Slike ruskih satova

Hvala Urose, imam ja par egzotičnih modela. Npr. ženska ronilačka Zarija koja je kupljena na limundu za trista kinti sa samo jednom ogrebotinicom. ;)

Kada bi znao Vladane koliko radim ne bi mi verovao. Ovo je prva nedelja od kako radim da ima manje posla i da imam vremena da pogledam forum u kancelariji. :)

Pozdrav kolege.

Da li je ko od vas video skoro ovako nešto?
IMG_20160325_074255.jpg

Koliko ja kontam sat je Poljot 3133 omaž tenku T-80.

Re: Poljot "Sturmanskie civil" "Traveler"

Može se na internetu naći par fotki modela танковый . Nema mnogo fotki, nema podataka od kada do kada se proizvodio, u kojim varijantama i sl. Jednom rečju nepoznanica.:dontknow:

deda sjajno pisanje vidim da govoriš i nemački jezik uz ruski :)

nisam znao da ćeš pisati u seriji pa sam ti upao među poruke inače ne bih, ako smeta neka se izmeste slobodno da ne remete tvoju zamišljenu formu...

Не брини, посао ми је да пишем, тако да мије писање разбибрига. Имаче, Руски никад нисам учио. Немачки јесам, али много, много боље владам енглеским којег сам такође учио.

02j7_enl.jpg

Аутоматик 2. МЧЗ, робна марка "Слава" са датумаром,недељником и 27 рубина. Разуме се, совјетска производња и данас на тржишту за овако нешто траже само 20 долара.

$_57.JPG

Ево коначно се на Ибеју појавила ракета перпетуал из осамдесетих година у зеленој боји цифраника. Кошта шездесетак "фунти стерлинга".

Last edited by a moderator:
$_57.JPG

Увек се појави нештоново што нисам видео до сада. Естетска победа СССР у издању Автоподзавода 1 МЧЗ робнемарке "Слчава" са датумаром и недељником 2. МЧЗ. Пажљиво установљена естетика цифраника одлично прати особе седефне боје очију при свим врстама светла. И наравно, неизбежна црвена у два динамичка елемента, један на секунтари, други на недељнику.

Визуелни склад плаве и црвене на претходно приказаном сату "Слава" није случајан. Сат је из осамдесетих година и представља врхунац руске модерне. С оне стране атлантика живео је и стварао сликар, потомак исељених руских Јевреја, Маркус Јаковљевич Петрович, који је светску славу стекао подименом "Марк Ротко". Упоредите визуелну естетику сата "Слава" с Ротковом сликом "Црвена и плава прекривају мрак". Што је у САД осамдесетих година била врхунска и невероватно скупа уметност, у СССР је могао свако да носи на руци. У САД прецењено, у СССР потцењено. Средине нема.

tumblr_njiqkh2Lm71sl9zvro1_500.jpg

Или, још боље, старији изворник ове естетике - Холандски езотеричар и сликар Пит Мондријан, антропозоф, насликао је још 1908. године "Црвено дрво у касно предвечерје".

pm.jpg

ra.jpg $_57.jpg

Примењена уметност дизајнера овог кварцног часовника Петровдворецког завода показује изузетну креативност уз ванредан осећај за хармонију и меру. Наиме, сат робне марке „Ракета“ је кварцни и уметник је успео врло ненаметљиво, гијошираним линијама на цифранику да визуелно изрази изузетно високу фреквенцију осцилатора којег омогућава кварцни механизам. Линија гијоша се продужава у близини главне осовине , а две плаве нијансе су пажљиво одабране да се слаже с преламањем светлости на грубо и фино отесаним браздама никлованог кућишта. Најзад, линије преламања светлости и линија гијоша су приближно вертикалне оријентације, остављају утисак поларизатора у односу на распоред знакова за часове. Уметник је изразио таласну и корпускуларну природу електромагнетног зрачења. Врхунски успех, порука је сасвим јасна, а крајње ненаметљиво изражена. Ван тога, сва естетика цифраника је крајње сведена, а краси је рам у облику монитора загасито модре боје уз паспарту и две хоризонталне линије пажљиво биране нијансе да се слажу с светлосним ефектима и бојама цифраника. На полеђини, власт је оверила ово ремек-дело знаком квалитета СССР. Заиста, не сумњам да је у питању изванредан механизам „Ракете кварц 2356 оригинал“ !

DSC02701.JPG kruna.jpg b1a53e163d809891240421ed923893d1.jpg

Један наизглед сасвим обичан Чистопољски производ „сделан в СССР“ представља најсажетији израз естетике једног древног народа – Бугарског народа, који се одавно назива Татарима. Позлаћени сат из седамдесетих година XX века чије казаљке подсећају на укрштена копља украшене су бојом лазурне луминозности, у сред златног окружења је до сада најсажетији израз естетске основе уметности једног народа у савременој примењеној уметности.

Овакав естетски однос је могуће историјски пратити од круне казанског кана чак до прастарог Бугарског града Преслава у коме је сачувана камеја која представља барску птицу на златној основи. Не, СССР никако није био „тамница народа“, како су често лагали о њему.

Уживајте у симфонији облика, боја и нијанси татарске народне уметности у покрету, при извођењу песме „Болгарим, Казаним“ савремене татарске етно групе „Ривајат“

Povodom dana pobede.
Doduše prošlogodišnji
be32b4f63bbe87878ddc82daf3868417.jpg

Video sam ove satove u Moskvi i zaista nisu skupi, cene krecu vec od stotinak evra, ali su nazalost svi kvarcni. :(

Poljot traveller alarm - original ili ...?

Pozdrav!
Ponosni sam vlasnik Poljota sturmanskie civil (neki ga nazivaju i traveller).
s-l1600%2520(7).jpg
Već duže vrijeme tražim neki Poljot alarm i onda sam naletio na "Poljot traveller alarm" koji je sličan mome "sturmanskome civil" i baš bi činili nekakav komplet. Prodaju ga J. Kampmann, J. Levenberg itd.
CopiedeIMG_4283R.jpg
Međutim muči me to što "Poljot traveller alarm" za razliku od npr. moga Poljota sturmanskie civil, nisam našao u Poljotovim katalozima, mislim na one do 2002.
Je li ovo originalni Poljot? Mislim na prave Poljote koji su proizvedeni prije MakTime, Volmax-a i sl.?
Zna li netko više o ovom satu... ili ga netko možda ima?
DSCF8360.jpgDSCF8346.jpgdscf8782m.jpg

Last edited:
Re: Poljot traveller alarm - original ili ...?

Pozdrav Jure! Imam bas takvog sturmana kataloskog broja 3133/1741457 i imam jako slicnog automatika sa ETA 2824-2. Treci iz tog kompleta bi bio taj alarm koji si postavio.
Kada je sat bio na servisu, majstor je na kraju rekao da kazaljke nisu za taj tip mehanizma ali da to nije problem. Po misljenju kolege skydrumera to je maslo Juri Levenberga. I ja sam misljenja da je u proizvodnju ta dva sata (Poljot Traveller Alarm i Poljot Traveller Automatik) na neki nacin umesan Juri Levenberg. A mogu ti reci da je moj automatik jako dobar. Kupio sam ja od Levenberga vec i sat koji nije bio dobar.
Pa ti sada vidi ... a satovi su divni!

Puno hvala na odgovoru Veberz!

Tvoje mišljenje nekako potvrđuje moje sumnje. Kad se spremam kupiti nekoga "rusa" najprije pregledam kataloge koje imam, a ovoga nisam nigdje našao.

A opet... vidim da je unutra originalni Poljotov mehanizam 2612.1, kućište, staklo, krunice itd. su identični kao na "našim" šturmanima 3133, koji su originalni Poljoti i koji su po mome mišljenju vrlo kvalitetno izrađeni, pogotovo za ruske satove.

Cijena se kod Kampmanna i Levenberga kreće oko 350 eura što baš i nije malo. Kampmann me je na moje pitanje ima li mjesta nekom popustu već "otkačio", a trenutno čekam Levenbergov odgovor...onda ću lakše odlučiti ;)

Molim i druge kolege da se jave ako imaju nekih informacija o ovom satu.

Last edited:

Tek ce Levenberg da te otkaci, bojim se... i to ako se smiluje pa ti se uopste javi.

Kampmann se, sto se saradnje i razumijevanja na liniji prodavac-kupac, i u mom slucaju i u slucaju jos par ljudi koje poznajem, a koji su imali posla s njim, pokazao kao jako korektan, cak i nagodan, dok je ovaj drugi... bolje da ne lajem.

Hehe :D da, lokalizam, cesto koristen u Sarajevu... doduse, i ne znam da li se radi o lokalizmu, ne znam da li ga po Bosni koriste, ali buduci da i nisam bas cuo da se se koristi u drugim dijelovima bivse nam Yuge - moguce.

Last edited:
Odličan izraz Arči!
Nagodan - spreman na nagodbu, pogodbu. Nije bitno odakle potiče, deder da mi to uvrstimo u s-h rečnik :D

Puno hvala na odgovoru Veberz!

Tvoje mišljenje nekako potvrđuje moje sumnje. Kad se spremam kupiti nekoga "rusa" najprije pregledam kataloge koje imam, a ovoga nisam nigdje našao.

A opet... vidim da je unutra originalni Poljotov mehanizam 2612.1, kućište, staklo, krunice itd. su identični kao na "našim" šturmanima 3133, koji su originalni Poljoti i koji su po mome mišljenju vrlo kvalitetno izrađeni, pogotovo za ruske satove.

Cijena se kod Kampmanna i Levenberga kreće oko 350 eura što baš i nije malo. Kampmann me je na moje pitanje ima li mjesta nekom popustu već "otkačio", a trenutno čekam Levenbergov odgovor...onda ću lakše odlučiti ;)

Molim i druge kolege da se jave ako imaju nekih informacija o ovom satu.

A čuj, kućište mog "Poljota" sa ETA 2824-2 je potpuno istog kvaliteta kao kućište Civila. Istog je prečnika (staklo je identično), jedino je malo pljosnatije. Mehanizam je original švajcarski, sat je odrađen na jednakom nivou kao i Civil. Uveren sam da je identična stvar i sa alarmom koji se tebi sviđa. Kada sam ja uzeo moj, tada nisam znao za ovo o čemu pričamo. Mada me to ne bi sprečilo, siguran sam. Meni se taj alarm isto puno sviđa. Dosta dugo sam planirao da ga kupi, i da upregnem ta tri vranca u trojku :) Mislim da sam odustao, to bi već bila perverzija.
Satovima sa original Poljot mehanizmima cena ide gore, razlog tome je što se zalihe polako tope. Na Levenbergovu sreću on se izgleda prilično dobro snabdeo dok je još moglo :) Kampmann očito vidi tu nadolazeću nestašicu i zato ne spušta cenu. S druge strane pojma nemamo koliko skupo ga je platio. Ipak, postoji jedan način da značajno umanjiš cenu (barem je pre 2 godine kada sam kod njega kupovao to postojalo). Ako te interesuje obrati mi se na pp!

Pitao bih kakve kataloge imaš? Papirne ili skenirane? Postoji li mogućnost da nešto od toga podeliš sa nama?

Back