U početku sam hteo tekst da postavim u rubriku smešni oglasi ali stvar nije toliko smešna, nema veze sa humorom.
Napraviću mali uvod.
Američki vojni satovi kao što su satovi iz vijetnamske i postvijetnamske ere ( Hamilton, Timex, Benrus... ) su u vreme kada su proizvođeni bili jeftini satovi. Većina nije bila ni predviđena za servis , bilo ih je jeftinije baciti nego popravljati. Daleko od toga da su satovi bili loši, ne , bili su dobri onoliko koliko je traženo da budu dobri i za ono za šta su predviđeni bili su i više nego ok. Danas su ti satovi poželjni kolekcionarski primerci. Većina kolekcionara vojnih satova ima bar jedan takav sat. Ti satovi se i danas mogu naći u NOS (new old stock ) stanju. S obzirom da su satovi proizvođeni u milionima i da ne predstavljaju neku prekretnicu u horologiji cena im je prilično niska. Cena većine tih satove kreće se oko 100, 150 do 200 dolara. Govorim za očuvane satove.
Par primera , u pitanju je sat Hamilton rađen po standardu MIL-W-46374B

Kao što se vidi sat je pre par godina prodat za 110$, i sat je odlično očuvan.
Još jedan noviji primer:

Ovaj je bio malo skuplji , prodat je pre neki dan. Cena je malo veća ali nije nekorektna.
Kao i svi ostali sa ovog foruma povremeno pogledam šta se nudi na lokalnim berzama. Ima tu svega i svačega , retko kada išta komentarišem , retko kada pitam nešto prodavce koji očigledno nešto "muljaju" ( ne mogoh naći adekvatniji izraz ). Međutim danas malo gledah oglase i videh nadasve čudan oglas. Sam sat koji je predmet prodaje je više nego interesantan onima koje interesuje takvi satovi, odlično je i očuvan. Ono što je bilo čudno jeste cena.

Cena je kao što se vidi 10 puta veća od realne. Često domaći prodavci kada žele da opravdaju svoju visoku cenu kažu pogledajte cenu na Ebay-u. Od sada bi mogli prodavci sa Ebay-a govoriti pogledajte cena na KP pa ćete videti da smo mi jeftini. Možda je prodavac slučajno dodao jednu nulu, možda. Mada teško je slučajno ukucati tačku i jednu nulu više, ali dobro moguće je. Moje mišljenje je da se išlo po principu ko se upeca upeca se. Priča da je sat korišten u Pustinjskoj oluji nije potpuno netačna ali nije ni sasvim tačna. Standard po kome je rađen ovaj sat donet je 1975 god , posle njega doneta su još 3 druga standarda a 1991. god. donet je i četvrti standard oznake MIL-W46374F. Drugim rečima , pre se za mnoge druge satove može reći da su korišteni u pomenutoj vojnoj operaciji nego za ovaj sat. Vrlo verovatno da je neki amerčki vojnik imao i ovaj sat na ruci ( ko sada sa sigurnošću može reći da nije ) ali nije ovaj sat karakterističan za tu operaciju, to nikako , ali oglas navodi da je to tako. Dakle dovođenje u zabludu.
Kao što rekoh retko ( gotovo nikada ) kontaktiram prodavce sa ovakvih oglasa ali eto učinio sam izuzetak pa sam ljubazno priupitao da li je cena u oglasu možda pogrešna s obzirom da se satovi ovog tipa napolju prodaju za 150 $. Prodavac koji je tada bio "on-line" više to nije bio. Posle otprilike 3 sata ( kada je cena malo proverena na netu ) dobio sam korektan odgovor. Rečeno mi je da je cena 220 e da je cena tih satova nekada bila veća a da sada nije ( prodavac ) siguran i da ako sam ozbiljan kupac iznesem ponudu. Sve u svemu završeno je korektno.

Ono što meni nikada neće biti jasno jeste ubeđenje nekih prodavaca da mogu da se "gađaju" maržama kako hoće . Taj sat je plaćen recimo 150 e ( možda ni toliko ) pa malo li je 50 e zarade na tu cenu . Mora li cena odmah da skoči na 2200 evra. Mora li odmah da se pokuša sa 10 puta većom cenom. Dobro ovaj čovek je bar spustio cenu na normalu ( išlo bi to i niže ) kada je naleteo na nekoga ko nešto zna o vojnim satovima ali ima nekih drugih prodavaca koji takođe otkupe sat sa domaće berze i posle dva-tri dana okače taj isti sat ( bez da je išta uloženo u sat tipa servis, promenjen brojčanik, i sl ) i sat koji su recimo oni sami platili 30 e prodaju po 65 e. Pa dokle? Razumem ja ponudu i tražnju, pročitao sam nešto knjiga iz ekonomije, razumem bar u načelu funkcionisanje tržišne privrede ali ovo nema veze ni sa jednim ni sa drugim. U veći slučajeva u pitanju je gramzivost i želja da se prodajom nekoliko satova izmeni tok stvari. Ne ide to tako...
Pošto se rubrika zove tako kako se zove reći ću još ovo. Nije da me nervira ali me iritira kada se za sat za koji se čak i na mutnjikavim fotografijam vidi da je izgreban kaže "sat u odličnom stanju". Kakvo crno odlično stanje... Skoro me je interesovao neki sat, slike mutnjikave, pitam prodavca da li brojčanik, markeri i kazaljke imaju neka oštećenja a "stručnjak" mi kaže "imate nove satove u BG". Nije da sam ga to pitao i nije da ih ima samo tamo ali dobro sad ( možda bi mu neko rekao : Ima i novih fotoaparata u BG. ). Takođe sve češće se dešava da prodavci jednostavno ignorišu pitanja iako napišu pitajte sve što vas interesuje u vezi sata. Isto po principu ko se upeca upeca se. Najgore je što, bar se meni tako čini, same berze blagonaklono gledaju na sve to jer dok je prodaje biće i provizije.