Restauracija vintage satova

Jedno od najnezgodnijih pitanja jeste da li se isplati. Čišćenje košta 1000-1500 dinara, a staklo 300-500 dinara. Što se tiče cena, mani e-bay, jer tu su cene em šarene, em su na Zapadu obično više nego kod nas, a i to što kod nekog sata stoji neka cena, ne znači da će se prodati. Ovakav sat se kod nas može naći po ceni 1000-1500 dinara, mada ume da bude i jeftiniji ako imaš sreće.

Primerak sa slike izgleda lepo, a ako hoćeš da ga nosiš, onda se popravka isplati.

Moze li mi neko nesto vise reci o ovoj ruskoj Raketi ,na njoj stoji 16 jevels ,inace sat ne radi i potrebana je zamena stakla koje je naprslo sto se po mom misljenju ne isplati raditi s obzirom na cenu sata koju sam video na ebay. Ima li neko drugacije misljenje?
Zavisi od toga šta te veže za taj sat.
Ako si ga našao na pijaci-ne isplati se.
Ako je uspomena-onda svakako.
Staklo je od 500-1000 dinara(sa zamenom),popravka zavisi od toga šta je problem.Svakako ne bi bilo skupo srediti je ako to želiš.
Inače,unutra je 2603 mehanizam.

Hvala momci i to sto kazete ipak se ispalati jer sam ga nasledio ali nije mi hitno...svraticu do Zemuna do ANKERICE tamo sam danas kupio narukvicu za Komandirca ,covek radi sa ruskim satovima pa cu pitati.:)

Pozdrav.
Pronasao sam staru ocevu Certinu iz 1970, mehanicku.
Dobio ju je djed svojevremeno prilikom odlaska u penziju, pa je poklonio ocu, a ovaj mu zauzvrat kupio "raketu" (imam i nju).
Oba sata su u uzasnom stanju, i pitanje je uopste, da li se mogu restaurirati. Navodno su mehanizmi ispravni kod oba, ali nisam htio testirati. Za sad sam zainteresovan samo za restauraciju Certine, ako je uopste moguca, pa bih volio da mi se javi neko od strucnjaka za savjet, gdje bih je mogao odnijeti ili poslati.
pozdrav.Certina.jpgCertina 2.jpg

Evo i rakete
Raketa.jpgRaketa2.jpg

Last edited by a moderator:
Da se to srediti, samo sto ti satovi nemaju neku veliku materijalnu vrednost, pa bi sredjivanje verovatno kostalo vise od samog sata.
Ali ako je to uspomena, i ne nameravas da prodajes, vec da zadrzis za sebe, onda je to vec druga stvar.

Da se to srediti, samo sto ti satovi nemaju neku veliku materijalnu vrednost, pa bi sredjivanje verovatno kostalo vise od samog sata.
Ali ako je to uspomena, i ne nameravas da prodajes, vec da zadrzis za sebe, onda je to vec druga stvar.

Da namjeravam ih zadrzati za sebe. A za Certinu kazu da je vrijedila, mada je to mozda samo legenda :)
Kuciste joj je osteceno, vjerovatno sto je od zeljeza a ne od celika kao danas, staklo razbijeno, ploca izblijedjela, ne znam, ako mi se neko od strucnjaka sajdzija javi, mogli bi razgovarati, pa da ih nekako njima dostavim.

vidim da je dosta vremena proslo od poslednjeg posta L633 hteo sam ti samo reci da certine imaju zaista kvalitetne mehanizme i da ako budes u mogucnosti nebi bilo lose da je sredis, e sada kolko sam ja video pleksi je unakazen i cak i sa poliranjem ostace ti pukotina sa gornje strane. Ja imam par certina i moram reci da sam zadovoljniji sa njima.

nešo ja sam farbao cifer i dobro je ispao,ali ko se razume videće reparaciju.....

za l633...
teško ih je dovesti u tip top stanje,trebalo bi sve da se radi a to košta,dobro razmisli.....

Last edited by a moderator:
Dobro veče svima! Ukoliko sam promašio mesto za predstavljanje sata-molim vas da mi ne zamerite obzirom da je ovo prvi put da stavljam slike. Nadam se da će biti uspešno...
Elem,u pitanju je "Raketa" koju je tata kupio pre cca 30 godina. Znam da pomenuti sat nema nikakvu materijalnu vrednost,ali meni je zaista drag. Istini za volju-to je jedini sat koji je otac kupio,pošto on nema "njuha" za satove ("Imaš mobilni telefon-šta će ti sat?", "Nemam gde da zakasnim" itd. :))IMG_20130117_174824.jpgIMG_20130117_174734.jpgIMG_20130117_174805.jpg

Na satu je radjeno sledeće:
1) zamena stakla i krunice + čišćenje i podmazivanje mehanizma (radio je majstor Aleksandar iz časovničarske radnje Kostić-Dojčinović; garancija je godinu dana; cena: 2000 dinara)
2) pozlata je radjena u SMS-u(cena: 1500 dinara)
3) kaiš je kupljen u Zlatari Majdanpek H na Terazijama (cena: 1100 dinara)

Znam da sam uložio više nego što sam sat vredi ali za mene, a verujem i za sve ovde prisutne, zadovoljstvo nema cenu.
Očekujem vaše komentare...

Pozdrav!
Branko

a da li su ti u SMS-u i sređivali kućište ako je bilo onako porozno i onda uradili pozlatu ili je kućište bilo u dobrom stanju ,pa su samo pozlatu uradili,pitam da bih znao koja je cena i za sređivanje kućišta i za pozlatu?

Svaka čast na ovako sređenom satu :beer:

Neka te dugo i u zdravlju služi, a veliko je zadovoljstvo znati da će još dugo kuckati na ruci pravog ljubitelja.

Hvala svima na lepim željama!

don Alberto
: kućište je generalno bilo u OK stanju(u poređenju sa onima koje sam viđao na forumu). Pozlata se skinula na pojedinim mestima,a mislim da je od pada na jednom mestu bilo i "okrnjeno". Ja sam zadovoljan kako je uradjeno u odnosu na pređašnje stanje. Možda je poliranje sa strane moglo za nijansu da bude bolje,ali to se i ne vidi a i ja cepidlačim)ipak mi je ovo prva restauracija :D). Što se cene tiče, rečeno mi je da neće biti više od 2000 dinara(kada sam pitao telefonom,a pre nego što sam odneo sat). Mika je izuzetno prijatan čovek koji mi je sve lepo objasnio...

Zadovoljstvo kad sredis sat koji povrh svega ima sentimentalnu vrednost, je ogromno.
Svaka cast na sredjivanju:congrats:

super je čuti i videti tako nešto,davno nisam video da je neko toliko uložio u sat koji mu je drag,svaka čast gdin branko......sve pohvale od mene......:congrats:........

...još ću se i uobraziti. :) HVALA SVIMA NA ČESTITKAMA! Ja sam se samo trudio da ga sredim što lepše, a sve što je urađeno na satu(i što će biti urađeno na Marvinu) je samo i isključivo zahvaljujući vama! ​Drago mi je da sam ušao u ovaj čarobni svet, a još draže da sam "upoznao" toliko ljudi koji su u svakom trenutku spremni da iznesu svoje mišljenje,daju predloge,savete...

Dosta dugo se kod nas u kuci po fijokama vukla jedna certina, vrlo klasicna pozlacene kutije , razlog neispravna, takva je dosla iz fabrike i ocu je bilo lakse da da drugi sat nego da se taj vuce po servisima gde je proveo nekoliko meseci, na kraju sam pokusao da je popravim te sam posle par godina uspeo u toj nameri. Mozete samo zamisliti kako sam se osecao kada me je covek zvao i rekao da je sat gotov, dugo je bio jurio deo, i on sada ponovo radi posle skoro 40 i kusur godina :) Najvece je zadovoljstvo kada uspemo jednu takvu masinu da povratimo u zivot jos ako ima sentimentalnu vrednost onda je najlepse :)

Back