Pitajte časovničara

Dobar dan, imam verujem jednostavno pitanje u vezi sledećeg, pa se izvinjavam ukoliko je u nekoj temi već odgovoreno:

Radi se o kineskom (Hofea) mehaničkom stonom budilniku iz perioda verovatno 1980.-1990.
Kako/čime/kojom_silom se uklanjaju ključići za navijanje vremena i zvonjave?
Naime, zavrtanjem u suprotnom pravcu se ovi ključići ne odvijaju, pa pretpostavljam da ih treba "iščupati" na gore nekakvim alatom/kleštima, kako bi mogao da se skine zaštitni lim sa zadnje strane?

Koliko vidim, na netu ima slika takvog/identičnog sata:

Hofea1.jpg

Hofea2.jpg

Ja se izvinjavam ako sam pitao nešto glupo ili očigledno, ali se ipak nadam da će mi neko bar ukazati tu glupost ili eventualno postaviti dodatno pitanje u vezi pomenutog.

Dakle pitanje je jednostavno - kako ukloniti ključeve (da bi se uklonilo zaštitno kućište sa zadnje strane. Dva šrafa koja učvršćuju to kućište se jednostavno odvijaju pa jedino što sprečava uklanjanje kućišta su ključevi za najvijanje).

Hvala

Mislim da mnogi nisu odgovorili jer nisu sigurni, što važi i za mene, jer zaista je neprijatno kada nekome indirektno uništiš sat ukoliko daš loš savet. Ukoliko se niko od časovničara ne pojavi na temi, evo jedne slične sa WUS-a:
Opening an alarm clock...

Čovek ima sat na kome se ključe odvija tako što se okreće u smeru suprotnom od smera kazaljki na satu. Iako postoji i ovaj drugi sistem koji spominje kolega, mislim da je bezbednije da ga odneseš kod časovničara.

Neso ja se bavim casovnicarstvom 10 godina i zato mu i pricam na koji nacim moze da se izvadi. Naravno da ce da pokusa ovako ili onako da ih skine sto ne znaci da ce po svaku cenu da ih makne ako oni nece da se na jedan od ova dva nacina uklone.

Pa Neso ,po svemu sudeci normalno je ono cega ima u vecini. Na zalost danas preovladava sve ono sto je bilo nekada nenormalno...

Ono što je u većini je uobičajeno a normalno je relativno i u stalnoj mjeni,kao što je i moda..najlošiji način odijevanja pa se stalno mijenja ;-)

Hvala Vam vrlo svima na odgovorima.
Mislim da mi je veoma značajan savet "...ili se čupaju" jer nisam bio siguran da je i to moguće. Okretanje ključeva u suprotnu stranu se oni ne odvijaju pa je najverovatnije da se čupaju, ali to čupanje izgleda zahteva popriličnu silu uz koju bi neadekvatnim alatom ključevi verovatno bili oštećeni.. Ipak će taj sat doći u ruke časovničara.

Još jednom, veoma hvala.

P.S. Možda bi bilo zgodno zaokružiti celu stvar oko ovoga, pa ako je neko raspoložen da odgovori - kako se ključevi koji se čupaju vraćaju. Čekićem? :blushing: Da li postoji nekakav graničnik ili sl.?

Hvala

Last edited:
Nisam te pitao prosli put,da li si probao da odvrnes kljucice na jednu ili na drugu stranu? A,sto se tice cupanja,odnosno bracanja ,ne vraca se cekicem vec odredjenim pritiskom na osovinu...

Hvala ti na pitanju. Okretanjem ključa za navijanje sata u suprotnu stranu se ne može odviti ključ samo počinje ubrzano da radi (sad, nisam baš hteo iz sve snage da zapinjem jer kod satova kod kojih se ovakvi ključevi odvrću to ne zahteva toliki napor, bar ono što sam ja video), dok okretanjem ključa za navijanje alarma se postiže zvonjenje sve vreme dok se okreće ključ.

Last edited:
Na amfbiji mi je bio labav bezel pa pošto imam par novih žica za isti rekoh da zamenim to (nije mi prvi put).

Elem skidam bezel bez problema i ispod je čelična žica (ne bakarna kao uvek), i sada ja imam te bakarne (ili od čega su već).

Sad nema šanse da vratim nazad :( jel zna neko neki hak, trik, šifru?

Uspeo sam da vratim staru čeličnu žicu. Malo mašinskog ulja i prošlo je. Malo veći otpor sada ima bezel ali nedovoljno da budem zadovoljan.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Zica treba da ima nabazelu svoje leziste,kad skines zicu pogledaj sa unutarnje strane i videces jedan kruzni zleb. Sada ide malo teze jer verovatno nije dobro upao u taj zleb.

Znam to, radio sam bezbroj puta. Ali izgleda da je čelična žica za dlaku tanja od bakarne, a ovo je limitirana serija sa custom bezelom koji se možda razlikuje od fabričkog. Deluje mi da ga je Vostok nabavio sa strane pa moguće da ima nekih odstupanja.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Pozdrav drugari, jucer zamjenih bateriju na svom PRC200 i kada stegnem poklopac onaj poklopac ispod zvecka pri pomjeranju sata. Dakle vanjski poklopac je max utegnut, ali unutra onaj koji pokriva mehanizam zvecka. U cemu grijesim?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Back