Šta je realna cena sata i koliko platiti polovan sat?

Neša

Super Moderator
Staff member
Više puta smo ovde diskutovali o cenama raznih satova, ali nikada nismo pokušali da definišemo najnezgodniju kategoriju, a to su polovni satovi. Kod novih je relativno lako. Budući da su cene obično fiksne, naprosto sami određujemo da li imamo i želimo da odvojimo određenu sumu za njih. Naravno, odluku možemo da donesemo ako pogledamo cene uporedivih satova i uzmemo u obzir ostale parametre, ali o tome ne bih sada jer su polovni mnogo nezgodniji.

Kada su u pitanju polovni satovi kojih dovoljno ima na tržištu, uglavnom nije teško analizirati ponudu i videti koji daje više za uloženi novac, naročito ako je opis dobar i ako su dostupne relevantne informacije o servisu, ako sat ide sa papirima i slično. Satovi koji su dostupni putem interneta su uglavnom nešto skuplji od onih koji se prodaju na pijacama i sličnim mestima, ali nam ovaj podatak ne znači mnogo ukoliko ne možemo da npr. iz Beograda zapucamo na pijacu u Užicu ili Vranju kako bismo kupili samo jedan sat.

Statistički podaci o cenama i prodaji polovnih satova kod nas ne postoje, niti će ikada biti dostupni, pa moramo da se oslanjamo na sopstveno pamćenje ili na savete drugih ljubitelja. Naravno, uvek se može pogledati i ponuda na stranim sajtovima, premda i tu postoji ograda da često ne znamo za koliko je sat zapravo prodat, bez obzira na cenu koja je navedena u oglasu.

Ponuda na internetu je takva da je velikim delom u pitanju prodaja iz druge ruke, a to podrazumeva da i trgovac nešto mora da zaradi. Cene mogu da nam odgovaraju ili ne odgovaraju, ali ako hoćemo da kupimo neki polovan sat, zavisimo od toga koliko prodavac želi da spusti cenu i koliko je otvoren za dogovor.

Hajde da probamo da nađemo i odgovor na glavno pitanje - da li platiti X evra za sat Y? Namerno nisam naveo ni cenu, niti konkretan model, jer ovo pitanje zahteva mnogo širu analizu.

Puno sam kao ekonomista o ovome mislio, u satove sam puno investirao, između ostalog u njih, zbog performansi ali i ljubavi skoro isključivo u vintage.

Gledajući upotrebnu vrednost, par kriterijuma preko kao držanje cene, dostupnost na tržištu, nosivost i nazovimo dodatna oprema sata stekao sam svoje mišljenje koje se neće mnogima svideti. Takođe treba gledati i paritete satova prema cenama automobila i prosečnim zaradama.

Ja mogu da kažem nakon mnogo godina i mnogo kupovina i tako će ostati:

- novi satovi Casio vrede koliko koštaju, vrede mikro brendovi poput Zelosa, Phoibosa, nekoliko Citizena i to je sve od novih satova što vredi koliko košta, sve ostalo je marketing, brend, šminka i šišanje ovaca na neku emociju, zaobići, bojkotovati maksimalno dok ne propadnu

- vintage satovi su postali takođe preskupi ali mnogo više njih vredi koliko koštaju, pre svega bih rekao da je tu moj favorit Seiko Jumbo 6138, 400e za puni chrono sat sa column wheel na metalnoj narukvici sa datumom, koji je dosta redak, ide uz sve kombinacije, tražen, ima mineralno debelo staklo i solidno je vodootporan, nije za ronjenje

- stare Omege su nakit iz constellation serije, vrede svaki evro i boljeg su kvaliteta od Rolexa koji je oko 4 do 6 puta skuplji, ako nećete Seiko koji je obrađen tako da od dva ne možete jedan da sastavite

- stari Longinesi, Certine tehnički izuzetni, koštaju 50 do 400 evra zavisno od modela, ima ih u vrhunskom stanju, svaki evro vrede

- vrede i drugi brendovi sa starim ETA kalibrima, nepoderivi mehanizmi koji su tada standardno išli u sve i svašta, a danas nam ih posle 60 godina predstavljaju kao čudo tehnike visoke horologije, mahom su po 50 do 150 evra

- to je otprilike sve od vintage što vredi koliko košta

- omege speedmaster ne vrede 2000 evra, rolexi daleko da vrede koliko koštaju, IWC ne vredi isto iako je vrhunska sprava, najobičniji dresići su 1000 evra, sve što je lepo je 5000 evra ili više, ruski satovi prilično loši, 3133 katastrofa mehanizam u svakom smislu, ja ne bih to preporučio uopšte za svaki dan kao jedini sat

Eto tako ukratko moje mišljenje, realno i bez ukrašavanja.

Back