Pomoć oko info i procene starih džepnih satova

Re: Pomoć oko starih satova

Nikola dobrodošao!
Koliko vidim imaš jedan primjerak američkoh sata marke Howard koji koliko vidim (a slike bi mogle biti malo jasnije)je vrlo dobro očuvan,rijedak je kao bremen a sat je visoke kvalitete (poput Hamiltona,vidi se po mehanizmu,rezbarijama i nemirnici koja koliko vidim ima labuđi vrat za precizno namještanje)tako da vjerujem da dosta vrijedi.
Da li sat ide il treba popravak.Ako ide šteta ga je davati na servis ipak mu je mjesto negdje na sigurnom da se čuva a ne da se nosi svaki dan,možda samo ponekad stavit ga malo u đep.
Vrijeme ovo nije za rješavanje takvih satova,prvo su lijepi,kvalitetni al malo je potražnje za njima,možda pokoji kolekcionar poput mene ali s malo novca na raspolaganju il koji prekupac (koji bi htio na njemu zaradit barem duplo pa i više).
Ako te još šta zanima o satu pokušaj pronać stranicu s ovom markom i na njoj možeš pronać po serijskom broju godinu proizvodnje sata,il nešto drugo ako te zanima pitaj.

Pa cijene Howarda na e-bayu kreću se od 250$ pa više za sat poput tvog.vrijeme za prodaju takvih satova nije,treba ga čuvat može biti samo još vrijedniji.Ako te zanima još što reci,može i privatnom porukom.
Lp!

Elgin dzepni sat.Pomoc!!!

DSCN0368.jpgDSCN0392.jpg
Da li neko moze nesto vise da mi kaze o ovom satu i naravno da li se zna njegova vrednost?
Sat je u ispravnom stanju a kuciste sata je od 14k gold.
Unapred zahvalan.

Last edited:
Re: Elgin dzepni sat.Pomoc!!!

Jedan sasvim običan Elgin mehanizam s prekrasnim ciferom ukrašenim te kućište s dva poklopca.Samo oprezno s kućištem jer većina američkih kućišta bila su samo pozlaćena,raritet je da su cijela od zlata(većinom su takvi oni swiss made).
Na žalost vani pa i kod nas Elgin satovi nisu na cijeni,ali ako ti je kućište samo pozlaćeno vrijedi zbog cifera preko 150€ a ako je kućište stvarno puno zlato tad vrijednost sata uvećaj za vrijednost zlata u kućištu (po mom iskustvu takvo kućište moglo bi imat od 20-30 grama zlata u sebi)
Najbolje ti je čuvat sat,ako ne ide servisirat ga a ako ide ne već ga čuvat i pazit kod kuće.

Re: Elgin dzepni sat.Pomoc!!!

Veliko hvala.Kuciste je od punog zlata(proveravano je kod zlatara) uzgred ima tri poklopca ali se nazalost ne vidi na slici.Jos jednom hvala.

Longines dzepni sat - Pomoc!

DSCN0404.jpgDSCN0409.jpgDSCN0411.jpgDSCN0416.jpg

Pozdrav svima.Da li mozda neko zna nesto vise o ovom satu?Sat je u 14 k gold kucistu, rucne gravure.Mislim da sat potice iz 1905 godine bar po serijskom broju.Inace interesujeme i vrednost ovog sata.
P.S.Slike nisu bas naj sjajnije :(

Attachments

• DSCN0402.jpg
    DSCN0402.jpg
    241.3 KB · Views: 243
re: Longines dzepni sat - Pomoc!

Sat je koliko se vidi na slici prelep . . . Cisto radi obavestenja nije rucno graviran jer postoji puno satova sa identicnom gravurom (sto kazuje da je radjeno pomocu otiska u zlatu ili ti presom) . . . Sat je kupljen u radnji u Beogradu kod naseg predstavnika za Longines satove u to vreme sto je bio Jovan S. Antonijevic i po podacima koje ja imam to je bilo oko 1930god. Na satu je oznaka iz 1905 kada je taj model mehanizma u svojoj klasi dobio nagradu verovatno u Parizu . . . Sat je kasnijeg datuma oko 30-tih god. proslog veka . . . Prelepo HUNTER kuciste (jer se krunica za navijanje nalazi na broju 3, a ne na broju 12 kao kod obicnih i zeleznickih satova) ga cini vrednim inace sto se tice mehanizma cesto je stavljan u dzepne satove Longines-a . . . Cena mu je koliko vredi zlato u ovom trenutku na trzistu pa koliko grama ima toliko para . . . . Za mehanizam i cifer u najboljem slucaju ako sat radi mozes dobiti oko 4000din . . . Moj savet je nikako nemoj da ga prodajes jer je stvarno PRELEP . . . Za desetak godina ces moci da dobijes mnogo vise jer je u odlicnom stanju koiko se vidi na slikama . . . POZDRAV . . . I ako te jos nesto zanima slobodno pitaj . . .

Prekrasan sat,kolega je već iznio detalje o satu,ja ću još da se pridružim i kažem da sat ne prodaješ osim ako je od životne važnosti .
Sat i danas vrijedi više od samog zlata kojeg na satu ima oko 30 grama (imadoh Omegu takvu pa znadem iz prve ruke)plus minimum 200-300€ za sam mehanizam i koliko vidim lijepo očuvan cifer.
Još jednom sat je prekrasan i ne viđa se svaki dan.Po mom mišljenju Longines kao marka džepnih satova ide odmah iza Zenitha i to mnogo prije Omege.

Cao drugari. Nadam se da sam na pravom mestu. Imam slican problem kao i "Kolin". Imam jedan Longines sat, pa me zanima njegova vrednost i koje je godine otprilike napravljen. Ako neko zna i razume se neka mi objasni, bio bih mu jako zahvalan. Hvala unapred. Evo i slicica:

Dzepni sat 001.jpgDzepni sat 002.jpgDzepni sat 003.jpgDzepni sat 004.jpgDzepni sat 005.jpgDzepni sat 006.jpgDzepni sat 007.jpgDzepni sat 008.jpg

Re: Longines dzepni sat - Pomoc!

Prekrasan Longines koji datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća gledajuć po gravuri iza na kojoj je grb Kraljevine SHS.Rijedak sat,prekrasno očuvan,dosta vrijedan usudio bih se reći 300€ i više.Nadam se da uredno ide,ako ne sredi ga,servisiraj i čuvaj jer vrijeme za prodaju takvih vrijednosti nije!

Re: Longines dzepni sat - Pomoc!

Hvala na informacijama. Pozdrav
Prekrasan Longines koji datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća gledajuć po gravuri iza na kojoj je grb Kraljevine SHS.Rijedak sat,prekrasno očuvan,dosta vrijedan usudio bih se reći 300€ i više.Nadam se da uredno ide,ako ne sredi ga,servisiraj i čuvaj jer vrijeme za prodaju takvih vrijednosti nije!

Imam sat, u pitanju je SPIDER na njemu pise 17 rubis swiss made, a u njemu kad se otvori pise swiss 17 jewels. ne znam nista o njemu pa ako neko moze da mi pomogne oko procene sata tj. cene. hvalaIMG_20121220_133335.jpg

Attachments

• 2011-08-26 22.05.20.jpg
    2011-08-26 22.05.20.jpg
    412.2 KB · Views: 104
Pomoc oko starog dzepnog sata

Imam sat, u pitanju je SPIDER na njemu pise 17 rubis swiss made, a u njemu kad se otvori pise swiss 17 jewels. ne znam nista o njemu pa ako neko moze da mi pomogne oko procene sata tj. cene. hvalaIMG_20121220_133335.jpg

Re: Pomoc oko starog dzepnog sata

Malo ces sacekati dok dodju strucnjaci za dzepne satove, da ja ne lupam mnogo, posto se slabo razumem u dzepne satove:) Veliki pozdrav:)

Mehanizam ovog sata, ako dobro vidim zbog mutne slike, je najverovatnije Unitas ili, manje verovatno, ETA 6497. Vrlo dobar i popularan mehanizam, postavlja se i u vrlo skupe satove u varijanti ETA, recimo Panerai. Mozete i sami proveriti, ispod balansnog tockica bi trebalo da je logo firme Unitas slovo T unutar slova U i brojevi 6497. U pitanju je lepine konfiguracija dzepnog sata. Sto se tice vrednosti, mislim da trenutna trzisna cena ne vrednuje ovaj vrlo dobar mehanizam tako da ga ja licno ne bih prodavao. Sto se tice samog proizvodjaca sata nazalost nisam neki strucnjak pa da ne napisem svasta. Inace vas mehanizam je polazna osnova svih modernih kurseva za casovnicare jer je vrlo jednostavan a opet uz malo truda i rada moze se dovesti u stanje da radi po COCS specifikacijama, ako se ne varam +6/-4 sec. dnevno.
Sve ovo stoji ukoliko nije u pitanju kineski klon unitas mehanizma, sto je opet moguce. Zovu ih i Asian6497 sto je malo lepsi naziv za k****u. Svejedno i u verziji Asian6497, sama koncepcija je toliko jednostana a mehanizam od 50-ih u proizvodnji da su sve vece greske ispravljene tako da ako nemate vredan sat imate sat sa poprilicno kvalitetnim mehanizmom.

Par desetina eura. Neka moja procena 30-50. Mozda me neko i ispravi, posto nisam neki strucnjak za dzepne satove...

Back