Tema je kolko tolko prigodna pa da pitam ako netko zna.
Dakle kakva su davanja ako mi netko npr.šalje rabljeni sat iz Kanade?Radi se o fizičkoj osobi.
Vrijednost cca 100$.Da li i to podliježe kojekakvim davanjima?
Mislim da ako je vrednost do 70$ za pakete koja ti salju fizicka lica ne bi trebalo da bude davanja. E sad... Ako te oglobe to je oko 1/3 vrednosti posiljke sa postarinom.
Po pisanju bih rekao da si iz Hrvatske, tu ne znam kako stoje stvari ali u Srbiji je ovako:
- ukoliko je posiljka preko kurirske sluzbe (DHL ili slicno) obavezno se otvara na carini. Carinjene je obavezna bez obzira na vrednost (kupovao par satova pa znam). U tom slucaju nema veze sta pise na paketu i ne placas samo carinu vec i PDV.
- ukoliko ide preko poste tu vec ima razlicitih slucajeva. Nekad uzmu u obzir sta pise i ukoliko je ispod 70$ ne carine. Medjutim nisu ni oni naivni, ukoliko misle da nesto ima vecu vrednost onda imaju katalog pa gledaju. Sta ima sve u tom katalogu Bog sveti zna [emoji50]
Ako narucujes sa creationwatches postoji sansa da ne platis carinu. Zavisi od dobre volje sluzbenika na carini. Samo nemoj birati DHL, odnosno odaberi regularnu posti. Ako odaberes DHL platices carinu.