re: "Svet Satova" limited edition sat
Ne bih da ubijam entuzijazam, ali mislim da je vreme da se tema podeli konacno, jer je nemoguce ispratiti predloge, kao sto je VLADAN P i predvideo. U stvari, nije mi vise jasno na cemu je fokus u ovoj temi.
I buni me, moram da priznam, potreba da se pravi "prvi srpski sat". Nemam nista protiv domaceg brenda, naprotiv!, ali to je ubrzo dobilo prizvuk nekakve nacionalne patetike, od koje se jezim. U tom smislu mi nije bas najjasniji koncept, tj. sama ideja, ni ko bi to izveo, ni u cije ime, ni zasto. A posebno ne vidim kakav je to srpski sat od svajcarskih delova.
Zasto, prosto, za pocetak, ne napravimo sat koji ce biti realizacija ideja sa Foruma, odraz naseg (koliko je moguce zajednickog) shvatanja kako sat treba da izgleda, bez ikakvih drugih pretenzija?
Moram opet da se ogradim jer znam da bi moglo biti burnih reakcija - nemam nista protiv cirilice, sajkace, opanaka, sljivovice, ocila, pljeskavica i ostalog, ali zasto to gurati na sat? Ja tu ne vidim nikakvu nacionalnu simboliku (a i zasto treba da je bude na satu?) vec samo kompleks jednog malog naroda, koji se u velikoj vecini slucajeva materijalizuje kao kič jer se gura svuda i u sve i kad treba i kad ne treba. (Umbra, samo da bude potpuno jasno - ovo se ne odnosi na tvoje predloge - koji mi se kao ideje svidjaju, ali ne za ovaj projekat (ako sam ja dobro shvatio sta je ovaj projekat?), vec govorim uopsteno).
Ako je cilj napraviti novi brend, onda taj brend treba da ima i malo vece trziste od domacih satoljubaca, pa bih tako i posmatrao stvari. Kao sto niko ne bi kupio "prvi uzbekistanski sat" samo zbog toga sto je uzbekistanski, pa jos i prvi, sumnjam da bi bolje prosao i "prvi srpski sat" - ako su mu glavni aduti to sto je prvi i srpski.
Uostalom, ni u kom slucaju ne bismo bili prvi, samo da vas podsetim da osim Inse postoji jos kandidata :lol: :
Srpski Sat ****Srpski Sat ***
I da ne bude samo kritike, koja je, uostalom, krajnje dobronamerna - ja predlazem za osnovu
Umbrin ronilacki sat: mislim da je odlicno zamisljen!