Najlepši javni satovi

Super tema!

Bas sam prije par godina jedno vrijeme pokusavao da uslikam sto sam vise mogao javnih satova, u razlicitim gradovima Evrope i svijeta, u kojim bih se nasao... nazalost, da me ubijete, ne mogu da nadjem folder... vjerovatno je na nekom od eksternih diskova, pa dok to ne sredim, evo nekoliko javnih satova iz Sarajeva, kojih sam se odmah sjetio. (slike su preuzete sa interneta, nisam ja slikao)

Sarajevska katedrala

sarajevo-cathedral.jpg

Sat na tornju Sarajevske Pivare

1280px-Sarajevska_Pivara.JPG

A odmah preko puta Pivare, sat na crkvi Sv. Ante

7376912.jpg

Sat na crkvi Sv. Josipa na Marijin Dvoru

Sarajevo-Centar17.jpg

Stara Sahat kula kraj Gazi Husref-begove dzamije, sagradjena u 17. vijeku

Sarajevo-Stari Grad342.jpg

Sarajevo_Uhrturm.jpg

Sat u Glavnoj posti

6119148543_ec41fe453f_b.jpg

Sat na Sabornoj crkvi Rozdestva Presvete Bogorodice

qgge.jpg

Satovi sarajevskoj glavnoj zeljeznickoj stanici

62 Zeljeznicka stanica danas.jpg

I jedan neugledni, iz mog komsiluka... sat kojem nikad nisam vjerovao

2mwyxbl.jpg

Last edited:
Evo nešto što sam uspeo da pronađem po starim slikama
bolonja.jpg
Bolonja
parma.jpg
Parma
parma1.jpg
Parma
verona.jpg
Verona
Imadrid.jpg
Madrid
madrid2jpg.jpg
Madrid

carigradska patrijarsija.jpg
Carigradska patrijaršija

antalija.jpg
Antalija

hampton cort.jpg
Hampton cort
london.jpg
London tower

londonjpg.jpg
London
pariz.jpg
Pariz

versaj.jpg
Versaj

Last edited:
Slični satovi postoje i u Bukureštu, a drago mi je što si stavio i ovaj u Temišvaru. Koliko mi se čini, u Rumuniji vole da zadrže taj starinski šmek u većim gradovima, naročito u njihovom starom jezgru, što mi se dopada. Bilo bi lepo da kod nas ima još više ovakvih javnih satova, jer arhitektura u mnogim gradovima to dozvoljava, pa bi se sasvim lepo uklopili.

Stokholmski aerodrom, letošnja slika, nije baš javni sat, inače svuda po aerodromu su ovi satovi

300gysj.jpg

inače ono što je upadljivo u našoj državi je između svih nebriga i ta nebriga o tome da satovi budu tačni, da rade, da budu usklađeni

takođe u nekim institucijama imate recimo puno satova koji međusobno nisu uopšte usklađeni, mislim da to sve donekle oslikava i mentalitet jednog naroda

Ja se sećam u Svilajncu kad sam bio mali je na pošti bio ogroman Insa sat, njega nema 20 godina možda, voleo bih da ga ima, to je bila neka zaostavština iz osamdesetih, imao je takav dizajn, ugaon, braon i svetlo žute boje

taj arhitektonski i dizajnerski izraz tipičan za vreme pred raspad je bio meni izuzetno lep, žute fasadne cigle, žaluzine, braon limeni krovovi, aluminijumska stolarija :)

Last edited:
Evo nekih interesantnih satova koje sam fotografisao na svojim putovanjima i sa obilazaka raznih gradova.

Sat na gradskoj većnici u prelepoj bavarskoj banji Bad Tölz.

20170605_143718.jpg

Sat na glavnom trgu u bavarskom gradu "Landsberg am Lech".

20170514_163003e.jpg

Satovi na crkvi u centru "Garmisch-Partenkirchen-a"

20170525_135418.jpg

Last edited:
Back