Tema je kolko tolko prigodna pa da pitam ako netko zna.
Dakle kakva su davanja ako mi netko npr.šalje rabljeni sat iz Kanade?Radi se o fizičkoj osobi.
Vrijednost cca 100$.Da li i to podliježe kojekakvim davanjima?
Mislim da ako je vrednost do 70$ za pakete koja ti salju fizicka lica ne bi trebalo da bude davanja. E sad... Ako te oglobe to je oko 1/3 vrednosti posiljke sa postarinom.
Po pisanju bih rekao da si iz Hrvatske, tu ne znam kako stoje stvari ali u Srbiji je ovako:
- ukoliko je posiljka preko kurirske sluzbe (DHL ili slicno) obavezno se otvara na carini. Carinjene je obavezna bez obzira na vrednost (kupovao par satova pa znam). U tom slucaju nema veze sta pise na paketu i ne placas samo carinu vec i PDV.
- ukoliko ide preko poste tu vec ima razlicitih slucajeva. Nekad uzmu u obzir sta pise i ukoliko je ispod 70$ ne carine. Medjutim nisu ni oni naivni, ukoliko misle da nesto ima vecu vrednost onda imaju katalog pa gledaju. Sta ima sve u tom katalogu Bog sveti zna
Ako narucujes sa creationwatches postoji sansa da ne platis carinu. Zavisi od dobre volje sluzbenika na carini. Samo nemoj birati DHL, odnosno odaberi regularnu posti. Ako odaberes DHL platices carinu.