Tržište satova u Srbiji

Nešo moje iskustvo a i ostali.

Slabo rastu cene u zadnje vreme, rasle su dinamičnije ranije nego sada što rastu. Prodaja se pokrenula, ne stoji više.

Cene većine satova nisu porasle, mislim da nisi Nešo u pravu, darwil, omikron, amfibije, orisi, longinesi, sinn, skoro svi satovi imaju iste cene kao pre 10 godina kad smo bili onda aktivni na forumu, 3133 ruski ima i manje cene nego tada.

Šta je poskupelo, sigurno svaka omega, geneve, connie, seamasteri stari, seiko ređi i bolji modeli, diveri i chrono, neki retki i dobri modeli vintage satova kao heuer monaco, rolexi su dosta poskupeli pa sad padaju kao zlato što će da krene da pada logično ili btc.

Znači jako uska niša satova je poskupela, većina je dobro podbacila.

Vintage tržište je tržište gde je 99,9 posto satova sklepano, polirano i uništeno i oni ne vrede ništa kao takvi bukvalno ništa, zato je teško ako jeste vrhunski poznavalac objektivno videti situaciju.

Vezano za portal, jako nerealne cene, užasne, skuplji od nemačkog foruma, par trgovaca uništilo forum kao svojevremeno kod nas ovaj naš.

Uopšte je danas teško naći nešto povoljno, svi lupaju cene, stanovi, zemljište, satovi, kola, svi su poludeli.

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalja
Meni je ok portal nekad dodjem da vidim sta imaju u Oglasima.
Cene novih satova rastu. Svake godine modelu su sve skuplji samim tim sve to povlaci jedno drugo.

Doduše, ako ništa drugo, bar se broj replika drstično smanjio. Dizala mi se kosa kada vidim Rolex, Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne, Patek Philippe, Breitling i slično, a onda u tekstu oglasa AAA, hirurški čelik, svi „satići” u funkciji, ne znam da li je original i ostali repertoar.

Najsmešnije mi je bilo kada sam u to vreme prodavao neki Seikov običan model, pa se našao neki pametnjaković da mi ponudi u zamenu 'brejtlig' (tako je izgovorio) za koji ne zna da li je original jer ga je dobio na poklon, ali zna da puno vredi. Naprosto sam morao da ga pitam od koga je dobio poklon, a kada je odgovorio da je od „ujaka iz Nemačke koji ima para”, sledeće pitanje je bilo da li taj ujak bankar koji poseduje kuću u Nemačkoj od bar 300 kvadrata sa sve poslugom, auto visoke klase kupljen u salonu, ličnog vozača i vikendicu na Azurnoj obali, pošto samo takvi mogu da kupe 'brejtlig' za sestrića i zašto je ujkici problem da sestriću pošalje nekoliko desetina evra ako je u frci sa parama, budući da se razbacuje satovima koji podosta vrede. Odgovor neću navesti jer se ovde koristi pristojan rečnik, ali mogu da kažem da je bilo spominjanja izvesnih delova tela i nekih zanimljivih glagola. :)
ja sam pre par godina video cenu za sat Swatch-omega (kad je to tek pocelo) dal je bila 6000 ili 7000e :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
aj na sve to Lik napisao to je ta cena, mislim da sam relan
nemojte me smarati :ROFLMAO::ROFLMAO: velika je potraznja itd

Kad već to spominješ, vidim da sada ima manje oglasa tog tipa, tj. onih koji su napisani kako bi fascinirali kupce sa niskim IQ. Ne znam koliko godina imaju takvi prodavci, ali pretpostavljam da pripadaju starijim generacijama, da samo donekle umeju da iskoriste internet i da im je modus operandi zasnovan na šibicarsko-vašarskim trikovima koji u 21. veku nemaju prođu. Postavio sam na temi sa smešnim oglasima jedan oglas koji je aktivan godinama, a prodaje se „kolekcionarska" Darwilova narukvica za „samo” 19.000 dinara, ili oko 160 evra. Prodavac je samo na obnavljanje oglasa potrošio mnogo više novca nego što ta narukvica zaista i vredi. Očigledno je da takvi nisu svesni činjenice da ljudi sve bolje koriste internet, da cene proveravaju i da se jeftini trikovi od pre pola veka ne mogu primenjivati danas.

Jeste da nisam baš proučavao silne oglase koji postoje, ali nisam primetio one u kojima se prodaje neka kanta za velike pare uz napomenu da će samo pravi kolekcionari znati o čemu se radi. U životu nisam čuo da je neko postao kolekcionar bilo čega tako što je tek tako rešio i kupio prvo što mu naleti u pretrazi oglasa.

Isto tako, nisam primetio ni mnogo oglasa za prodaju jeftinih satova u kojima se napominje da su kupljeni u Nemačkoj, kao da je tamo nemoguće kupiti jeftin i nekvalitetan sat. Sasvim je moguće, a takvi se satovi sasvim legalno uvoze i u tu famoznu Nemačku. Ako je sat kvalitetan i legalan, može da bude kupljen i u Zimbabveu ili Burkini Faso, jer to je samo geografija. Naravno, ovde izuzimam oglase gde je mesto kupovine navedeno u kontekstu dokumentacije koja ide uz sat.

Iako nisam dovoljno detaljno čitao oglase, nisam primetio mnogo mitologizacije nekih modela u cilju postizanja visoke cene. Nekada smo ii to postavljali na onu temu o smešnim oglasima.

Naravno, ima onih koji lažu malo manje providno, ali to je već druga priča.

Mislim sa će tih glupih prevara biti sve manje jer i obicni ljudi sve više koriste ChatGPT i druge AI alate. Čak i moja mama sa 75 godina koristi ChatGPT.

Tako da će priglupi prevaranti morati da nadji pravi posao, ili biti prinudjeni da koriste mnogo sofisticiranije metode prevara ukoliko im IQ dozvoljava. 🤷🏻‍♂️

Back