Poliranje sata

A da ostavim i ja telefon devojke? :D

Naravno Milane.
Ukoliko se dotični član slaže sa tim da mu se javno objavi telefon.
Može i njegov nick na forumu da znamo o kome se radi (ali ne mora)

nadam se da nece smetati malo reklame ali je za dobrobit svih

poliiram satove od čelika. imam visegodisnje iskustvo u tome. isto tako i matiram delove sata. matiram u tri nivoa, grubo , fino i satenski.
poliram starim proverenim metodama ne nekim izmisljenim novim. znaci priprema pa pufne sa tri cetiri vrste paste i dobijate vise nego ste ocekivali! ! ! ucio sam od pravih majstora a ne sa interneta.
mogu na satu kombinovati ogledalo sjaj i mat finoce po zelji. kao neke narukvice skupih satova neki segmenti mat neki ogledalo, . poliram i plemenite metale, plastiku
Darko 060/599-90-10 Beograd

Moramo da proverimo, da posljemo koji sat na ulepsavanje, pa ako se dobro pokazes i mi cemo te reklamirati :D :thumbsup:

IMG_4872.CR2.jpgIMG_4874.CR2.jpgIMG_4873.CR2.jpg
Ekipa, da li neko ima iskustva sa ovakvim slucajevima :D
Kuciste je aluminijumsko i cini mi se da ima neki zavrsni premaz. Jel ima neke sanse da se to ispolira i kako?

pozdrav svima..nov sam ovde pa me zanima poliranje mineralnog stakla na satu ovalnog oblika sa plitkim ogrebotinama..da li mogu to sam ili moram kod casovnicara i koliko bi me kostalo s obzirom da je sat guess koji ne vredi mnogo..

Danas sam probao nesto sa svojim satom, i mislim da moze pomoci svima koji sami pokusavaju da skidaju ogrebotine.

Naime, na mom satu su polirane samo strane kucista, sve ostalo je obradjeno ali je to neko.. usmereno poliranje, znaci niz narukvicu se vide linije, kao kad posle obrade na strugu na metalu ostanu linije. Mnogo blaze na mom satu, naravno. Posto se tu vremenom nagomilalo ogrebotina, uzeo sam klasican sundjer za sudove, i abrazivnom stranom krenuo da trljam narukvicu na suvo. Naglasavam da je abrazivna strana sundjera zacudjujuce agresivna prema celiku, tako da treba vuci u jednom smeru, u mom slucaju niz narukvicu. Bice fine prasine, pa pazite gde radite, i trljajte metal sve dok ne skinete ogrebotine, sto bi trebalo da odradite relativno brzo. Zbog teksture moje narukvice, ova metoda je dala idealne rezultate - nesto izmedju brusenog i poliranog. Svetlost se presijava sa nje u prijatnom maniru, ali nikada ne moze da vam bije u oci ili da sljasti. Ukoliko hocete finis visokog sjaja, mozete da upotrebite stari fazon - vunena tkanina (cilim, recimo, otirac neki stari, oni su bas pogodni) i trljajte do besvesti. Naravno, filc je idealan ali tu treba i alat, kao i razlicita finoca, to je druga prica sasvim.

Moram da ponovo naglasim da je ovaj metod odlican za skidanje ogrebotina, manje agresivan nego smirgla a veoma efikasan, ali NIKAKO ne mozete postici veoma sjajan, "ogledalo" finis. Ako hocete donekle matirane povrsine, mozete da probate, ali ako vam je sjaj cilj, posle skidanja ogrebotina ovom metodom moracete da se bacite na finije metode. Ako vam je staklo akrilno, NIKAKO ne strugati po njemu, stvorice male ogrebotine i postace mutno. Kod mineralnog ne bi trebalo da bude problema, sredio sam bezel i zakacinjao staklo, nema tragova. Radite NA SUVO, svaka tecnost, mast ili bilo sta ce stvoriti grumencice pomenute prasine, i ta prasina ce delovati kao abraziv - i povlaciti velike, neravnomerne linije po povrsini. Sat detaljno obrisite pre pocetka, i operite sapunom posle (samo narukvicu, sat nije preporucljivo kvasiti, a jos manje sapunom)

Last edited:
Pisalo se vec o ovoj metodi, izgleda da je dobra ali kod mene to nesto nece, probao sam na narukvici Seika ali nesto mi nije uspjelo, a strugao sam sigurno pola sata i sve je bilo kao prije

Darko, probaj sa vise sundjera! I ja sam probao pomenutu metodu nakon sto je Jopa preporucio, i dosao do zakljucka da nije svaki sundjer isti :) Ja sam onomad pronasao sundjer koji je radio stvar.

Tacno, mozda je do samog sundjera. Mozda sam trebao da napomenem da sam koristio potpuno nov, suvi sundjer. Neka leva marka potpuno, ali je odradio posao odlicno. Sveukupno sam strugao mozda 10 minuta, i to dok sam gledao seriju... Linije su zacudjujuce pravilno ispale :)

Mozete li da mi kazete gde je taj Joppin post o ovome ? Voleo bih da procitam neke dodatne informacije o ovome, za sad sam odusevljen efikasnoscu.

Evo par slika nekih projekticha sa spuzvom za sudje.. :)

Parnis lugovi:
805277d1346226258-my-first-try-brushing-20120814_180100_5_bestshot.jpg

805282d1346226318-my-first-try-brushing-20120829_072136_1_bestshot.jpg

Narukvica hc-a (centralni linkovi):
10489147626_b8726f4c0b_c.jpg

Kasnije nazad ispolirana cape cod-om:
12131197286_068675fe5d_c.jpg

Amphibia case:
926280d1357462854-sunday-1-6-13-wrist-checkz-20121208_113003_8_bestshot.jpg

20130222_071625_5_bestshot.jpg

20130222_071717_5_bestshot.jpg

20130623_085532_8_bestshot.jpg

Radio sam jos na smp narukvici i sinn 556 narukvici ali nemam neke prije/poslije fotke..

joppa da li si ove matirane površine postigao samo sa sunđerom za sudove ili si koristio neke paste i da li si probao možda da matiraš hrom na prstenu Amfibije ?
Inače odličan posao :thumbup: .

Thx. Da samo spuzvom. Za amphibiju sam na vrh olovke zaljepio komad spuzve i laganim pritiskom kruzio oko kristala. Trebalo mi je 40-tak minuta. Par puta sam fulao jer su kruzni potezi pa polirao dijamantnim pastama pa ispocetka.
Bezel mislim da je nemoguce dobro napraviti jer je ispod mesing, sto se vidi na zadnjoj slici. :)

Poliranje kucista - brazetli satova

Kao sto tema kaze,poliranje satova tj kucista i brazetli. sjajna stvar za satove koji su stainless celika a pritom imaju ostecenja u vidu ogrebotina. Nije lak posao i vrlo je pipav- zabole vas ledja,boli glava corave se covek vazdan,a da stvar bude gora u mom slucaju satovi koje sam polirao su bili skupi pa se morao strogo paziti na sve delove koji su osetljivi (sva stakla zastiti i paziti na delove koji se ne poliraju):D. dakle evo par fotki pre i posle a ni to nije konacan rezultat ali cisto da se vidi. Sutra update sa jednim boomba satom

pre pre poosle
longi 1.jpg longi 2.jpg IMG_2652.JPGIMG_2659.JPGIMG_2658.JPGIMG_2657.JPG

re: Poliranje kucista - brazetli satova

U kućnoj radinosti znam savrsen način za poliranje sata. To sam i napisao negdje na forumu. Sve što treba je zlatarska krpica!!! Izgleda kao krpica za naočare, ima je u svakoj zlatari. Sat od nerdjajućeg čelika ispadne kao nov, a nema velike opasnosti za staklo, jer treba vremena da se ispolira. Vrlo jednostavno i za one što imaju dvije lijeve ruke :)

re: Poliranje kucista - brazetli satova

Siguran sam da pomaze i ta krpica.mada kod vecih ogrebotina nisam siguran bas kako bi to izgledalo. a sat koji cu postaviti sutra je bio mat i izgledao ovako

IMG_2664.JPGIMG_2665.JPG

Back