Homage satovi

gdin Branko

New member
Pozdrav svima!
Razmišljajući o satovima,često se zapitam da li je OK kupiti neki homage sat-obzirom da su pojedini modeli nama običnim smrtnicima nedostupni za (makar tri) života.:D Verujem da se makar neko na forumu susreo sa tom dilemom...
Interesuje me kakvo je vaše mišljenje po tom pitanju. Da li to za nekoga predstavlja "fake, ali ne baš potpuni", "skrnavljenje originala" ili pak dobru kupovinu.
Možda bismo mogli i da stavljamo uporedne slike originala i homage varijante...

Panerai Daylight Chronograph vs Marina Militare "homage"

panerai-marina-militare-comparison.jpg

Rolex Deepsea vs Steinhart Ocean 44
rolex-deepsea-steinhart-comparison.jpg

Rolex Submariner vs Invicta Pro Diver
rolex-sub-invicta-prodiver-comparison.jpg

Ja nemam nista protiv toga. Sto da ne, ako se nekome svidja neki dizajn, a ne moze da ga priusti, ne vidim razlog zasto se ne bi odlucio za "hommage".
Ja evo vec nekoliko dana gledam ovaj model.
content.rolex.com.jpgsteinhart White GMT 003.JPG041.jpg

Ja ih nacelno izbjegavam ali nemam nista protiv da ih nosi tko zeli. Jer par puta mi se desilo da me netko pita 'da li je to taj i taj sat?'. Recimo ok mi je kada netko posudi neke elemente pa doda par svojih (jer sve je manje vise vec vidjeno) ali 1:1 kopije sa drugim logotipom izbjegavam. Mislim da ima jos uvijek dosta orginalnih i zanimljivih dizajna u svim cijenovnim kategorijama.

Meni je skroz ok. Mada su to obicno Kineski satovi, kvalitet kucista moze da prodje ali mehanizam JE SLABA TACKA. Ja big voleo recimo Nomosov ili Stowa homage u izvedbi od 42mm, ali takvi sa tim precnikom jos uvek ne postoje.

Nemam ni ja nista protiv homage satova, ali ipak cenim mnogo vise neke manje proizvodjace koji furaju neki svoj fazon, ali opet kazem nemam nista protiv takvih satova:)

Off.i necu vise :)
Manja je Rodina mislim 38mm. Ima Stowa taj model sa Unitasom od 42mm.

Last edited:
U principu nemam ništa protiv, a postoje modeli koji su napravljeni sa ukusom i oni kojima to nedostaje. Ovakve modele su pravili i ugledni proizvođači, mada kineskih ima prilično. Ako sat izgleda dobro, ako je dizajniran sa ukusom i ukoliko je dobar, zašto da ne?

Steinhart je i za mene super izbor kada je u pitanju odnos cena-kvalitet,ali me jedino odbija to što su preslikani Rolexi. Iskreno,izbegao bih Alphe,Parnise,Invicte i njima slične brendove.

Da, kažu ti "joj kakav lep rolex :)" , a ti onda objašnjavaš...znaš, to je homage, znaš isti, samo drugo piše, jeftiniji ali odličan odnos cena-kvalitet....ovo je komplikovana tema. Ko kaže da ga nije nikad privuklo da kupi Roli Steina sigurno laže ili ima pravi Sub.

ja bi pravog Home made kineza kao sto sam u onoj temi napisao...uostalom svidja mi se taj Pan izgled a s druge strane nije kopija doduse lice..

Back