Slike ruskih satova

ma.jpg

Стони Мајак из доба седамдесетих година двадесетог века. Невероватан осећај за имати тај сат на свом столу.

ag.jpg
Сарадњом чељабинског и златоустског завода произведен је 1965. године овај сат. Златоустски часовник "Агат" и Чељабински тајмер "Молније".

Last edited by a moderator:
Odlicne fotke i odlicna stoperica.:thumbup:
Retkost je videti tu stopericu u takvom stanju i jos sa originalnom kutijom i papirima.

Ha, ha, ha, da sam juče gekno ne bih znao da postoji i ovakav komandirac... Horor vizuelno, ali verujem da ih nema puno, pa možda i bude i interesantan nekom ko je kolekcionar...

Clipboard01.jpg Clipboard02.jpg Clipboard03.jpg

model vostok-a?

Pozdrav!
Gledam pre neki dan moj stari navijac vostok,koji je zreo za sredjivanje.Elem,nikako da se setim njegovog modela. Pretpostavljam da nije nesto posebno vredan,mada sta sve nije prosao to je cudo!Zna li ko da mi kaze o kom se modelu radi?Kod mene se dobro pokazao,obzirom na to sta sve nije preziveo. Izvinjavam se zog loseg kvaliteta slike.HPIM4469.jpg

U pitanju je elegantni Vostok. Taj model, za razliku od Amfibija i Komandirskih nema neki odredjen naziv. Fotografija je vrlo losa ali rad sa pokusati-mislim da je unutra mehanizam 2409 i na brojcaniku bi trebalo pisati 17 rubina, sat je iz perioda SSSR-a ( to bi trebalo pisati na dnu brojcanika). Kuciste je mesingano pa hromirano, staklo je pleksiglas.

Hvala skydrummer, u pravu si,ima 17 rubina,pise da je iz sssr-a.e sad,koliko vredi ulagati u njega..u smislu ciscenja,zamena stakla..novog kaisa...?

Пошто смо се мало улењили, ево једне Победе ЗИМ из 1951. године.
s1.JPG
Цифраник осликан у уљу, мотив је са ушћа Неве у Фински залив, Лењинград.

pobeda_1957_miniature_oil_painting_kirovskie_watch_1mchz_sovie_rare_dial_2_lgw.jpg
Минијатура на "Победи" 2. МЧЗ имена Кирова. Нештоје млађа, из 1957. године са мотивом совјетског разарача. Галеб слеће, девојчица са обале поздравља разарач машући црвеном марамом. Само што не запева "Поздравите мога тату на таласима плавог мора".
Величанствено!

p.jpg

Мало шематизоване наутике на Победи из осамдесетих.

po.jpg

Огромни модерни бојни брод под заставом совјеске флоте моћно пара таласе Црног мора напуштајући луку града-хероја Севастопоља. То је јасно по споменику на минијатури лево. Иначае, Победа је из 50-тих, нема ни она секундару на централној осовини.

t.jpg

Тенк на високом брегу при мороској обали отаџбине, минијатура 1. МЧЗ из 1955. г.

$_57.JPG

Победа, 2. МЧЗ, совјетска минијатура руком сликана. Северни јелен на врху стене на брегу над реком гледа орла који лети високо, у позадини тајга. Сибир тоже рускаја земља, а зна се да је Русија заувек сабрала савез слободних република!

k.jpg

"Урал" Чељабинског часовничарског завода.
Мотив: Стилизовани залив, купачиа у једноделном, али обавезно црвеном костиму спрема се да скочи у море, где се играју делфини, и крај њих плови једрилица на чијем јарболу је црвена застава. У даљини је шума четинара и социјалистичко одмаралиште отворене (жуте) боје.

kir.JPG

Сат 1. МЧЗ, али је уметник изванредан, врхунски. Наравно, мотив приказује ратни брод на мору и галебове. Али боје, композиција, утисак светла. Овоје најбољи уметник минијатуриста на циферима сатова СССР којег сам до сада имао прилику да упознам.

neva.jpg

Изузетно редак бренд 1 МЧЗ педесетих, "Нева", па још са ручно сликаним егзотичним мотивом Палме на обали, утисакноћи на морској обали. Али, галебови на совјетском сату једноставно и ноћу морају да се виде. Лепо је то што је јасно да је носиоцу совјетског часовника и на пучини битно да има утисак како је обала близу. И то не било која обала, већ совјетска обала.

sig.JPG

Занимљив је мотив на овом Паљот сигналу. Сигурно нема много тропских острва на којима хула плес на обали пред једрилицама изводе црвенокосе девојке снежно беле пути. :rolleyes:
И наравно, све то посматра неизбежни галеб.

Jako interesantno.

Ova mala, slobodno se moze reci - umjetnicka djela, ne samo sto u pozadini sobom nose vrijednost proizaslu iz cinjenice da se radi o preko pola vijeka starim primjercima sovjetskog casovnicarstva, interesantna su i zbog same tehnike ukrasavanja, i, prije svega, motiva - mjesavine folklora, patriotizma i dnevne propagande, koji se provlace kroz cijelu pricu.

E sad, koliko jedan ovako ukrasen sat zaista ima veze sa 1. МЧЗ-ovim autenticnim dizajnom, a koliko je rijec o naknadnoj inicijativi i socijaliatickom zanosu nekog zaljubljenika minijature - nije ni bitno!
Poput starih razglednica, i ovako ukraseni satovi, slike su jednog vremena.

Last edited:
Back