Pitajte časovničara

Pozdrav, da li može neka preporuka za lupu, uvećanje 20x-30x ili po vašoj preporuci, zanimaju me mikrodetalji na ciferima male kolekcije satova koje imam, u kojim radnjama to ima da se pogleda, od čega početi. Da li uzeti lupu za oko ili ručnu, da okularom ili sa postoljem.... Hvala.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Da ne otvaram temu zbog dva pitanja.Imam od pre par dana Citizen eco-drive bl8000-54l.Primetio sam da mi ne prebacuje datum tacno u ponoc vec negde izmedju 2 i 3h.Citajuci malo neki ljudi kazu da je to normalno, da li je? a drugo pitanje, kad recimo hocu da podesim lokalno vreme on vrati datum za jedan dan unazad i 2 sata unapred, sta uraditi, nisam uspeo na netu da nadjem resenje.

Veliki pozdrav svima!
Nova sam na forumu i imam jedno pitanje: da li je moguce skratiti metalnu narukvicu na satu? Sklonjeni su svi linkovi sa srafovima, ali je ona meni i dalje prevelika... Da li bilo ko u Srbiji radi uklanjanje "permanentnih linkova" - ako je to pravi izraz? U pitanju je ovaj model: [h=1]Style Automatic Champagne Dial Watch M12513-0001[/h]sat.jpg

Pokusala sam da uslikam izgled narukvice ali i da pokazem koliko mi je i dalje, posle svih skracivanja, labava narukvica... Ukoliko neko ima ideju, znanje kako mogu da resim ovaj problem, ili ima informaciju ko bi mogao da zna, to bi mnogo znacilo :)

Unapred hvala!

Pitanje za znalce... Postoji li ikakav razlog da Seiko SNZF17 mora ostati na -18s i da se ne može malo požuriti?

Napomena: Tvrdnja je od renomiranog kolege, bez objašnjenja.
ff059df629039e4de604eb736410cadc.jpg

Tebe neko z... :)

Ja ne vidim ni jedan razlog što ne bi mogao da se reguliše.

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

Last edited:
Veliki pozdrav svima!
Nova sam na forumu i imam jedno pitanje: da li je moguce skratiti metalnu narukvicu na satu? Sklonjeni su svi linkovi sa srafovima, ali je ona meni i dalje prevelika... Da li bilo ko u Srbiji radi uklanjanje "permanentnih linkova" - ako je to pravi izraz? U pitanju je ovaj model: [h=1]Style Automatic Champagne Dial Watch M12513-0001[/h]View attachment 152929

Pokusala sam da uslikam izgled narukvice ali i da pokazem koliko mi je i dalje, posle svih skracivanja, labava narukvica... Ukoliko neko ima ideju, znanje kako mogu da resim ovaj problem, ili ima informaciju ko bi mogao da zna, to bi mnogo znacilo :)

Unapred hvala!
Probaj kod nekog časovničara. Da li bi se neko prihvatio tog posla. Ali, ovako, sa slike, po meni je taj sat prevelik za tvoju ruku. Ako baš hoćeš da ga nosiš, stavi ga na kožnu narukvicu, mislim da će ti lepše stajati na ruci.

Veliki pozdrav svima!
Nova sam na forumu i imam jedno pitanje: da li je moguce skratiti metalnu narukvicu na satu? Sklonjeni su svi linkovi sa srafovima, ali je ona meni i dalje prevelika... Da li bilo ko u Srbiji radi uklanjanje "permanentnih linkova" - ako je to pravi izraz? U pitanju je ovaj model: Style Automatic Champagne Dial Watch M12513-0001

View attachment 152929

Unapred hvala!
Svaki časovničar ti može skratiti narukvicu po tvojoj meri, ali po ovoj slici takođe kao što ti je kolega napomenuo, taj sat je prevelik za tvoj zglob i sigurno ti nikada neće lepo stajati na ruci. Satovi osim po izgledu se biraju i po veličini zgloba. Mislim da bi ti neki manji model lepše stajao na ruci

Svaki časovničar ti može skratiti narukvicu po tvojoj meri, ali po ovoj slici takođe kao što ti je kolega napomenuo, taj sat je prevelik za tvoj zglob i sigurno ti nikada neće lepo stajati na ruci. Satovi osim po izgledu se biraju i po veličini zgloba. Mislim da bi ti neki manji model lepše stajao na ruci

Sat sam cekala gotovo godinu dana da stigne iz Amerike i mnogo mi se dopada, a narocito narukvica. Svi linkovi koji mogu da se skinu, su skinuti, ostali su ovi permanetni, koje niko koga sam pitala ne moze da skine. Ako sam dobro razumela, potreban je neki specijalan alat da bi se uklonili permanetni linkovi. Pa ako i dalje znate nekog ko bi umeo da skine bar jedan link a da ga ne izgrebe ili ne osteti, mnogoooo bi mi znacilo. Ja sam iz Beograda, svaka preporuka je dobro dosla :)
Problem sa malim zglobovima imam oduvek, navikla sam da su mi svi pomalo veliki - imam i jedan manji.

viber_image_2021-07-15_11-20-00-690.jpg

Evo jos jedne slike, i ako jos jednom, ako ima neki casovnicar koji bi se pozabavio ovom narukvicom, molim vas da mi napisete kako bih konacno mogla da uzivam u svom satu.

Srdacan pozdrav!

Problem je sto kod vecine metalnih narukvica ti "permanentni" linkovi pocinju da se sire do konacne sirine narukvice na lugovima sata (npr. na kopci je sirina 18mm, na lugovima 22mm, tih 4mm se narukvica siri duz tih permanentnih linkova), pa nisu slucajno ni stavljeni da ne mogu da se skidaju, jer ces vrlo verovatno sa njihovim skidanjem dobiti frankenstajn narukvicu.

Uh, da, još ako se narukvica sužava od sata do kopče teško da će lepo izgledati ako skineš permanentne, kao što je kolega primetio :(

Tesko da ces moci na toj narukvici nositi taj sat. Jedino neka zamenska narukvica al moras dobro paziti i odabrati zbog boje sata.

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

Bojim se da je taj sat jednostavno preveliki za tebe. Razmisli o nekom drugom pre nego sto uradis nesto narukvici sto ce smanjiti vrednost i mogucnost da se proda/zameni za nesto adekvatno?

Inace lep sat. Jel to 36mm? Ja gledam onaj linen dial za sebe :)

s-l640.jpg

Bojim se da je taj sat jednostavno preveliki za tebe. Razmisli o nekom drugom pre nego sto uradis nesto narukvici sto ce smanjiti vrednost i mogucnost da se proda/zameni za nesto adekvatno?

Inace lep sat. Jel to 36mm? Ja gledam onaj linen dial za sebe :)

View attachment 153033

Hvala vam svima na odgovorima :)
Sat je 38mm i unisex, ali ja stvarno imam neobicno uzane zglobove, mada kontam da nisam jedina zena koja ima tanke ruke, i koja nosi njihove satove... Bila sam kod Petrovica, oni su mi skinuli sve sto su mogli. I njima je bilo cudno da ne moze vise da se skrati, kontaktirali su i Tudor, i rekose im da je to takva narukvica.
Videli smo da postoji neka specijalna alatka za skidanje tih permanetnih linkova, ali pretpostavljam da to nema niko u Srbiji. U Petrovicu nisu zeleli nista dalje da petljaju, da ne bi izgubila garanciju.
Postavlja se pitanje da sam cak uzela i manji (postoji 34mm i 28mm) da li bi narukvica bila iste duzine.
I dalje cu pokusavati da resim problem (zelim samo jedan link da skinem, pa razmisljam da li mozda ipak ne bi lose izgledalo ako bi skinula??) pa ako uspemo da pronadjemo nesto prihvatljivo, slikam i delim ovde :)
Inace, sat nisam imala prilike prvo da probam, odabrala sam ga samo na osnovu preleposti sa slika :)

Hvala vam svima na odgovorima :)
Sat je 38mm i unisex, ali ja stvarno imam neobicno uzane zglobove, mada kontam da nisam jedina zena koja ima tanke ruke, i koja nosi njihove satove... Bila sam kod Petrovica, oni su mi skinuli sve sto su mogli. I njima je bilo cudno da ne moze vise da se skrati, kontaktirali su i Tudor, i rekose im da je to takva narukvica.
Videli smo da postoji neka specijalna alatka za skidanje tih permanetnih linkova, ali pretpostavljam da to nema niko u Srbiji. U Petrovicu nisu zeleli nista dalje da petljaju, da ne bi izgubila garanciju.
Postavlja se pitanje da sam cak uzela i manji (postoji 34mm i 28mm) da li bi narukvica bila iste duzine.
I dalje cu pokusavati da resim problem (zelim samo jedan link da skinem, pa razmisljam da li mozda ipak ne bi lose izgledalo ako bi skinula??) pa ako uspemo da pronadjemo nesto prihvatljivo, slikam i delim ovde :)
Inace, sat nisam imala prilike prvo da probam, odabrala sam ga samo na osnovu preleposti sa slika :)

Jeste unisex u toj velicini ali vise lezi muskom zglobu. Ja imam Omega Aqua Terru 39mm i na mom zglobu stoji savrseno. Trebala si manji sat uzeti koji je namenjen zenskom zglobu i samim tim ima manju narukvicu. Jedino da probas da porucis manju narukvicu ako uopste postoji na osnovu modela ili da nosis na koznoj. Da, mnogooo lep sat

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ali cak i da se sredi ili zameni narukvica, lugs vire izvan okvira zgloba. Gre'ota je takav sat nositi tako, ne znam :)

Kao sto rece Mihajlo, takav sat u 38mm je muska velicina i to za veci zglob ako hocemo da postignemo neki klasican izgled. Cak i Tony Soprano nosi 36mm zlatni daydate, a veliki covek :)

Svako moze da se se zezne nekad, i ja sam kupio sat preko neta pa prodao jer je u realnosti bio preveliki za moj zglob.

Ne znam da li sam pogodila mesto za pitanje koje imam, ali pokusacu....☺
Elem suprug je jos 2008. dobio sat Tissot PRC 200. Nije ga nosio, ali sad bismo da ga pokrenemo. Trenutno ne radi, a meni treba info gde da se obratim za pomoc. Ptp da je baterija u pitanju. Sat je kupljen u Identicu. Hvala!

Back