Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)
A TAG?
Razumem ja sta ti kazes. Ja nigde nisam rekao da nema kvaliteta, nego da inzenjersku lenjost mnogi (ALI ne na svim modelima i ne stalno) nadoknadjuju marketinskom aktivnoscu. To je tako u ovom poslu sa nakitom i nemam problema sa tim dok god neko ne bude bas bezobrazan, da se tako izrazim

Dakle, sam si naveo Omegu i Braju, pa je tu TAG, Bell & Ross, ajde Anonimo i Panerai da ostavimo po strani jer imaju relativno malu proizvodnju (ali ima je i Nomos, Frederiqe Constant, Pita Barcelona i sl. pa imaju normalne cene). Svi (ili vecina) pomenuti iza sebe imaju ogromne grupacije koje omogucuju veliki obim proizvodnje i nize troskove razvoja, repro materijal je jeftiniji jer se kupuje u ogromnim kolicinama. Ako bismo terali mak na konac, maltene ni jedan sat ne moze opravdati svoju cenu tim, racionalnim argumentima. Oni prodaju svoje proizvoode skupo jer MOGU, a mogu jer su STVORILI BREND. Brend se ne stvara samo kvalitetom (iako on svakako mora postojati). Pa zaboga, ljudi flasiranu vodu placaju 20-30 evra jer je brendirana?!?!?
Ogromne marze su CINJENICA i nemaju, kao sto rekoh, NIKAKVOG racionalnog opravdanja (u smislu: troskovi proizvodnje, razvoja, istrazivanja, materijala...), ALI satovi nisu nesto sto gledamo samo kao masinu, kao odnos ulozeno-dobijeno. U celoj prici ima mnooogo emocija, imidza, bla,bla,bla... i u tom smislu JE SASVIM U REDU da neko ima veliku marzu.
Otprilike, da probam da napravim paralelu, pomenuti brendovi su kao vrhunska modna konfekcija, Armani, Boss, Prada. Luksuzno, kvalitetno, pozeljno, ali u svojoj sustini - skupa konfekcija.
Patek, Vacheron, Lange, F.P. Journe i sl su krojaci po meri sa Londonskog Saville Row-a: skupo, kvalitetno, pozeljno ali i unikatno i idealno skrojeno.
A mali, ''posteni'' (Pita, Nomos, Sinn, Constant i sl.) su gotovo isto kao ovi sa Saville Row-a, ali su materijali nesto manje luksuzni i krojaci nisu iz Londona nego iz Vijetnama ili sl.
Sta ja ovde ispisah....koga ne mrzi, nek cita. Mozda ima nesto i pametno 
PS. Kao sto vec znas, druze Srbine, ne oponiram ti tek radi reda, ili nedajboze, zlonamerno, nego eto iz ciste zabave i uzivancije
PSS. Velikim slovima ne vicem nego naglasavam jer mi se cini da bi bold PREnaglasio