Nikola, nemoj molim te da nagovestavas napustanje foruma. Vecina nas bi sa time izgubila, a verujem da bi i ti bio na gubitku

Ja licno sa interesovanjem citam tvoje postove, preterano me ne smeta tvoja agresivna kritika svajcarske industrije, a kada se malo vise zaletis u promociju svoga sata onda se smesim.
Ja te razumem. Nekada davno si bio (ti ili tvoji roditelji) poslednji niko u toj zemlji, posle si bio sajdzija sa coska, a sada ljudi stoje u redu da kupe tvoj sat. I treba da si ponosan na to! I ja sam ponosan na tebe, ponosan sam na svoje zemljake kada uspeju u belom svetu. Makar malo. Ili malo vise. Naravno, ukoliko nisu zaboravili odakle su dosli, ko su bili, i ako su i oni navijacki raspolozeni prema zemljacima. Ja jednostavno ne mogu i necu da budem objektivan sa zemljakom u belom svetu!
Mislim da razumem sustinu toga sto hoces da kazes. Imao si lagodan zivot bez problema, posao je isao, delova je bilo i zivelo se solidno. No onda je svajcarski kapitalista resio da mu nije dovoljno sto ima hiljade puta vise nego bilo ko od nas, on hoce jos vise - on hoce sve! A vas hiljade sajdzija diljem sveta, pa vas, ko vas hebe! A duze od sto godina ste proizvode istog tog kapitaliste revnosno popravljali (i od toga ziveli), i bez vas hiljada sajdzija koji su marljivo popravljali i servisirali njegove proizvode ni on ne bi postao tako velik. Sigurno ne bi! A on se sada ovako oduzuje vama koji ste svojim radom uzdizali njega, sve sto ste ocekivali zauzvrat to je bila sigurnost. No, kapitalista je po definiciji pokvaren i nezahvalan, njegov potez se dao ocekivati. Sigurno ti nije bilo lako, sigurno si puno razmisljao o resenju, mogu ti reci da si nasao resenje. Barem se tako cini. Znam da si dane i noci provodio smisljajuci plan, smisljajuci kako raditi i sta reci. Sa tim si se saziveo i to se vidi iz tvojih postova. Mislim da je ovo potpuno normalno, valjda si najpre trebao ubediti samoga sebe. Sto se mene tice, "pljuj" ti slobodno po kapitalistima, ko ih hebe! Tu apsolutno imas moju podrsku! Sto se tice toga da preko onih 500-600 dolara za delove uzmes jos 2000 za ruke, pa uzmi brate, uzmi jos vise kada budes mogao. Delji ih! Samo nemoj rasterati klijentelu

Mislim da je to u redu s obzirom na ulozeno vreme, znanje i trud. lepo si napisao da su tamo merila drugacija. Da zivis, radis i prodajes kuci, bio bi prisiljen da uzmes manje. E sad, sto neki preko onih 500-600 uzmu jos 10.000, to bi mi vec bilo zao. Posebno sto znam da se veliki deo tog novca potrosi na besmislene i kvarne stvari.
Ja se izvinjavam cenjenom forumu sto dosadasnji deo moje poruke veze nije imao sa horologijom, no moje je misljenje da 1. budi covek. 2. budi jos sta god hoces, pa makar horologicar - ali to je sporedno naspram 1.
Da ne bi bilo potpuno off-topik: Nikola, lepo si objasnio da je 6497 (mislim i 6498) "ruski traktor" za duboko oranje, ali reci ti nama da li ce u buducnosti za njega biti delova? Pitam cisto posto se sada vec i ja osecam "pogodjen"

42mm. Jednom si odgovorio da ispod ne bi trebalo da se ide.