mi smo stripove citali zato sto su nam stvarno bili zabavni, zato sto nije bilo zabavnije llterature
u to vreme, a sa ovom ponovljenom expanzijom stripova klinci se mozda navuku na to da rade
nesto retro (sto je sad valjda in), pa osete deo onoga sto smo mi dobijali od cele price sa
stripovima ( od citanja, preko pozajmljivanja, menjaze, do klinacke analize epizoda).

nije sve jos propalo dibiduz...

Neki od stripova koji su obelezili moje detinjstvo, a i nekih 20 godina posle.
A decija masta moze svasta, od stripa za to nista bolje.
I nije mi zao.

Ovako je pocelo....

salinas_cisco.jpg

ciscokid.jpg

Cisco, kada smislis ti javi...

I onda zestoki...

944693.jpg

Kada je bio u treningu mogao je svakog da "preslisa".

A kada ovaj zamahne.....
218910-114388-prince-valiant_large.jpg

Strasan u napadu....spasavaj se ko moze.

Valiant-Bk-5-1945.jpg

Ali truba u odbrani. ;)

Tarzana su mnogi crtaci radili, ali po meni Foster je i tu bio zmajcek.

tarzan_foster.gif

0430_tarzantitan.jpg

I Burne Hogarth je to dobro radio.
Ali sta je taj Tarzan sve mogaaaaaaaaaooooohhhhh....

johnny-hazard-cover-650x497.jpg

Kakav "top gun", ovaj je sve radio majstorski, i kad se bije i kad se ljubi....

1116220-555555_large.jpg

Hazard-07-31-1976b.jpg

A onda .....

blueberry.jpg

blueberry_vs_chihuahua_pearl_by_monkeymarc-d38enjk.jpg

Sestro, nemas ti petlju...

blueberry_pic1.jpg

Koj'to sme protiv nas?

28101_1307831748.jpg

Opasnost je moje zanimanje.

BernardPrince2.jpg

A sad adio....

Last edited:
Pa sledi....

gun-water-lg.jpg

Ko ce, ako ne mi....

Jeremiahmain.jpg

Da spase ono malo sto je ostalo.

Lucky_Luke1.jpg

Niko, niko .....kao ja.

Gruppenfoto_300.jpg

Jedan grupni za uspomenu.

luckyLuke_kop.jpg

Jer usamljeni kauboj sam ja....

Pa onda...

ModestyGabrielLarge.jpg

Priznajem samo Holdaway-ov crtez .

Mod-1-column1.jpg

mbwillie%20holdaway2.gif

5e000527-92d4-4606-aba4-39761aacc9cf.jpg

13-Cobra-Trap.jpg

Samo bi se ona najbolje snasla u toj ulozi ....ma u svemu. ;)

James_Bond_The_Girl_Machine_Titan_comic_strip_graphic_novel_Ian_Fleming_Jim_Lawrence_Laroslav_Horak_cover.jpg

horak4.jpg

Dobar crtez -Yaroslav "Larry" Horak.

comicscavern.com_.jpg

See ya later alligator.

film-you-only-live-twice-1966-sean-connery-as-james-bond.jpg

Gde je moja patka, zuta?

Last edited:
alan_ford_1.jpg

MegasXLR_and_Alan_Ford_by_Ritualist.png

2cy2pc.jpg

nosonja.jpg

vracaju-se-odrpanci-koji-su-oblikovali-generacijski-humor-slika-78847

Nekoliko urbanih generacija odraslo je uz strip serijal "Alan Ford" Roberta Raviole zvanog Magnus i Luciana Sechija poznatijeg pod pseudonimom Max Bunker. Sredinom sedamdesetih, u doba slatkog "zastoja demokratskog razvitka zemlje" (koji mi tada nismo primećivali jerbo "šta zna dete šta je demokratija"), živelo se u bezbednoj žabokrečini poznog titoizma i činilo se da je poredak večan, a i da naša detinjstva, bogami, mogu da traju u nedogled. Definitivno smo izlazili iz otužno-slatkastog sveta detinjstva tek kada bi nam stariji drug tutnuo u ruku "Alana Forda", čiji su nas autori prvi upozorili, sa okrutnom ironijom i sarkazmom društvenih marginalaca, na ono što se od nas krilo u kući i školi: da nas napolju neće sačekati košute koje govore, patak koji ima tri nestašna sestrića i dobroćudni klipeta Šilja, nego pretežno odvratne i amoralne njuške s kojima ćemo imati posla tokom ostatka svog života, a koje smo prvi put (sada znam: u blago ulepšanoj verziji!) videli na stranama ovog crnohumornog serijala.

-Teofil Pančić

A kada porastem bicu kao...
CORTO MALTESE - čovek koji sanja otvorenih očiju

corto_u_bg_9.jpg

corto-maltese-dior-20021.jpg

CortoFaces.jpg

By "Swatch" njemu u cast.

corto1tx7.png

19 degrees South 169 degrees West SUJZ105S

Corto%20Maltese%20Swatch%20watch%20%201.JPG

2001 Fall Winter Collection Corto Maltese Swatch watch 19 degrees South 169 degrees West.

Limited edition 11,111.
Water resistant 30 meter / 100 Feet.

Diameter case 33 mm.

pratt-corto-tropiques-50x25.jpg

Godina 1986. može se smatrati godinom Huga Pratta. Slave ga u Argentini, u Americi izlaze albumi Korta, posvećuju se izložbe Prattu. Zahvaljujući Hugu Prattu, svet oficijelne kulture, posle duge odbojnosti, počinje da priznaje kako strip ponekad može biti i umetnost. Hugo Pratt je polako postojao mitska ličnost. Sve manje se pojavljivao u javnosti. Putovao je. Nije se previse zadržavao po svojim kućama i stanovima, koje je uglavnom iznajmljivao. A kada se odlučio da kupi kuću u Granvou, uradio je to zato što mu je bilo nepraktično da seli svoju biblioteku od 30.000 knjiga, u kojima je večito nalazio inspiraciju i podršku za sva svoja dela. Ušao je u rečnike i enciklopedije. Tema je univerzitetskih radova. Jedan restoran u Veneciji uzeo je ime Tajno dvorište arkana (originani naziv Cortoa u Sibiru), a na trgu Sv.Marka u Veneciji, u čuvenom kafeu Florijan, možete naručiti koktel Corto Maltese, a ako baš imate sreće možda i sretnete Korta Cako se šeta ispred trga Sv.Marka.
Iako je imao mnoštvo ponuda za ekranizaciju svojih dela uvek ih je odbijao, zato što nije dobijao dovoljne garancije o samom sadržaju filmova. Njegov zadnji strip koji je izdao je Morgan. Imao je u planu još mnogo toga. Corto je trebao da nastavi svoju avanturu kroz stvarne snove i imaginarnu realnost. Ali nije. 1995., u šezdesetosmoj godini, umro je Hugo Pratt, jedan od najvećih strip umetnika svih vremena i tvorac Corto Maltesea, tvorac novog žanra;crtane književnosti. Međutim za nas, njegove čitaoce, i posle smrti bibliotekara snova Huga Pratta, ostaju živi mnogi njegovi junaci (pa prema tome i sam Hugo).
…i medju njima je bar jedan besmrtan - Corto Maltese, onaj što veruje u snove.

1390324411_87783a9aa2.jpg

Pozz

Last edited:
off: Shibumi majstore , samo da te pohvalim, stvarno uvek postavljas najbolje slike bez obzira o kojoj je temi reci:DSvaka cast jos jednom:thumbsup:

off: Shibumi majstore , samo da te pohvalim, stvarno uvek postavljas najbolje slike bez obzira o kojoj je temi reci:DSvaka cast jos jednom:thumbsup:
+1
Zaista, Shibumi svaka cast na tvojim porukama :thumbsup:

Što se mene tiče omiljeni strip i onaj koji sam najviše čitao u detinjstvu je Alan Ford. Nakon toga nekoliko mesta prazno pa svi ostali: Asterix, Talični Tom, Mister No, Zagor, Marti Misterija, Dylan Dog, Družina od vješala i mnogi drugi kojih ću pokušati da se prisetim...

Pridružujem se pohvalama za Shibumijeve postove :congrats:

U ovim postovima ima nekoliko klasika stripa koje nisno dovoljno spominjali ili smo ih čak izostavili, a koji zaslužuju mnogo više pažnje. Svi pomenuti stripovi se odlikuju majstorskim crtežom, odličnim scenarijima, pažljivo razrađenom fabulom i višeslojnim porukama koje iz njih proizilaze. U ovom trenutku mi je pomalo žao što nisam bio 5-10 stariji kada sam čitao bar neke od njih, jer je utisak mnogo potpuniji kada čovek ima više znanja, iskustva i obrazovanja. Neke od njih sam bolje shvatio tek kada sam ih pročitao u doba interneta i kada sam stekao pomenuta znanja.

Da li se neko seća stripa "Diabolik" ?
A Koko Bil SM_22.jpg? Čaj od kamilice i iseckane salame sa nogama...
Mislim da je davno izlazio i strip sa ženskim superjunakom URANELA...

Koko Bil je bio bas interesantan strip, karikaturalan, cuvena recenica "idem da pocuclam kamilicu":cool: Mislim da je to strip domaceg autora, citao sam nekoliko epizoda.

zaboravismo Mandraka...

e, a jel se seca neko Grua? Ja sam 'nomad nabasao na samo 2 epizode, i to u okviru nekog specijal reprint izdanja Alana Forda, ali mi se jako dopao. Kao i AF, poseban sarm je dobio i zahvaljujuci odlicnom prevodu, ali ne znam ko ga je prevodio...

first_place_last.gif

joj ljudi tek sad vidim al sam mator sta sam sve zaboravio od ovog sto ste nabrojali a voleo sam mnoge od tih stripova.ja sam iz stripova naucio da citam

shibumi, alal vera !

sto se tice diorove vodice za posle brijanja, a u slavu korta maltezea, bilo je
pred raspad sfrj u beogradu. ja sam jednu takvu dobio, u zdravlju i sreci je
potrosio, i posto je flasica verovatno jedna od najlepse dizajniranih za musku
kozmetiku od svih koje sam ikada video, bilo mi je zao da je bacim, tacnije,
cuvam je jos uvek.

Back