Safety razors ("masinice" tj. britve za brijanje)

Drago mi je vidjeti da se dosta forumasa interesuje i za tradicionalno brijanje! (y)😃

Mada, slozio bih se s tvrdnjom da je ovo izuzetno rizican hobi 😬... Pritom ne mislim na rizike koje sobom nose bliski susreti britvi i zileta s nasim licima i vratovima - novcanik je taj koji na kraju n..... - da ne lajem! :LOL:
Pogotvo kada se upadne u zamku kojoj smo mi kolekcionari po prirodi skloni - sakupljanju svega i svacega.

Primjer su rijetki i cijenjeni vintage kompleti, u kojima ja zaista uzivam.

Evo jedna moja kombinacija s vintage brijacem.
NOS Gillette 'Fatboy' F-1 (prvi kvartal 1960. godine), Simpson 'Trafalgar' (jedna od rijetkih sintetickih cetki koja mi je legla), te fantastican Noble Otter 'Orbit' sapun, uz pripadajuci mu aftershave splash.

IMG291884328.jpg

Eeeeee, moraćemo da te preobratimo u brijadžiju, kako se to kaže na tajnom jeziku ostalih brijadžija. Na ovoj temi ima ljudi koji učestvuju i na bratskom forumu Savršeno brijanje, a kod njih ima i jedna tema o satovima. Možda forumi ne sarađuju formalno, ali iz prve ruke mogu da kažem da nas tamo poštuju kao kolege koji se bave nečime što određuje ljude koji drže do sebe, pa ga zato nazivam bratskim. A kad još krene priča o mekim četkama koje prave penu gustu kao grčki jogurt, podesivim brijačima, britvama, šavetama (to je britva, ali ona u koju se stavlja jednokratni žilet kakva se može videti kod frizera), pa onda o raznim proizvodima kao što su sapuni i kreme za brijanje, aftershave, stipsa... Da pomirišeš nekoliko sapuna koje su kolege spomenule, ili nemački Tabac, brzo bi te privukli. Kod tebe se pravi aftershave Windsor (proizvodi ih Alpa, evo linka https://www.alpa.cz/en/assortment/colognes-aftershaves), komšije Slovaci prave sapun Barbus, a za to smo pre nekoliko godina iscimali kolegu da donese tovar iz Praga. Naravno, ima i drugih zanimljivih stvarčica, ali prvo treba da te preobratimo, pa onda u akciju ;)
Šta sve neću naučiti na forumu o satovima. 😆
Nego, teško ćeš me preobratiti jer sam mnogo lenj i ne volim da se brijam. Nikada nisam ni voleo i kada sam počeo da puštam bradu shvatio sam koliko je to oslobađajuće iskustvo. 😊

Šta sve neću naučiti na forumu o satovima. 😆
Nego, teško ćeš me preobratiti jer sam mnogo lenj i ne volim da se brijam. Nikada nisam ni voleo i kada sam počeo da puštam bradu shvatio sam koliko je to oslobađajuće iskustvo. 😊

Lenj sam i ja da idem na posao, ali moram jer treba 'leba da jedem i satove da kupim 😄

Postoje dva pristupa da te pridobijemo:

Pristup 1

Omega je brend koju prepoznaju i ljubitelji satova i ljubitelji brijanja. Evo kako izgleda prava Omega za brijanje:

mb1920-1.jpg

Kada uzmeš Tabac, pa napraviš gustu penu koju nanosiš Omegom, a onda preko lica pređeš Merkurom, Razorockom, Rockwellom, Mühleom ili nečim sličnim u kojima se nalazi Gillette Silver Blue ili 7 O'Clock, ili najoštriji Feather (kod nas je to otprilike kao ETA ili Valjoux), pa zatim staviš aftershave koji ima nežan miris stare berbernice... Neprocenjivo.

Pristup 2
Javljamo Shmizli da je pravi ljubitelj satova uvek sveže obrijan i šaljemo joj 2-3 oklagije od punog drveta 😄

Last edited:
Naterali ste me malo da investiram u opremu. Ovo pazario, domaći sapun i polsilver žilete. Ubedljivo najbolji žilet ikad.

Koristim Merkur onaj na podešavanje ne znam kako se zove i Omega četke, svinju i jazavac silvertip.

Dajte preporuke za još bolji žilet.
8081d089af5df18b5878b3438443d8c7.jpg

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk
dobar sapun i njega sam imao probaj ove zilete.cct5111.jpg

Da pohvalim i Semogue cetke. (y)

Imam ih nekoliko - u razlicitom cjenovnom rangu, od nekih petnaestak, pa tamo do 50-60 eura - i svaka se, bez obzira na cijenu, pokazala odlicnom.
Jedini "mod" bilo je to da sam preko stikera presao bezbojnim lakom, jer sam naisao na prituzbe da se isti odlijepio/ostetio.

Naterali ste me malo da investiram u opremu. Ovo pazario, domaći sapun i polsilver žilete. Ubedljivo najbolji žilet ikad.

Koristim Merkur onaj na podešavanje ne znam kako se zove i Omega četke, svinju i jazavac silvertip.

Dajte preporuke za još bolji žilet.
8081d089af5df18b5878b3438443d8c7.jpg

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

Uz meni mozda i najdraze ASTRA zilete (ali dok su se jos pravili u Rusiji... ove nove, indijske, nisam probao, jer imam jos dosta onih starih), legli su mi i Gillette Nacet (rame uz rame s ASTRA ziletima), Perma Sharp, Voskhod.
Probao sam ih mali milion, naravno - brijem se "old school" sistemom preko 20 godina, pa sam, vjerovatno, mnoge smetnuo s uma - ali ovi gorenavedeni su se nekako najbolje pokazali.

Back