Tačnost automatika

Re: Miyota 8215 vs ETA 2824

Seiko 4R35 u ovom mom seiku

P1060823.jpg

Žuri 6 sekundi dnevno, a ima rezervnu snagu od ~ 51h

Skinuo sam ga sa ruke 9-og u mesecu u 18h. Sat je stao 11-og u 21.10h

Sat je bio ručno navijen, ne znam da li ima veze.

Inače, svi kazu da to nema veze, ali kod dva mehanizma, automatska sa rucnim navijanjem, primetio sam da je vece odstupanje kada ga navijem rucno, nego kada se sam navija. Radi se o Parnisovom sea gull-u i miyoti 82xx. Seiko nisam uporedjivao

Mislis na odstupanje u smislu tacnosti, ili na rezervu snage?

U smislu tacnosti, u oba slucaja su satovi vise žurila kada ih ručno navijem. To se nije desilo jedan put, proveravao sam nekoliko puta na oba

To ima veze sa polozajem u kom sat stoji.
Posto pretpostavljam da kad ih rucno navijes, ne nosis sat, vec ga ostavis negde.

^Ili ako ga rucno navijes, navijes ga stvarno do kraja za razliku od "muckanja".

Ne navijam sat da bi ga stavio na policu, vec odmah na ruku.

@ Tiha

U redu je to za rezervnu snagu, recimo da rucno mogu vise da navijem oprugu nego automatski, pa da bude veca autonomija rada, ali je skroz nelogivno da kada stavim sat na ruku (miyota), u roku od 24h on je zurio 10 sek. Kada sam ga navio i stavio na ruku, to odstupanje od 10 sek je bilo vec nakon 6h nosenja.

Jedino sto mi deluje logicno je da sat pravi vece odstupanje kad je opruga navijena do kraja, a u prvom slucaju manje zuri dok se ne navije skroz.

Neko je imao ono malo uputstvo kako drzati sat nocu u zavisnosti da li zuri ili kasni,pa neka okaci ponovo ako ima.

Inace koji je dobar casovnicar u gradu za 2824 mehanizme vezano za fina podesavanja u vezi kasnjenja?

Taj mehanizam je jedan od najrasprostranjenijih, verovatno svaki malo bolji casovnicar moze da uradi sve na njemu.

Evo ja imam ovu sliku, verovatno da ih ima jos, ali je to u principu to

Na sledećem linku ćeš naći temu gde ima mnogo preporuka za časovničare: http://www.svetsatova.com/forum/f108/iskustva-sa-ovlaštenim-servisima-i-časovničarima-2200.html

Časovničar koji je specijalizovan za podešavanje tačnosti mehanizma 2824 ne postoji. To je kao da tražiš automehaničara koji odlično zna da zameni svećice na određenom modelu. Tačnost može da podesi svaki časovničar koji ima alat.

Mislio sam na proverenog majstora a ne da bude kao Carli Caplin scenario da mi spakuje posle visak delova u sesir:no:

Dva dobra majstora su otisla na Havaje Bojovic i Kostic pa vas pitam jer ima neko treci mozda.

Posjedujem seiko sa 4R36A mehanizmom, tek sam ga kupio, međutim kada ga nosim dnevno odstupanje je oko 17+, kada ga položim na stranu sa krunicom prema gore uglavnom po noci, odsupanje je znatno manje, oko +4.. Za sada sam zaista zadovoljan pomenutim mehanizmom, a vidim i po stranim forumima od kada je predstavljen da je izuzetno na cijeni u tom rangu, međutim, zanima me da li ce nakon nekog vremena i razrade uspostaviti tacnost.. Necu još da ga nosim kod casovnicara jer vjerujem da mu treba nekoliko mjeseci ili mozda vise da uspostavi ritam. Ps, nisam od onih koji sat nose 24h, preko dana nosim oko 4,5h, ponoci se sat odmara:).

Tokom vremena mehanizam će vrlo verovatno smanjiti dnevna odstupanja ali i tada ćeš ostavljanjem sata u različitim položajima tokom noći moći korigovati tačnost tj. ubrzati ili usporiti mehanizam tako da ukupno odstupanje bude još prihvatljivije.

Hvala, veliki sam fanatik automatskih satova tako da mi nece biti teško ekspermentirat sa razlicitim položajima sata, a u principu i to je i jedna od čari automatika, da stalno vodim evidenciju rada mehanizma. Ali čitajuci mnoge komentare, vidim da su iskustva mnogih bila ta da je puno bolje sat što više nosit za pravilnu razradu mehanizma, a ja baš i nemam naviku sat nositi u kući...Vidjet cemo ovako pa se javim...

Ipak bi automatik trebao nositi bar 8 sati dnevno.
Posebno ako obraćaš pažnju na preciznost.

Taj mehanizam je kod mene na plus minus 5 sekundi dnevno, tvoj sat verovatno nije bio navijen dovoljno, mozes ga i rucno naviti pa onda testiraj tacnost. Mora biti mnogo bolje od plus 17 sekundi...

Nocas sam ga ostavio u uspravnom položaju, sa 17s smanjeno je na 12s, što je još uvjek za mene puno.. Veceras cu ga staviti sa krunicom prema dole pa mjeriti..

12s uoopste nije puno, cak se moze reci i da je solidno.
Deklarisano odstupanje za taj mehanizam je od +45 do -35, a imajuci u vidu da se mehanizmi u toj klasi ne podesavaju dodatno u fabrici tvoje odstupanje se moze smatrati zadovoljavajucim.
E sad, to sto nekima ide dosta precizije je cista sreca.

Slažem se sa Rus-om. I ja mislim da su odstupanja koja si naveo normalna. Ako baš želiš veću preciznost, imaš i mogućnost da odeš kod časovničara na fino štelovanje.

Back