"Svet Satova" custom made limited edition sat

re: "Svet Satova" limited edition sat

umbra
ako smo kod inicijalnog predloga - dosta se slazem sa anbeastom. Nemoj PVD a onda to menja boje u ciferu, cirilica, .... ako moze ta promena pa da virimo u detalje.

Mnogo zanimljiva ideja/e,moram da je pohvalim :)

Za prvi sat trenutno nemam bas neku inspiraciju..

Sto se tice drugog koristio bi cirilicu(to mi je pod obavezno),naziv mislim da bi najjednostavnije i najbolje resenje bilo srpski sat. Kazaljke crvene jer mi to nekako boja Srbije(kao fudbalski dresovi) i mislim da bi bilo interesantno neki detalj na vrhu kazaljlki(tipa 4s),svidja mi se ideja @umbra za 4s na ciferu. Mozda neki detalj na ciferu vezan za Srbiju(recimo pada mi na pamet da broj 3 bude malko veci i u crvenoj boji kao kazaljke da simbolise tri prsta :D ). Sto se samog dizajna kucista tice neki klasican dizajn sa metalnom narukvicom i mozda cak ponuditi i kozni kais u paketu ili kao accessories,kao sto su vec neki spominjali 41,42mm da pase na svaku ruku,mislim da pored brojeva na ciferu treba da bude jos samo datum,nista vise.

To su neke moje ideje sta bi moglo biti interesantno,valjda sam uspeo recima docarati...

Nezavisno od Timoka, meni se tvoj dizajn sviđa. Gledam, evo pet minuta i pokušavam da nađem zamerku, ali ne ide :D

Sviđa mi se jednostavnost kućišta (Podseća, doduše na Haemer), reljefni cifer i brojke, kazaljke.... Mislio sam da podbrojčanik (može li ovako subdial?!) na prvom primerku, malo pravi gužvu, ali dužim posmatranjem mi se izgubio taj osećaj. (doduše, možda bi mogao malo da eksperimentišeš sa njegovom veličinom. Možda da vidimo još neku kombinaciju boja? Pre svega, stainless kućište umesto PVD...
Probaj sve da napišeš ćirilicom (hronometar i ostalo..). I mozda malcice da promenis oblik "ocila" da bude malcice prepoznatljiviji ali ne banalan....

Ja sam stvarno kandidat za jedan primerak, kako god ga pravili.

Evo jedne od mogućih varijanti...markeri su dobili reljef, cifer boju a kućište je od nerđajućeg čelika:

6TIMOK3bc2-1.jpg

Last edited:

Evo jedne od mogućih varijanti...markeri su dobili reljef, cifer boju a kućište je od nerđajućeg čelika:

6TIMOK3bc2-1.jpg

Jeste da sam pre kratkog vremena pričao o fliegeru, ali ovo što vidim mi deluje idealno. Nemam šta mnogo da kažem, jer me je ovaj dizajn oduševio.

umbra
hajde potrudi se i za onu prvu sliku stopera.
Za ovu .. ukusi... mozda preagresivni brojevi po fontu i velicini pa malo guse oznaku brenda i lepu plocu. Za fini sklad radijusa u dizajnu jedino bih kazaljke ostavio sa pravim, strogim, linijama kao sto su sada, jasno je zasto. Ono "automatic" bih sklonio odatle jer uz oznaku ne pojasnjava brend vec ga gusi, ostalo bi malo vise mesta za znak, a moze se smestiti kraj wr100. Mada i to WR100 moze pozadi ....

Pozdrav svima, Umbra lepo te je imati, imas ti jos puno toga da ponudis. :)

Ono sto sam mislio pod "pomirenjem" - dizajn koji ce spojiti avanturu & eleganciju, pretoceno u nesto sto moze izgledati kao sto je ovo ispod. Jer tesko je ugoditi svima, nista novo to svi znamo.
I tacno je ono sto je vec receno: "Treba da mi se svidi".
To je na kraju prvi uslov koji svi postavljamo.

Ovo je samo predlog kako bi mogao da izgleda taj sat koji nikog ne ostavlja ravnodusnim.

Obaku-V140G-Sports-Watch-1.jpg

obaku-sports-watch-1_lzCLr_48.jpg

obaku-v140g-slim-sports-watch_nLLnS_48.jpg

obaku-sports-watch_JYFxR_48.jpg

Obaku-V140G

bi_obaku5.jpg

Ili ostati strogo dosledan onome:"Manje je vise".

Untitled+picture11.png

obaku1V2-55fb5.jpg

Danski dizajn
obakuwatches.jpg

A zbog cene treba naci i balans- pomiriti neke komponente.;)

Ne bih da ubijam entuzijazam, ali mislim da je vreme da se tema podeli konacno, jer je nemoguce ispratiti predloge, kao sto je VLADAN P i predvideo. U stvari, nije mi vise jasno na cemu je fokus u ovoj temi.

I buni me, moram da priznam, potreba da se pravi "prvi srpski sat". Nemam nista protiv domaceg brenda, naprotiv!, ali to je ubrzo dobilo prizvuk nekakve nacionalne patetike, od koje se jezim. U tom smislu mi nije bas najjasniji koncept, tj. sama ideja, ni ko bi to izveo, ni u cije ime, ni zasto. A posebno ne vidim kakav je to srpski sat od svajcarskih delova.
Zasto, prosto, za pocetak, ne napravimo sat koji ce biti realizacija ideja sa Foruma, odraz naseg (koliko je moguce zajednickog) shvatanja kako sat treba da izgleda, bez ikakvih drugih pretenzija?
Moram opet da se ogradim jer znam da bi moglo biti burnih reakcija - nemam nista protiv cirilice, sajkace, opanaka, sljivovice, ocila, pljeskavica i ostalog, ali zasto to gurati na sat? Ja tu ne vidim nikakvu nacionalnu simboliku (a i zasto treba da je bude na satu?) vec samo kompleks jednog malog naroda, koji se u velikoj vecini slucajeva materijalizuje kao kič jer se gura svuda i u sve i kad treba i kad ne treba. (Umbra, samo da bude potpuno jasno - ovo se ne odnosi na tvoje predloge - koji mi se kao ideje svidjaju, ali ne za ovaj projekat (ako sam ja dobro shvatio sta je ovaj projekat?), vec govorim uopsteno).
Ako je cilj napraviti novi brend, onda taj brend treba da ima i malo vece trziste od domacih satoljubaca, pa bih tako i posmatrao stvari. Kao sto niko ne bi kupio "prvi uzbekistanski sat" samo zbog toga sto je uzbekistanski, pa jos i prvi, sumnjam da bi bolje prosao i "prvi srpski sat" - ako su mu glavni aduti to sto je prvi i srpski.

Uostalom, ni u kom slucaju ne bismo bili prvi, samo da vas podsetim da osim Inse postoji jos kandidata :lol: :
Srpski Sat ****Srpski Sat ***

I da ne bude samo kritike, koja je, uostalom, krajnje dobronamerna - ja predlazem za osnovu Umbrin ronilacki sat: mislim da je odlicno zamisljen!

Posto je ocigledno da ce sa dizajnom da bude spoticanja.
Uzimam opet samo kao primer ovaj (bar za mene vrhunski) danski dizajn.
Jednostavnost - eleganciju i pristupacnost, nenametljivost i kvalitet.
Mozda su to neki osnovni parametri kojih se treba drzati.

obaku-46536.jpg

228291211.jpg

2011102703452727395.jpg

2011102703385527067.jpg

obakustudiobig.jpg

obaku3.jpg

v112gcirb-mens-silver-dial-black-leather-strap-watch.jpg

safe_image.php

SANY7294.jpg

Pozz

Jos par komaTa i vise necu da smaram.

obaku-v131g-cisc.png

201110261313425562.jpg

620688

201110261313415558.jpg

Ili da to bude jedan totalni zaokret pa da ima nesto malo i od ovoga.

IMG_0191.jpg

IMG_0186.jpg

IMG_0180.jpg

Pozz

OBAKU gore su zaista fenomenalni...A kad se ojača...;)... može i ova vintage varijanta u zlatu...ili samo pozlati na bordo krokodilu...lugovi su inspirisani duvačkim rogom...

LAZARAutomaticcirilicallll-1.jpg

Last edited:

Milane, komentar ti je sasvim na mestu. Što se tiče razrade nacionalnih simbola nemam ništa protiv ako se to izvede na nivou i ako je ideja zaista napraviti srpski sat. Tako nešto se ne pravi ovde već isključivo putem ozbiljnog, javnog konkursa.

Predlog da se napravi sat koji odražava duh ove zajednice mi se naročito sviđa i mislim da baš na tome treba da bude fokus. U tom slučaju imaju smisla sva mišljenja i ideje iznesene ovde. Nisam za to da to bude ronilački sat iako imam daleko bolji model od onog prvog. Do sada gledano, većina priželjkuje nešto između sportskog i elegantnog sata. Gore okačeni OBAKU je zaista nešto od čega treba poći jer je savršeno čist u konceptu...a kasnije, ako stvar krene, daj Bože da nešto bude kasnije...:D... Pozdrav druže moj!

Molio bih gazdu da mi na mail pošalje logo Sveta satova u velikoj rezoluciji da bih mogao da se pozabavim njime u sklopu rešenja kojih imam pregršt. Trebala mi je samo neka ovakva motivacija.

Last edited:

Noćas u pola četiri sam pisao gornji post i očito zbog umora pobrkao imena...umesto na Milana, komentar se odnosi na Simu hrabrog! Neću da moj drugar pomisli da sam loše shvatio njegovo mišljenje!;)

Znao sam da neces shvatiti pogresno ono sto sam napisao. :) Nego, daj da vidimo i te druge divere.
Oni su mi pali na pamet jer mi se cini da medju forumskom populacijom ima najvise dajvera i pilotskih varijanti.

Nego, mozda ne bi bilo lose da se otvori po jedna "soba", potforum, za svaku ideju, pa mozda da se u posebnim temama razradjuju ideje za kuciste, cifer, kazaljke..., da bi se lakse organizovalo npr. glasanje za odredjena resenja?

Last edited:

Osluškujući vaša mišljenja i želje, počeo sam da razrađujem prvobitni model...kućište SS, cifer crni, markeri znatno redukovani...ocila izostavljena...jedino prisutne boje, plava, crvena i bela ukazuju na boje zastave, ali smatram da to nije napadno izvedeno......raspalite slobodno:

6TIMOK3bc3b.jpg

Pozdrav svima
Prvi "srpski sat" bi trebao biti cenovno dostupan svim clanovima foruma 200-300 eur,automatik,celicno kuciste,40-42 mm,wr 100,kozna narukvica 20-22mm,krunica na zavrtanje,dan,datum,dobra iluminacija.Sa zadnje strane sata da se vidi mehanizam kao kod seika 5.Ugraviran logo svet satova,serijski broj.Cifer u crnoj ili beloj ,krem boji.Nesto jednostavnijeg izgleda poput Fortis spacematic,Bremont solo ili U-2,Steinhart Military.

umbra, za ovaj poslednji veliki lajk!
jedino mi nesto smeta u obliku brojeva, mnogo su mi coskasti, mozda neki drugi font, malo blaze linije?

...

Evo da dodam jos jedan predlog, mozda neki dizajn u ovom pravcu...? jedan, bar za mene, prelep sat:

MARINE B-Uhr - Marine Watch - Steinhart Watches

Ćoškasti brojevi su doduše imali mnogo više opravdanja kada su na ciferu bila i ovalna ocila...tada je to bila ravnoteža, tako da je to promenjivo. Biće mnogo lakše doterivati detalje kada se postave tačni tehnički zahtevi...veličina i oblik kućišta, (da li će se raditi svoje kućište ili će biti ugrađeno neko već postojeće sa takođe postojećim kazaljkama), koji mehanizam će biti unutra, jer od toga zavise mesta za otvore na ciferu, da li i kakvi brojevi, boja cifera itd...itd...

Evo i ronilačkih u tri varijante...zamišljeni su sa eta2824-2 i veličinom od 44-45mm...imaju, po meni, sve ono što diver treba da ima...naglašenu veliku kazaljku, moćne i vidljive markere, jaku luminaciju i preciznu skalu...

1.
SVETLOCRNIETA2824aSVETSATOVA.jpg

2.
CRNONARANDZASTIETA2824SVETSATOVA.jpg

3.
CRNOCRNIETA2824SVETSATOVA.jpg

Last edited:

uh, sva tri su odlicna! :thumbup:
iako nisam ljubitelj pvd obrade, ovaj pod 3 mi je favorit, stvarno mocno deluje i vrlo rado bih ga posedovao!

Da je cifer veci na racun bezela i srazmerno vece kazaljke meni bi to bilo idealno. Onda su sva tri idealna !

Back