Pitajte časovničara

stefane
Potpitanje-Da li ne svetle uopšte ili svetle vrlo slabo?
Koliko vidim na slikama , na kazaljkama postoji relativno mali (ne ide preko celih kazaljki) iluminacioni premaz pa verujem da bi kazaljke trebalo da se naziru u mraku.
Sigurno je da ''svetle'' jako.

e brate, bio bih ti masu zahvalan kad bi mi pomogao.
Imam 2 pitanja, ovako:
Datum mi prebaci odma u 00:00 uvece i sve je uredu, medjutim dan mi prebaci tek tokom noci ili sutra tokom dana ?
Zatim, sto se tice kazaljki, svetle u redu i vidi se odlicno ali problem je sto mi svetle ujutru oko 9, 10, 11, a ne navece, nzm kako to da podesim znaci sat znam da mora biti ispravan jer je nov ?

hvala unaprijed mnogo

Prebacivanje dana bi trebalo da obavi ,najkasnije , do tri ujutru i ako je tako sve je ok.

Kazaljke kod nekih satova ''svetle'' skoro celu noć a kod nekih jedva pola sata.

Hah, ova tema živi zahvaljujući mojim glupavim pitanjima i petljanjima...

Elem, Na Citizen Promaster Aqualendu AY5000-05L sam promenio bateriju i hronograf radi, ne i satna i minutna kazaljka verovatno zbog nedostatka krunice i ključa pa su u hack modu (laička pretpostavka, biću pametniji sutra kad sat odnesem kod svog časovničara, koji je spojio jedno 30 dana praznika :nono:).
Dobra stvar je što sam identifikovao ključ kao citizen 065-441 short stem key, koji je istovetan ključu koji ide u miyota 0510, 0560, 0610, 0S10, 0S30, 0S60, pa se nadam da će pronalazak ključa i krunice kod lokalinih časovničara biti "mačji kašalj" pošto su pomenuti mehanizmi vrlo rasprostranjeni i u širokoj upotrebi... Javljam šta se dalje dešava po ovom pitanju...

E sad juče me uhvatila neka časovničarska groznica (najviše zato što pomenuti časovničar ne radi već 30 dana a ja i moji satovi imamo potrebe
:)) pa sam rešio da zamenim i bateriju na mom starom puma satu koji sam nosio kao klinac...
Ne lezi vraže tu odluku sam doneo posle 5-6 piva koje sam prethodno sabio sa društvom dok smo gledali tekmu...
Rezultat je taj da sam menjajući bateriju uspeo otkinuti jednu kontakt iglicu kod baterije (onu dužu koja ide ispod baterije) pa sat sad ne fercera...
Pitanje je da li je moguće prevazići ovaj problem u kućnoj radinosti (naravno trezan:lol:) bez nekog lemljenja i sl... Neka alu-folija fazon...

Hvala što čitate moje baljezganje...

Samo lemljenje tu dolazi u obzir, nikakve "domace radinosti" ne radi. Najbolje od nekog elektronicara posudi, oni imaju one tanke tkz., spic lemilice...ili jos bolje neka ti to on uradi....biti ce brze i sigurnije ;)

Tu ide lemilica max 10W da ne izgoriš šta. Malo sam skeptičan u tvoju spretnost, bolje ponesi sajdziji da to uradi.

problem sa satom casio 5113 protrek

Kada pritisnem dugmem za kompas, ne pokazuje mi sjever, pokaze mi se slovo R na mjestu gdje pokazuje dan i trepce i zablokiraju sve funkcije.

Re: problem sa satom casio 5113 protrek

To je indikacija prazne baterije. Ostavi ga na dnevnom svetlu par dana pa vidi da li se ponasa normalno. Ako ima problema sa punjenjem morace da se menja baterija.

To je indikator koji ti pokazuje kapacitet napunjenosti baterije. Neki puta se on i sam ukljuci kada je baterija na "samrti"....opominje.

off, vidim tiha te vec obavestio
e pa onda
tiha +1

Odneo sam Vostok Neptune 2209 na servis, zamenu cifera, kazaljki, dihtunga, krunice, bezela itd. Sve je to prošlo korektno, mada bi valjalo zameniti balans, ali problem je u tome što časovničar nije uspeo da ubaci novu krunicu. Pokazao mi je kako "ne hvata", tj. prekratka je, iako je identična kao stara krunica na satu. Onda je jedva naterao i tu staru da uhvati i da je vrati nazad. Da li neko zna šta bi mogao biti problem i razlog ovome?
Koliko znam svi Vostok 24xx mehanizmi pašu u sva Amfibija kućišta (osim automatika, oni moraju imati dublji bekplejt zbog rotora). To mi je i Meranom potvrdio, to su sve isti mehanizmi samo dodavane funkcije, datum, automatik?

Čekam još jednu novu Amfibija krunicu da stigne, a do tada da se raspitam. Eventualno je ova falična po sebi. Inače satić je bombon, baš sam zadovoljan kako je ispao.

Evo i slike:

Vostok virus grize ne pušta :D

Krunica kao krunica bi trebala da je ista, e sad, duzina osovine se razlikuje na pojedinim modelima, tako da je mozda to problem.

Super je Vostok, Urose! :thumbup:

Samo, bojim se da mi problem nije bas najjasniji. Mislim, krunica k'o krunica, ona ne bi trebala biti problem. Sa vise, nema sta se sve ne da navrnuti na stem, bilo original ili ne.

Dobro da ključ je prekratak, sa krunicom je faktički sve u redu, s tim da je valjda kod Amfibije krunica neodvojiva od ključa.

Edit: Niko se nije naučen rodio. Tri vrste krunica za Amfibije postoje.

Last edited:
Baš tako Uroše, kod amfibija je krunica neodvojiva od ključa... Mislim da Vebez može rešiti ovu zabunu oko krunica-klučeva...

Definitivno su tri dužine ključa i dve ili tri(zaboravih) vrste same krunice. Našao sam sajt na kom nude sve tri vrste, a prodaju se zajedno sa tubom. Sad pišem s telefona pa ne mogu da okačim..

Sad je jasnije, Urose!

Da, znam da ima nekoliko razlicitih "sistema" stema i krunice kod 24xx masina, nebitno je li navijac ili npr. automatik, 2416B, znam da se ne skidaju, ali posto ni sam nisam siguran koliko ih stvarno ima, pomislih da mozda nisi naisao i na neki s kojeg se krunica da skinuti.

Sto se tice 24xx mehanizama, manje-vise svaki stem trebao da odgovara, dok, logicno 22xx ne ide. to me malo zbunilo, kad ugledah 2209.

Elem, sve jasno sad... Zato i cudi problem koji imas. Kako god, sretno rjesavanje problema!

Back