Omega Speedmaster/Seamaster/Railmaster

Nenad015

Member
Koji je najpotcenjeniji i zašto Railmaster?
Šta je uticalo da Railmaster modeli budu najslabija karika?

Послато са 24116RACCG помоћу Тапатока

Po meni prva dva imaju mnogo jacu istoriju nalaze se u dosta jacem segmentu,dok je Railmaster anemican u odnosu na svoju bracu,tako barem ja to vidim.

Za Speedmaster je zaslužna NASA i ceo taj fazon.
Seamastera su ubacili James Bondu. A za Railmastera mi se čini da se nisu previše ni trudili. Decenijama ga nisu ni proizvodili. Imam utisak da su ga lako precrtali, možda i zbog Aqua Terre serije... Meni lično jako lepi, unutra respektabilan mehanizam, 40 mm kuċište, taman

Ne bih rekao da je Railmaster „najpotcenjeniji“ slučajno, već više kolateralna šteta toga što stoji pored dva giganta. Speedmaster ima Moonwatch mitologiju i jasnu priču, Seamaster je decenijama guran kao sportski/dive stub brenda. Railmaster je uvek bio onaj treći, racionalni alatni sat bez velikog narativa.

Druga stvar je identitet. Railmaster je anti-magnetni tool watch, ali danas to više nije jedinstvena prednost – svi Master Chronometeri su praktično „railmaster-ready“. Kad izgubiš jasnu tehničku diferencijaciju, ostaje dizajn, a tu je Railmaster dosta suzdržan, čak anoniman za širu publiku.

I na kraju, marketing i kontinuitet. Model je često ukidan, vraćan, redizajniran, bez jasne linije razvoja. Za entuzijaste to može biti šarm, ali za tržište je konfuzno. Rezultat je sat koji objektivno nudi dosta (kalibar, izrada, nosivost), ali nema emotivni „hook“. Zato je i cenovno najmekši u poređenju sa Speedyjem i Seamasterom.

Identitet! A da li je Omega sama ugušila identitet Railmastera utapajuċi ga u AT seriju?

Back