Uslikao, ovekovecio...

Opet je podeksponirano. Probaj da staviš ceo setup bliže prozoru, a onda da sa druge strane vratiš svetlo na sat sa nekim belim papirom ili čime god.

Drugo, glavna stvar bi trebao da bude cifer, neka on dominira fotkom (sad je to kaiš, koji je još i utopljen u crnilo i ne vidi se). Ja bih ga okrenuo ka gore, a onda ga fotkao pod pravim uglom ili sa strane itd. Naravno, kad hoćeš da istakneš kaiš ili narukvicu, onda ih odvojiš pa to u prvi plan.

Kad kazes poeksponirano, mislis da treba da bude svetlija fotka? Upravu si da sad kais dosta dolazi do izrazaja:)

Sad cu probati da ti objasnim kako moj studio izgleda, sa desne strane sata se nalazi kutija u kojoj se nalazi halogena lampa koja je pokrivena sa "mlecnim" staklo (sam sam pravio ovu skalameriju), sa leve strane sata se nalazi stiropor koji daje kontra svetlo (u meri u kojoj moze), i sat se nalzi na belom hamer papiru:) Ja ako pustim duzu ekspoziciju, fotka ce skroz izgoreti , otvor blene je f 11....i ovako mi je desna strana kucista malo izgorela.

Last edited:
Serb da ja tebe pitam nešto konkretno. Da li si se ti to ponovio Orient-om a nehvališ se ?? Znam da si se ranije raspitivao o tom modelu, čini mi se za brata ali nisam više siguran . Dakle, tvoj li je ??

Serb da ja tebe pitam nešto konkretno. Da li si se ti to ponovio Orient-om a nehvališ se ?? Znam da si se ranije raspitivao o tom modelu, čini mi se za brata ali nisam više siguran . Dakle, tvoj li je ??

Nije moj brat ga je uzeo:) I imam samo reci hvale o satu, mada smo se zabrinuli bili u pocetku, imao je veliko odstupanje kad je stigao, pa smo kontaktirali prodavca, koji je rekao da ga 2 puta ispraznim skroz i da ga posle nosi normalno. Sad je odstupanje 3 sec dnevno. Narukvica je odlicna i jako je tezak, nikad tezi sat na ruku nisam stavio:)

Juce se vratih iz Zajecara dunavskom magistralom. Imao sam nameru da vam slozim jednu foto-reportazu. Na zalost nije ispalo onako kako sam zamislio jerbo kasnih u polasku te ne imadoh vremena da sve na tenane obavim kako sam planirao. Enivej, ponesto sam i uslikao. (Manje ili vise uspesno.) Dosta toga sam fotografisao u pokretu pokusavajuci da ne upadnem kolima u Dunav ili pazeci da se ne strmeknem sa ruiniranih bedema Golupca.:D Svakome preporucujem ovu rutu jer su predeli prelepi, ima dosta istorijskih spomenika, a bogami i turisticke infrastrukture. Put je sasvim dobar i neopterecen.

Predjimo na ovaj bedni izgovor za fotografsko umece:

Prvi pogled na Dunav na ulazu u Donji Milanovac:

2. D.Milanovac.JPG 1. Prvi pogled na Dunav.JPG

Crkva na rumunskoj strani koja dominira svojom belinom (na fotki to uposte nije dovoljno izrazeno) i skretanje za arheoloski lokalitet Lepenski Vir, koji sam planirao da posetim, ali zbog kasnjenja morao sam to ostaviti za drugi put:

Rumunska crkva1.JPG Lepenski Vir - ne svratih.JPG

Brodovi na Dunavu:
brod 1.JPG 4b. brod_cr ova.jpg

Samo nam Don Kihot fali (rumunski vetrogeneratori na domak Golupca:
6. Don kihot 2.jpg View attachment 34334

Nekakva izmaglica kroz koju se probijalo zalazece sunce.
Sjajno za videti ali avaj, nisam uspeo da docaram ni delic:
izmaglica.JPG

Najvise sam se zadrzao u Golupcu (Golubac_fortress ):

Kod Golupca je Dunav najsiri. Ne znam koliko je sirok, ali izgleda ko morski zaliv.

Ko je rek'o more?
more1.jpg

Prvi pogled na tvrdjavu: (van fokusa je i slikano je direktno u sunce, al sta da radim :blushing:)
Golubac mutna.JPG

Podno litice na kojoj je "donzon" kula, plan tvrdjave (preuzet iz knjige Aleksandra Deroka: „Srednjevekovni gradovi u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori“ iz 1950.) i tunel kroz tvrdjavu:
Golubac prva.JPG Golubac tabla.JPG Tunel Golubac.JPG

Kule i bedemi I:

Golubac2.JPG kule1.JPG kule 2.JPG ceo Golubac.JPG

Too be continued.....

Cesma (tj. samo tabla) posvecena Zavisi Crnom ( Zawisza_Czarny):

Cesma Zavise Crnog.JPG

Topovska niska kula iz kasnijeg, turskog vremena, stepenice koje vode u njen podrum koji je pod vodom od podizanja HE na Djerdapu (da sam poneo lampu sigurno bih zasao malo dublje, ovako, to vam je to ;)):

Topovska kula_cr.jpg Lagum na topovskoj kuli.JPG lagum pod vodom.JPG

Kule i bedemi II, alaski camac pod samim zidinama:

ova.JPG Vrata na kuli1.JPG kula i bedem ovo.JPG Deo zida.JPG DSCN4430.jpg ovo.JPG DSCN4439.jpg 29. DSCN4459.jpg alasi.JPG

Verni pratilac:

Mako XL - Golubac.JPG

End of part 2

Last edited:
I opet nema priloga?!?! Bar se sada otvaraju kad se klikne na link....

Nisam uslikao, ali je "stazica" do najvise "donzon" kule vrlo tesko uocljiva i na momente opasna. Slikao sam samo tesko uocljive metalne merdevine koje vode kroz zidine:

nebu pod oblake.JPG Aha, eno prolaza.jpg

Medjutim to me nije sprecilo da se uzverem do samog vrha:

Dobro, ne bas::lol:

I samo dotle.....jpg

Jos malo fotkica slikanih na putu ka vrhu:

33. pogled sa najvise kule.jpg DSCN4432.JPG bla.JPG

1.Pogled na istok kroz sruseni bedem, 2. donzon kula, 3. deo zida donzona sa stenom Babakaj u pozadini, 4. Babakaj (Kazu da je nekada od tvrdjave do stene bio razvucen lanac koji je zaprecavao plovidbu. Meni to deluje neverovatno jer je mnooogo daleko. Sada se vidi samo vrsak stene, a do podizanja HE virila je 18m iznad vode.

i ovo.JPG najvisa kula.JPG Babakaj, again.JPG Babakaj.jpg

Par fotkica za dovidjenja:

retrovizor3.JPG retrovizor 2.JPG

Odmah nakon napustanja Golupca ima ova sjajna krivina: (dobro se ne slupah mileci 15 na sat sredinom puta i gledajuci u fotoaparat) :D

krivina 1.JPG krivina 2.JPG krivina 3.JPG

Nisam svratio da vidim tvrdjavu Ram. Na zalost!

Takodje sam fejlovao u nameri da vam pokazem najreprezentativnije primerke izvornog gastarbajterskog arhitektonskog stila. Nekoliko brzinskih fotki iz pokreta niukom slucaju ne odaju sav sjaj i luksuz ovih remek dela :lol:
Cak sam propustio da uslikam licnog favorita: Ogromnu kucerinu bejbi pink boje sa kapijom i ogradom dostojnom pekinskog "Zabranjenog grada" (lavovi, included):lol:
I da, primetio sam da su lavovi, konji i labudovi, passé. Novi hit su betonske RODE :D (koje NE vidite na slikama

Biseri gastos arhitekture2.JPG Biseri gastos arhitekture 1.JPG arhitektura.JPG arhitektura 2.JPG

Nadomak Pozarevca:

nadomak Pozarevca1.jpg

I poslednja, ali nikako najmanje bitna: Atila bic kilometara:D (Opel Agila)

Atila bic kilometara.JPG

Aj cao.....

Evo nesto i od mene
dsc01547.jpg

dsc01548.jpg

dsc01545.jpg

Put za Sabac u Maju ove godine

Druga fotka: A onda se sa nebesa ukazao zrak bozanske svetlosti i ubogi ribari cuse gromki glas: "Neka bude ulov", i riba poce sama da uskače u čuvarke. :D

Hvala, drugari.

Serb, samo napred, ja se spremao ove godine da prodjem biciklom tim putem (inace je to deo evropskog biciklistickog koridora 6), ali me mrzi da idem sam, a deluje mi da ce me drugari s kojima sam pricao o tome - prodati :D

Back