Tržište satova u Srbiji

Neša

Super Moderator
Staff member
Otvaram ovu temu jer su me na nju jednim delom inspirisali neki novi pomaci na tržištu novih satova, ali i iz želje da se malo vratim u tematiku posle nekoliko godina posvećenosti karijeri i zapostavljanja ovog našeg hobija.

Ukoliko gledamo domaće tržište satova u celini, jednostavno ga je podeliti na trgovinu novim i polovnim satovima. Ukoliko krenemo od novih satova, deluje da su klasične firme koje ih prodaju obogatile ponudu i da se pojavljuju neki zanimljivi momenti, kao što je recimo prodaja novih Darwila kod Mihajlovića, nedavno spomenuti satovi Venezianico, koje prodaje Zlatara Papić, i slično. Cene više modela su praktično iste kao u inostranstvu, mada ne uvek, a deluje mi da je ponuda bolja od one kakva je bila dostupna u ranijim godinama foruma.

Interesovanja savremenog kupca su mi relativno nepoznata, mada primećujem da dosta ljudi nosi smart satove, ali ne mogu reći da imam neki relevantan uzorak na osnovu koga bih mogao da kažem kako stvari stoje sa klasičnim satovima. Voleo bih da forumaši podele iskustva po ovom pitanju, tj. da li primećuju da obični ljudi, koji nisu kolekcionari i ljubitelji danas nose.

Druga stavka koja mi je zanimljiva je neformalno tržište satova, koji su uglavnom polovni, a odvija sa na sajtovima kao što su Kupujem prodajem, Limundo, Kupindo, prodaja putem društvenih mreža, kao i na pijacama i sajmovima kolekcionara.

U želji da prodam neke satove iz kolekcije najviše sam pratio Kupujem prodajem i primećujem nekoliko tendencija. Prva je poskupljenje jeftinijih modela starijih satova, naročito onih koji su bili dostupni u vreme SFRJ, a koji su se pre nekoliko godina mogli kupiti za sitniš. Druga je da se jedni te isti satovi vrte relativno dugo na oglasima, bez obzira na to u koju klasu spadaju, a ponuda je mnogo veća od potražnje. Za oko mi je zapalo i da na oglasima ima nešto više skupljih satova, naročito Rolexa, koji su nekada bili retki. Lepa vest je da se i broj replika drastično smanjio, premda ne znam da li je u pitanju ažurnost carine ili smanjeno interesovanje tržišta. Konačno, čini se da je relativno sličan broj satova koji su kupljeni online i oglašeni po višoj ceni nego što koštaju na Aliju iako se udeo online kupovine i ljudi koji znaju da tako kupe povećao.

Ovo su bila moja zapažanja u najkraćim crtama, a voleo bih da ostali forumaši, koji su pratili tržište, podele utiske i da tako doprinesu ovoj temi.

Meni je posebno interesentno što su se u dve naše prodavnice pojavili Sturmanskie satovi. Nisam upućen kako je do toga došlo, ali pretpostavljam da je jedan od razloga što je reč o pristupačnim modelima za srpsko tržište. Tu je i dobra marketing kampanja, u vidu Sturmanskie Gagarin izdanja, kojih ima u nekoliko varijacija u prodavnicama. Verujem da to privuče određeni deo kupaca. Pitao sam zaposlene kako do njih dolaze modeli, na šta sam dobio odgovor da nasumično poručuju i da kada se nešto proda, onda zatraže novu turu satova. Izgleda da se (verovatno) ne može izabrati željeni modeli sa zvaničnog sajta Sturmanskie, već to što ima u izlogu, samo to se može i kupiti. Međutim, za prave ljubitelje satova, pitanje je koliko je Sturmanskie zapravo onaj "Sturmanskie" koji možda pamte stariji ljubitelji ovog hobija, naročito kada je reč o Gagarinovom modelu (reizdanju). Da ne bih ulazio u ovu temu, za koju mislim i da je delom obrađena na forumu, samo bih skrenuo pažnju da je opreznijem kupcu ostavljeno dovoljno prostora da se jasno uvidi koji mehanizam koriste i da je to na sajtu donekle istaknuto:

Na primer, Gagarin Heritage pod oznakom 2609/3745130, ima upravo Poljot 2609 mehanizam (navijač), kao što i numerički piše ispod slike sata na sajtu. Ovo govorim, jer se koriste i razni drugi mehanizmi u njihovim kućištima.
Screenshot_25.png IMG20250916160157.jpg

Imate bolju ponudu novih satova / brandova nego mi u Hrvatskoj.
Ja sam do skoro bio ubeđen da u Hrvatskoj ima veći izbor dok nisam krenuo da listam sajtove tipa dicta i slične

Promenilo se definitivno, povećao se broj brendova. I cene su tu negde, za dosta modela, iste ili približne preporučenim maloprodajnim cenama, složio bih se sa Nešom.

E sad za online kupovinu od radnji izvan Srbije smo i dalje limitirani carinom i pdv-om (ugrubo još 30% na cenu sata)

E sad za online kupovinu od radnji izvan Srbije smo i dalje limitirani carinom i pdv-om (ugrubo još 30% na cenu sata)

Kao prvo, hvala @Neša za ovu temu, biće mi interesanto da čitam komentare pošto nisam tu već skoro 9 godina, pa sam izgubio skoro svaki uvid u lokalno tržište satova. Već su mi interesantni odgovori u ovoj temi, jer nisam čak znao da se Sinn prodaje u Srbiji.

E sad, što se tiče ovoga što je @eee rekao u gore kopiranom citatu, mislim da je upravo to ključ slabije ponude u Hrvatskoj.

Stvar je u tome da Hrvatski uvoznici verovatno nemaju ni razlog da imaju preterano jaku lokalnu ponudu, jer su u Evropskoj uniji i kupci mogu naručiti bilo koji sat iz EU bez ikakve carine i dodatnog poreza.

Da slažem se dijelom sa napisanim.
Ali recimo prednost je domaćeg trgovca što bi tamo mogao provući karticu i kupiti sat na kredit / rate , dok kod online kupovine moraš platiti sve. Isto tako mislim da ste vi u Srbiji recimo imali zastupnika za Fortis dok Hrvatska još nije ni bila u EU.
Ovdje moramo govoriti i uvjeravati kako je Fortis jak i poznati brand , dok vi u Srbiji to dobro znadete .
Moja sva 3 Fortisa što sam imao došla su iz Srbije.

Ali recimo prednost je domaćeg trgovca što bi tamo mogao provući karticu i kupiti sat na kredit / rate , dok kod online kupovine moraš platiti sve. Isto tako mislim da ste vi u Srbiji recimo imali zastupnika za Fortis dok Hrvatska još nije ni bila u EU.
Ovdje moramo govoriti i uvjeravati kako je Fortis jak i poznati brand , dok vi u Srbiji to dobro znadete .
Da, u pravu si.
Isto kao i za uvoz automobila, svi znaju za mobile.de, ali treba auto platiti odjednom, a to je veliki zalogaj za većinu ljudi.

Imamo zastupnika, a to je BPM. Klikni ovde ako hoćeš da vidiš koje satove trenutno imaju u ponudi: https://www.bpmsatovi.com/proizvodi/fortis

Ne znam tačno kada su počeli da uvoze Fortisove satove, ali ni koliko je poznat među opštom populacijom. Kada sam nekoliko puta razgovarao sa običnim ljudima, tj. onima koji se ne razumeju u satove, nisu im bili poznati ni brendovi kao što su Rado, Oris, Luminox, Zenith, Zodiac, Hamilton i mnogi drugi. Moguće je da je to zbog nedovoljno reklame ili nezainteresovanosti za satove, ali i zbog finansija. Mnogima je bitnije da u džepu nose iPhone, da voze BMW, ali na ruci imaju ne tako skup sat malo poznatog proizvođača.

Da znam za BPM . Dugo godina već ...
U pravu si za ovo što si napisao...
Hebeš satove, bitan je BMW
Mi smo jako mali postotak ljudi( koji vole kvalitetnije ure ) kada bi se gledalo globalno ...

Ne sporim, a mislim da su ga prodavali i drugi sem Bomara. BPM je uvoznik i distributer prema navodu sa sajta: https://www.bpmsatovi.com/o-nama

Logično je da ovakve firme sarađuju, tj. da je uvoznik jedna firma, ali da i sa drugima ima ugovor o prodaji.
Ovo je tačno. BPM je vec dugo godina jedini ekskluzivni uvoznik i distributer.

A sve firme koje prodaju satove u Srbiji su međusobno jedni drugima ustupali deo sortimana i praktično prodavali brendove onog drugog u svojim radnjama.

Tako da se to verovatno i danas dešava.

Back