Pitajte časovničara

Festina sat -Pomoc-

Dobar dan svima,
pre svega bih se zahvalio administatorima na pružanju mogućnosti pronalaženju problema i razmeni informacija vezanih iz nama drage oblasti. Ovo je moj prvi post na forumu i nadam se da ću uživati u provedenom vremenu na njemu.

Naime, pre nekoliko dana sam dobio na poklon sat Festina F16781.
Evo i linka: Festina F16781/4 | Svet Satova

Primetio sam sledeće:

Kada dođe do promene datuma, ona se izvršava u 00:07
Promena dana se odlaže za kasnije i izvršava se u 01:41 (kada kazaljka stoji na polovini između dva dana, tj. na položaju između prethodnog i sledećeg dana), da bi tek nešto kasnije u 04:26 stala na trenutni dan, onaj koji i treba biti.

Da li je ovo normalno za satove ovog mehanizma? Ako ne, da bih znao da se obratim radnji gde je sat kupljen.

U napred zahvalan!

Re: Festina sat -Pomoc-

Mnogi satovi, tacnije mehanizmi promenu dana/datuma "razvuku", tj. vrse je postepeno.

^^ Upravo. Moderni satovi su cesto tako namerno podeseni kako ne bi stavljali motore pod nepotrebno opterecenje.

Uz to, dodao bih da ce ovo mozda da se menja vremenom, tj, ako sad prebacuje datum u 4 ujutru, mozda ce kasnije to raditi u 2, bez nekog posebnog razloga.

...Uz to, dodao bih da ce ovo mozda da se menja vremenom, tj, ako sad prebacuje datum u 4 ujutru, mozda ce kasnije to raditi u 2, bez nekog posebnog razloga.

Sad mene zanima ovo, zbog cega ce to da se desi?

Imao sam mnooogo satova, i ni na jednom se to nije pomerilo samo od sebe.

Da se ubacim, gledala sam na you tube nekog tipa koji radi za Pateka ili Vaserona, ne mogu da se setim nesto od ta dva, elem, pitanje je bilo upravo promena dana i datuma na satovima. Rece covek da se mehanizam za promenu dana i datuma pocinje pokretati u 21h i zavrsava se u 03h, u tom periodu treba strogo paziti da se sat ne podesava, niti vreme niti datum i dan jer moze da dovede do ozbiljnih ostecenja na mehanizmu. Dakle 6 sati je potrebno mehanizmu da izvrsi prebacivanje, u tom periodu bilo kakvo "razvlacenje" prebacivanja nije problem, ali mislim da nije problem ni nesto malo duze od toga, jer je sigurno velika razlika u mehanizmima izmedju raznih proizvodjaca, samo je vazno ne podesavati sat u tom periodu.

Treba mi pomoc, naime burazer ima dva sata za koje trazim delove, e sada posto sam se obratio u vezi jednog i samoj fabrici pa cu videti za drugi mi je veci problem. Naime on ima Longines Admiral iz 1976, i stradao je zupcanik koji sprecava da klatno od mehanizma prakticno odvije oprugu, tj automatik je i pomeranjem ruke on malo navije a onda odvije, imam casovnicara ali nemam deo, a zeleo bi da nadjem samo deo bez dodatnih prckanja po mehanizmu ako je moguce, da li neko moze da mi pomogne?

Pre svega da pozdravim sve članove foruma.Ovo je moj prvi post.
Imam Lanco sat kupljen 1979. koji sam dobio za malu maturu.Jedno vreme sam ga nosi,onda se desilo da se razbilo staklo.Moj otac ga je odneo na popravak nekom poznaniku koji se time bavi iz hobija,ali mi je unakazio sat stavljanjem drugačijem stakla i da li je promenio ili skratio kazaljke ne bi tačno znao.Uglavnom iz tog razloga ga nisam nosio godinama,a sad sam zainteresovan da zamenim bar staklo,po mogućnosti original kazaljke.Išao bih na najjeftiniju varijantu stakla važno je da bude jednako oblikom,kazaljke ne znam da li bi se mogle naći .U Sremskoj Mitrovici lokalni časovničar nema takva ravna malo izdignuta stakla sa malo širom bazom.Evo prilažem original sliku i sliku originalnog stanja skinutu sa neta.Molim savet i preporuku,odgovara mi Ruma,Novi Sad ,i kao opcija Beograd.lanco automatic 21 rubis.jpgFotografija0005.jpglanco sat.jpg

Re: Tissot couturier GMT problem

Mile64, dobro došao na forum.
Što se Novog Sada tiče možeš pogledati kod Simovića, on je kod Merkatora u Bulevaru Cara Lazara 39. Ukoliko on nema staklo prošetaj do Jevrejske ulice gde ima nekoliko časovničara.Kod pijace je Ačanski, pa prema pozorištu ih je još nekoliko. Imaš njihove brojeve telefona u rubrici Servisi.

Re: Tissot couturier GMT problem

Mislim da je u pitanju klasicni pleksi....po slici ne mogu videti da li je s untrasnjim prstenom ili ne....kolega uzmi subler i izmeri pleksi skroz pri dnu uz kuciste....vrednost koju dobijes...npr.: 31.5mm, oznaka mu je 315....ili 32.5mm oznaka mu je 325....i tako redom....Dosta pleksija ima casovnicar Zoran, Zoki....u Jevrejskoj preko puta sinagoge, u pasazu....(Novi Sad)

Da se ubacim, gledala sam na you tube nekog tipa koji radi za Pateka ili Vaserona, ne mogu da se setim nesto od ta dva, elem, pitanje je bilo upravo promena dana i datuma na satovima. Rece covek da se mehanizam za promenu dana i datuma pocinje pokretati u 21h i zavrsava se u 03h, u tom periodu treba strogo paziti da se sat ne podesava, niti vreme niti datum i dan jer moze da dovede do ozbiljnih ostecenja na mehanizmu. Dakle 6 sati je potrebno mehanizmu da izvrsi prebacivanje, u tom periodu bilo kakvo "razvlacenje" prebacivanja nije problem, ali mislim da nije problem ni nesto malo duze od toga, jer je sigurno velika razlika u mehanizmima izmedju raznih proizvodjaca, samo je vazno ne podesavati sat u tom periodu.

..mozda je tako na skupljim satovima ali ja cisto sumnjam. sve satove sa datumom (automatike ili navijace) koje sam rastavljao - mehanizam datum i dan prebacuje za jedan sat. obicno ih namestim da prebacivanje pocnu u 23 30 i zavrse 0030... po zimskom vremenu, po letnjem dodam jos jedan sat na sve to :)

zvao Ns,Bg,ali nisam našao rešenje ili nije bilo prihvatljivo po ceni za mene ovog trenutka(naručivanje iz inostranstva i skupe poštarine),pa sam stavio pleksi ovalnog oblika kao što je i bilo kod oca našeg poznatog watchmakera Nikole Hačka, a za staklo originalnog oblika i kazaljke kad bude prilike.I ovako sat lepo izgleda mada malo modifikovan.
Fotografija0023.jpgFotografija0025.jpg
izvinjavam se na slikama,postaviću izoštrene kad mi deca nalete kući,džaba 3,2 megapiksela kad nema autofokus....

DSC_0045.jpg

Last edited by a moderator:
Zamena tissot 784-2(2481) komplet novim miyota ili vostok kalibrom

Da li je moguće bez većih problema zameniti tissot cal. 784-2 sa vostok 2416b ili miyota 8215 mehanizmom?
Mislim da se podrazumeva i promena kazaljki?
[SIZE=+1]Tissot 784-2[/SIZE]
Funktionen
Automatic
Zentralsekunde
Datum: Schalten durch Wechsel 21:30-24Uhr
Daten
11.5''', Dm= 25.6mm, Do= 26.0mm
H= 5.35mm
F= 1.4mm
T= 2.0mm
21 Steine
f = 18000 A/h
Gangreserve 45h
Unruhwelle U2480
Aufzugwelle / Stellwelle W2696, W3061 (Seastar Seven)
Triebfeder / Batterie
Zf2960-X, 1.20 x 9.0 x 0.115 x 280mm
Zeiger
1.50 x 0.90 x 0.21mm
[SIZE=+1]Miyota 8215 (Citizen)[/SIZE]
Funktionen
Automatic
Zentralsekunde
Datum: Schnellschaltung
Daten
11.5''', Dm= 25.6mm, Do= 26.0mm
H= 5.2mm
F= 1.9mm
T= 2.3mm
mit Rotorschraube und Zifferblattring:
Dm= 28.55mm, Do= 29.2mm
H= 5.67mm
F= 2.1mm (Auflage zifferblattseitig)
T= 2.5mm
21 Steine
f = 21600 A/h
Gangreserve 45h
Unruhwelle Citizen 039-1020
Unruh mit Spirale
Aufzugwelle / Stellwelle Citizen 065-212
Triebfeder / Batterie
Citizen 001-8700
Federhaus komplett
Zeiger
1.52 x 1.00 x 0.17mm
[SIZE=+1]Wostok 2416B[/SIZE]
Funktionen
Automatic
Zentralsekunde
Datum: Schalten durch Wechsel 20:45-24Uhr
Daten
10.75 / 11.5''', Dm= 24.0 / 25.65mm
(zwei Montageflansche)
Do= 26.45mm (mit Rotor 28.0mm)
H= 5.5mm
F= 1.5 / 2.15mm
T= 2.15mm
31 Steine
f = 19800 A/h
Gangreserve 40h
Zeiger
1.40 x 0.88 x 0.17mm
vostok bi bila cenovno najpovoljnija opcija,ako je moguća.

Last edited:
Re: Zamena tissot 784-2(2481) komplet novim miyota ili vostok kalibrom

Uglavnom je sve moguce, ali bez vecih problema tesko. To je prilicno veliki posao, treba tu dosta stvari uklopit nije to tako jednostavno kako se mozda cini.

Ako i bude sjeo drugi mehanizam unutra po volumenu (neznam da li kuciste s unutrasnje strane imam kakv usjek, anzec ili rub, mialjenja sam da ce najveci problem biti visina tubusa ili utora u koji ulazi kljuc...

Sigurno nije moguce jednostavno uraditi tu zamenu. Sto sigurno ne odgovara to je prihvat brojcanika na mehanizam i odstojanje od brojcanika do kljucha. Vrlo verovatno ne bi pasovao no otvor na brojcaniku za datom. Verovatno ne bi odgovarao ni prsten/drzac mehanizma.

Mile, molim Te, mozes li mi reci zasto zelis zameniti Tissot kalibar sa Vostok ili Miyota kalibrom ?! Mozda je moje pitanje suvisno, ali potrebno mi je kako bih ti odgovorio na postavljeno pitanje.

Back