Koliko plaćamo ime?

bozicko

New member
Iako je ovo retoricko pitanje na koje znam da nema odredjenog niti definitivnog odgovora otvorio sam ovu temu kako bi razmotrili sledece aspekte>
1. kolika je cena kostanja u odnosu na cenu prodaje (naime na raznim forumima sam pronasao podatak da ETA 2824 mehanizam kosta od 35-200$ u zavisnosti od klase, i da se ta ista ETA ugradjuje ista ili malo doterana u OMEGU, BREITLING i njima slicne koji se prodaju za nekoliko hiljada evra/dolara)...
2.zaprepastio me je podatak koji sam pronasao ovde na forumu da je neki lik uvozio tourbillone iz kine u svicu i da ih je komotno bez ikakvog morala/blama prodavao za 20.000evra/dolara kao MADE IN SWISS...
u vezi sa pitanjem pod 2. Koliko mi u stvari PLACAMO SLOVA tj. IME proizvodjaca?:sheep:

ps> obzirom da jedan seiko diver (200$) em lici em izgleda, em i precizan kao rolex submariner (>5000$) sta mi u stvari placamo- prestiz, istoriju, tradiciju ili glupost?

Re: koliko placamo ime

pitanje tera na razmisljanje,...ja ne znam na njega da odgovorim ali mislim da se za ime placa puno. ali ja nemam nista protiv toga

Last edited by a moderator:

pitanje tera na razmišljanje?

šta se tu dovraga ima za razmišljati?

pa odrastao si u svijetu reklama i marketinga.

Ime se uvijek plaćalo...

Last edited by a moderator:

mnogo :) U ovom danasnjem,potrosackom,drustvu marketing igra kljucni faktor. I to agresivni marketing... Ne zelim da ulazim u polemiku ko koliko vredi,to je zacaran krug,rupa bez dna,ali fakat je da se ime,istorija i tradicija debelo placa...

Zasto Casio (kapa dole toj firmi) ne sponzorise Roland Garros?

edit: Vise mi se dopadao ne editovan post Panonskog :D

Već se je pisalo na forumu o ovom pitanju ali neka bude i ovdje.

1.Eta 2824 ,htjeli mi to priznati ili ne, je vrhunski mehanizam koji u standardnoj verziji košta oko $130 dok je Top verziju skoro nemoguće nabaviti !
Sellita pravi svoju verziju ovog mehanizma(SW 200) i pokazalo se da nije ni blizu toliko kvalitetna!
Koliko Etu plaćaju proizvođači satova - ne znam,a iskreno, ni ne zanima me!

2.Omega ne koristi ETA 2824,a mislim da je nije ni koristila.

3.Pogledajte cijene Casio Oceanus modela - skoro su u rangu Omege SMP kvarc

4.Seiko 7S26 je dobar mehanizam ali je daleko od ranga Rolex-a 3135, kao i od Seiko 9Sxx mehanizama.

Jedan sat ne čini samo mehanizam! Nikada istu cijenu nisu imali vrhunski sređeni modeli i oni iz početne ponude(bez obzira na proizvođača)!

Dali se plaća ime - da plaća se! A ako neko misli da to može napraviti bolje i za manje para - bujrum!

@23jewels
edit: Više mi se dopadao ne editovan post Panonskog:D
Meni nije!

ps> obzirom da jedan seiko diver (200$) em lici em izgleda, em i precizan kao rolex submariner (>5000$) sta mi u stvari placamo- prestiz, istoriju, tradiciju ili glupost?

Pretera ga malo ali aj....

Ne znam zašto konstantno upoređujete ETA i brendove, nije svaka ETA u svakom satu ista, čak naprotiv veoma se razlikuju bili oni u u Elabore ili Top klasi svaka je različita i na to utiče brend koji ih postavlja u svoje satove i kao dodatna nadogradnja dobrinosi ceni sata.

EDIT

Svaka čast Dado, da sam znao da ćeš pisati ne bi ni postavljao svoj post! :D

Još i ovo da dodam
4.Seiko 7S26 je dobar mehanizam ali je daleko od ranga Rolex-a 3135, kao i od Seiko 9Sxx mehanizama.

Kakav 3135 ne može ni sa 2824-2 da se uporedi.....

Last edited:

Da,ali ko je oficijalni merac vremena? Znam da je dugo bio TAG,pa onda SIEMENS jedno vreme. Nisam primetio ko je sada.

Seiko je ranije bio merac na atletskim takmicenjima,mislim da je i na olimpijskim igrama bio,ali uglavnom su danas ta mesta rezervisana za svicarce...

Da,ime se plaća.I pri kupovini satova i pri kupovini bilo koje druge robe.I treba da se plaća.
E,sad-Koliko se plaća ime?
To je ,otprilike,rezlika između proizvodne i prodajne cene pri čemu u proizvodnu cenu ulaze i troškovi razvoja određenog proizvoda,troškovi reklame,naknadne tehničke podrške i drugo.
o.K.
Pretpostavimo da firma ''X'' ugrađuje neki mehanizam u kućište određenih karakteristika.Prodajna cena-5000 evra
Firma ''Y'' ugrađuje isti taj mehanizam u kućište indentičnih karakteristika.Prodajna cena-1000 evra
I jednoj i drugoj firmi proizvodna cena je otprilike ista-recimo 400 evra.
Dakle,govorimo o dva sata identičnih karakteristika i podjednakog kvaliteta.
E,ta razlika ,od 4000 evra se naziva-Porez na budale - i posledica je podložnosti ljudske vrste reklami ,koja je odavno prestala da bude informacija i postala je način nametanja mišljenja,želja i težnji ljudima koji su nesposobni da sami razviju kritičko mišljenje o stvarima koje ih okružuju.
Haug!

Dali se plaća ime - da plaća se! A ako neko misli da to može napraviti bolje i za manje para - bujrum!

Moze-premeste proizvodne linije u Kinu :D
Posto svaka diskusija krece u pravcu swiss vs Japan,ja cu uporediti dva Japanca

Citizen ima modele sa 8200 mehanizmom od 80-300+$. Znaci,moguce je ustedeti na materijalima,radnoj snazi,zavrsnoj obradi...i ono najvaznije Marzu Ne mislim da treba spustiti na nivo Rusa i Kineza,ali moguce je...

^ Poprilicno si u pravu, ali ima i suprotnih primera - ETA je proizvodnju mehanizama u Kini ugasila, bas zato sto su izracunali da kada uvedu iste nivoe kontrole kvaliteta kao u Svajcarskoj - da, u stvari, ni ne stede mnogo. Isto je i kod Seiko-a - najbolji (i naravno najskuplji) mehanizmi se prave u Japanu, a ne u Kini ili Maleziji :dontknow:

Tacno je da se ime placa ali sve zavisi koliko to ime zasluzuje taj rang cene, ima puno nedokazanih mladih brendova koji imaju itekako visoke cene a cime opravdavaju visoku cenu opet nije mnogo jasno, Opet cu napomenuti ZENITH kojeg sam restavrirao masinja je bila zdrava ali 40 godine stara ali radi besprekorno tacno, sto znaci da taj je sat opravdao svoju cenu kad je bio nov, kad se uzme u obzir i podatak da je Zenith naj nagradjivana - najtrofejnija manufaktura, onda nevidim problem, da ako neko ima finansije da plati kvalitet tradiciju i na kraju ime.

IME nije nešto što se može ''stvoriti'' preko noći. Stvara se decenijama i to na različite načine. Stoga nije čudno da različita imena različito koštaju. Najčešće je vrednost nekog imena direktno uslovljena time koliko ljudi cene i poštuju to ime! Ime stvoreno dobrim radom, istraživanjem, kvalitetom, jednostavno se mora platiti!
U medjuvremenu, u celu priču se umešao i marketing. Njime se pokušava ceo taj proces stvaranja jednostavno ubrzati ili, što je češći slučaj mistifikovati, preuveličati... To je ono čega se treba čuvati ali, iskreno rečeno, to nije nimalo lako, jer na kraju krajeva nije marketing slučajno nauka!
Jednostavno, ne bi trebalo sva ''imena'' trpati u isti koš. Nekad je to teško, ali ponekad je i lako zaključiti kako je koje ime nastalo!

Opet cu napomenuti ZENITH kojeg sam restavrirao masinja je bila zdrava ali 40 godine stara ali radi besprekorno tacno, sto znaci da taj je sat opravdao svoju cenu kad je bio nov, kad se uzme u obzir i podatak da je Zenith naj nagradjivana - najtrofejnija manufaktura, onda nevidim problem, da ako neko ima finansije da plati kvalitet tradiciju i na kraju ime.

I nije ti ovo bas najbolji reper. Ja sam imao na par dana Rusku Slavu,koja je u odnosu na ruse drugorazredni proizvodjac. Bila je USSR-ova i kasnila je 3 sekunde za 24h. Mislio sam da sam se prevario i izmerio opet,rezultat je bio isti.
Rakete takodje rade odlicno i posle 30 godina... E,sad,sto je zavrsna obrada bila grozna,to je druga stvar,koliko para toliko i muzike.

Ja licno mislim da mi najvecu marzu,vecu od one fabricke, placamo upravo trgovcima i distributerima. Pojedini modeli se drasticno razlikuju po cenama u USA,Nemackoj i Japanu.

@Vladas
Ovo je zanimljiv i diskutabilan podatak. Moguce da su dobili subvencije svoje drzave,da otvore nova radna mesta,jer radna snaga u Kini je mnoogo jeftinija,i tesko mi je da poverujem da nisu imali racun. Isti ljudi na istim radnim mestima,uz manje poreze i manje zarade... ne znam...
Dok kod Japanaca,znam da u drugim bransama tako rade,trude se da sto vise uposle svoju industriju,a onaj visak potraznje proizvedu van. Ali,oni jasno odvajaju cene modela izradjenih van Japana,tako da,moguce je smanjiti troskove...

Da li su pojedini modeli Hamilton-a 3-4 puta losiji od Omega,iako su toliko jeftiniji?

E,ta razlika ,od 4000 evra se naziva-Porez na budale - i posledica je podložnosti ljudske vrste reklami ,koja je odavno prestala da bude informacija i postala je način nametanja mišljenja,želja i težnji ljudima koji su nesposobni da sami razviju kritičko mišljenje o stvarima koje ih okružuju.
Haug!

Bravo :D

Last edited:

Iskren da vam budem nisam se nadao ovakvo uzbudljivoj raspravi...naravno da mi je poznato da IME puno kosta (od toga koliko treba da se IME stvori, do toga koliko je potrebno da se odrzava nivo kvaliteta, do onoga da se zivi na staroj slavi)...
Naime kada sam prvi put isao da kupim sat (zavrsio gimnaziju) tada se jako puno reklamirao FOSSIL koji je u ono vreme za mene bio pojam...tada sam na seiko 5 gledao kao na sporet - tu je da radi i nista vise od toga...xx godina kasnije malo sam se edukovao, i danas mislim obrnuto u vezi seika i fossila (zahvaljujuci svima vama sa foruma)...ali me je zbunilo, da ne kazem zaprepastilo da velike kuce poput omege i breitlinga (swatch co.) koriste ETA mehanizme koje malo prerade...i prodaju kao svoje...nisam dovoljno skolovan na ovu temu da dalje elaboriram, tako da ostavljam prostor za ispravke... ali kao nekom ko je donedavno bio laik ovo malo/puno smeta...
ZASTO?
Pa za mene je OMEGA bila pojam...poput ROLEXA (za koga znam zahvaljujuci bond filmovima) kad ono CVRC MILOJKA, jesu dobri ali nije to to...mnogim proizvodjacima skidam kapu (ZENITH pogotovo) ali mi je i dalje gorak ukus u ustima, jer kao neko ko je istinski zaljubljenik u satove ne vidim sta tu ima toliko da kosta (marza bi u ovim slucajevima bila nekoliko stotina posto)

Sad cete reci odlazi puno na MARKETING...ali i to ako uzmemo sa rezervom, dolazimo do ekonomskog nonsensa...da manufakture ne mogu da prozvedu ekstremno skupih satova, jer je potraznja nenormalna, dok se potraznja onih dostupnih (kako kome) ili stagnira ili opada...

Naravno da mi je jasno da odredjeni ljudi imaju potrebu da se isticu u drustvu, svojim statusom i stilom, ali granica gde stil prelazi u kich je veoma tanka... jedno hipoteticko pitanje koje se logicki nadovezuje na naziv teme, koliko bi vi maksimalno izdvojili za sat da imate dovoljno novaca za ''bacanje''?

Na kraju, mislim da je VLADAN P dao sazet odgovor koji je citiran u predhodnom postu, te mu se iskreno i zahvaljujem...

Koliko vidim - ima ovde dosta briljantnih misli, ali se malo i brkaju pojmovi... Hajde da malo sredimo stvari:

- Swatch Group Ltd. je vlasnik velikog broja marki svrstanih u vise kategorija i sa izuzetno bogatom istorijom iza sebe. Takodje je prakticno spasilac prodaje istih tih, u to vreme posrnulih, velikana (Omega, Tissot, Longines npr.) jednom japanskom Seiko-u. Na kraju krajeva - ista ova grupa je vlasnik i ETA konzorcijuma. BTW - Breitling nije u sastavu Swatch grupe. Samo je, kao i recimo IWC, UN, GP i mnogi drugi - kupac velikog broja ETA mehanizama.

- Kao sto je masovna proizvodnja izuzetno kvalitetnih ETA mehanizama, dostupnih svima koji su imali para da ih kupe, prakticno "unazadila" svajcarsko casovnicarstvo - jer su svi prestali da proizvode sopstvene (in-house) mehanizme, isto se prakticno desilo i sa samim firmama u sastavu Swatch grupacije. Ipak - Omega je iz ETA-e obilno koristila najvise doradjeni 2892 (mehanizmi 1120 i 2500) - koji se smatra ozbiljnim takmacem Rolex-ovom 3135 mehanizmu (i u ovome ne vidim nista lose), a zatim i unela dosta noviteta upotrebom Danielsovog Co-Axial escapement-a, Silicijumske opruge itd. Slicnim putem su krenuli i Longines, Tissot, Hamilton...

- Iako licno nemam novca da bih sebi priustio jednog Zenith-a, JLC-a, GP-a ili IWC-a - radi se o proizvodjacima koji svoje satove prodaju za jako puno para, ali se u ovim slucajevima vec radi o izuzetnim in-house mehanizmima i pri tome nisam siguran da i u ovim slucajevima "porez za budale" iznosi punih 4000€.

A,dobro,Vlado,Vladan je hipoteticki rekao to 4000e :)
Ima tog "poreza" i kod Grand Seika,Royal Orienta...

Ove firme koje si nabrojao mislim da svi respektuju. Ja cu biti dovoljno drzak da kazem da je taj "porez" jako veliki kod Omege,Rolex-a i Breitlinga...

Vec sam napisao u prethodnom postu,niko me nece ubediti da je Omega 3x bolja od Hamiltona i da je uopste bolja od Longines-a,npr...a sta drugo placamo nego IME

Razvoj. Pored marketinga, veoma bitna stavka. I veoma skupa.

Kod glomaznih brendova, koji zapošljavaju mnogo ljudi, sve je mnogo skuplje. Naravno ima brendova koji sede na lovorikama, ali dosta ih radi na inovacijama.

I mali off apropo Swatch priče, da ne ulazim u sada koliko su pomogli industriji satova, ili odmogli. Po meni dovoljno je šta su uradili sa GO da dobiju naklon, a još im i ne uvaljuju ETA mehanizme.

Back