Cestitke, bursa, vrlo lep Kira!
Ovi "sunce" ciferi su zaista retki i upecatljivi, i izgleda da je u super stanju, a i kuciste deluje odlicno ocuvano! Uglavnom su imali crvene sekundare, ali ima ih i sa ovakvim, zlatnim, dok druge dve kazaljke uvek imaju isti oblik. Postoji dosta varijacija cifrarnika, a meni je najinteresantniji onaj koji je, u stvari, prava "kraba":
slika
pozajmljena
Vrlo ih je tesko naci u dobrom stanju... ja sam uspeo da dodjem do jednog, ali mu je kuciste u jadnom stanju, pa ceka da stigne na red za restauraciju... naravno, kacim sliku kad bude gotov.

Inace, meni su posebno zanimljivi zbog svog prilicno mastovitog i, rekao bih, hrabrog dizajna za svoje vreme - unutrasnji prsten na "krabama" pravljen je u razlicitim bojama - crvenoj, tirkiz, tamno i svetlo zelenoj, plavoj, braon, zlatnoj, crnoj... Kao neki ruski swatch!

I jos da dodam da je fabrika, pre nego sto je dobila naziv Poljot, nosila ime Sergeja Kirova, ruskog komuniste i revolucionara, koji je bio jedan od Staljinovih najzescih protivnika, i koji je, veruje se, bio i jedna od njegovih prvih zrtava - ubijen je u svojoj kancelariji 1934. godine, a njegova smrt je dovela do politicke tenzije koju je Staljin iskoristio da bi poceo sa svojim cuvenim cistkama.