Omiljena knjiga/citat

"Ja sam od ljudi koji dockan bivaju pametni.I nikad u potpuno.A što je najgore,to se na prvi poged ne vidi."---->Ivo Andrić

" The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he, who in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee."-->Ezekiel 25:17

"Ovijem se nadam da će se koji od mlađe braće nać',koji neće žalit' truda da izvadi iz mraka oe koji nijesu za mrak radili,no veselo život davali,tek da izvidaju rane braće mučenika!"--> Marko Mljanov

Hmmm...
1. ''Ime ruze'' Umberto Eko,
2. ''Fukoovo klatno'' Umberto Eko,
3. ''Baudolino'' Umberto Eko,
4. ''Tajanstveni plamen kraljice Loane'', zamislite, Umberto Eko
5. ''Kako sam putovao s lososom'', Umberto Eko :D

6. ''Sentimentalna povest britanskog carstva'''Borislav Pekic
7. ''With Rommel in the desert'' ehrmm... Smidt (zaboravih ime)
8. ''Rat i mir'' Lav Tolstoj
9. ''Proces'' Franc Kafka.....

Andronik, bang, bang,bang nakon drugog citata smatram sastavnim delom istog :lol:

"Sofijin svet", Justein Gorder. Svaka preporuka!

Srednjoskolska istorija filozofije u ruhu zanimljivog romana. Ne mrštite se na reč: filozofija, veoma je pitko :D

Plamen nad ponorom - Vernor Vindž
Grad i grad - Čajna Mjevil

...ne mogu da izvučem neke posebne citate iz bilo koje od njih, jednostavno su savršene od početka do kraja.

Ne baš. Nisam veliki ljubitelj epske fantastike. Nalazim da ogromna većina autora u tom žanru totalno nema originalnost, i na kraju krajeva svi manje ili više vuku nešto od Tolkina.

Volim baš težak i obiman science fiction. Uglavnom sa što manje science a što više fiction :)
Horor takođe, naravno :)

Pored toga, umem lepo da se zaludim knjigama koje kriju neku turobnu, psihotičnu, kafkijansku atmosferu. Pseudoistorijske romane ponekad takođe.

Ali SF je mila majka i pored dobrog SF dižem ruke od svega drugog.

Singer,Cehov,Andric.Trenutno su ti pisci a citati(parafraza)Andric(Gospodjica):"Svako tvoje interese postuje koliko si spreman da ih branis."Cehov citat "Ninocka"(cela skaska)vreme protice ali neke stvari ostaju iste!

"Nemati prošlosti je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna. Proći će pre nego što shvatimo da je sve – sadašnjost. Da je sve uvek u istoj ravni. Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo šta danas radimo." Zlatno doba dijaloga - Borislav Pekić

Knjiga
''Faust"-Gete
Citati
''Ako si se uputio prema cilju, i putem počeo da zastajkuješ i kamenjem gađaš svakog psa koja na tebe laje, nikada nećeš stići na cilj.''-Dostojevski
''Masta je vaznija od znanja.''-Ajnstajn

"Balada" - Mika Antić

"Od svih si devojaka bila tiša
Zbunjena, sama, neprimetna, bleda.

Ej, zasto nisi bar porasla viša,
Bar viša za pola pedlja!

Jedne je noci udarila kiša
Tako krvnicki ko cuvari reda

Ej zasto nisi bar porasla viša
Bar viša za pola pedlja

Jer kad su te u svitanja seda
Obešenu našli o drvo kraj vrata

Izmedju bosih nogu i blata
Bilo je razmaka - samo pola pedlja"

"Da je nisam ostavio, da mi nije izgledalo lakše pobjeći nego prkositi cijelom svijetu, možda ne bi bilo ni ove noći, ali bih tu ženu sigurno zamrzio, misleći da je stala na put mojoj sreći, omela me da ne uspijem u životu. Jer ne bih znao ovo što sad znam. Čovjek je proklet i žali za svim putevima kojima nije prošao. A ko zna šta bi me i na drugim čekalo."

M.Selimovic

23jewels,

"Derviš i smrt" Meše Selimovića je jedna od knjiga koja je ostavila najjači utisak na mene.
Dok sam je čitao, imao sam malu svesku u koju sam zapisivao najlepše misli, bisere mudrosti.

Pošto sam svesčicu odavno izgubio, vreme je da knjigu pročitam opet.

Hvala na podsećanju!

Back