Slike ruskih satova

ЧК-28 ( meh. potpisan sa 2ЧЗ - Druga fabrika satova , to je jedan od logoa koji se mogu naći na Slavinim mehanizmima tj. mehanizmima Druge državne fabrike satova , kasnije Druge moskovske fabrike satova ( 2MЧЗ ) , kasnije Slava).
Vrlo poželjan kolekcionarski primerak. Lako prepoznatljiv po asimetričnim podbrojčanicima.

kapitan_2_zpsbed11d3d.jpg
kapitan_3eb_zps9b5ab27b.jpg
kapitan_4_zps8b45ba94.jpg
kapitan_5_zpsa593c1ac.jpg
kapitan_meh_zpsebc11630.jpg
kapitan_meh2_zpsa45e7566.jpg
kapitan_zad_zpscf9eeec1.jpg
kapitan_zad2_zpsb641784f.jpg

Zlatoust 191 CHS Vodolaz, ( Златоустовский часовой завод - ЗЧЗ ) , dok su mnogi razmišljali kako ovaj sat je već bio na morskom dnu.
dsc07656i.jpg

Ne sreću se baš često Poljoti u čeličnom kućištu. Ovo je jedan od njih. Unutra je najverovatnije mehanizam 2409 ( ili 2414 )
DSC01693.jpg
DSC01695.jpg
DSC01696.jpg
DSC01701.jpg
DSC01702.jpg

Poljot Sputnjik ( ako malo pažljivije pogledate logo Poljota-Poleta videćete nacrtan veštački satelit )
DSCF8626.jpg
DSCF8633.jpg
DSCF8646.jpg
DSCF8647.jpg
DSCF8652.jpg

Primer jedne lepe i raznovrsne kolekcije rusko-sovjetskih merača vremena ( ima i nekih uljeza :)):
DSC_0172final.jpg

Jedan interesantan detalj. U pitanju je Elektronika , ali ne sat nego kalkulator-digitron. Ono što je interesatno jeste cena koja je ulivena u poklopac kućišta. Ne uzima se u obzir uticaj inflacije, kretanje kursa itd., ništa, ima da košta koliko piše.
ElektronikaMK61_2.jpg

Imam kompas sovjetske proizvodnje, i na njemu se takodje nalazi cena, 1 rublja i 20 kopejki.:)
6276.jpg

6273.jpg

Par ruskih medicinskih/doktorskih, koji su veoma pozeljni, a dosta se tesko nalaze.

1 (1).jpg
1 (2).jpg
1 (3).jpg
1 (4).jpg
1 (5).jpg
P1030516.JPG
Nazalost slike su pozajmljene sa interneta.:(

Eh moracu uskoro da postavim slike moje skromene kolekcije u kojoj se nalazi jedna zenska medicinska Zarija koja se nosi na dzepu uniforme.

watch_13.jpg

Један "жућа" из раног доба командирске серије чистопољског завода.
Занимљиво, цифре су му обле, а не коцкасте, како сам до сада виђао.
Изношен, спржен на сунцу, али вероватно и дан данас без проблема ради.

pes.jpg

Хоролошка легенда каже да су командирске часовнике са белим цифраником дужили официри ОС СССР.

bre.jpg

Друг Брежњев, троструки херој СССР-а,
човек који је проверено волео добре и лепе ствари,
носи Васток на левој руци.

Last edited by a moderator:
Super sky....:thumbsup: svi su za 10 ali da ti budem iskren onaj prvi s leva bi ugradio pored kreveta :adore:

Prvo da pozdravim forumase koji pisu na ovoj temi i da im se za zahvalim sto su, podijelivsi svoja iskustva, znanje, ali i gomilu fantasticnih fotografija, od ove teme napravili pravo uzivanje za svakog ljubitelje ruskih satova.

Odmah cu priznati, i znam da ce sad mnogi da pozele da mi nabiju tastaturu u lobanju :laugh:, da nisam neki veliki ljubitelj Vostokovih Komandirskie modela (pa tako ni Amfibije), i to samo iz jednog jedinog razloga - bezela koji nikada nisam mogao svariti.

Ali se zato mnogim Poljotovim, a pogotovo Raketinim klasicnim vintage modelima, divim do imbecilnosti, sto bi pokojni Zoran rekao.

Prije jedno dvije godine sam od jednog od sarajevskih ulicnih prodavaca kupio odlicnu, dobro ocuvanu, prelijepu Raketu, Cal. 2603, ali cu joj morati servisirati mehanizam koji je brzo nakon kupovine "izdahnuo". Cim zavrsim sa restauracijom Darwila, pokusacu i ovo da zavrsim, pa da i taj lijepi sat ponovo ozivi.

Back