Re: Miyota 8215 vs ETA 2824
Da napišem moja zapažanja vezana za Caliber 5-2824 na mom Tag-u. Kada sam uzeo sat od čoveka koji ga je prodavao, obzirom da je reč o čoveku koji se time bavi, imao sam informaciju da sat duže vremena nije nošen, ali ni to nije smanjilo razočarenje tačnošću sata (odstupanje je bilo i do 20 sec. dnevno :blink

, obzirom da je reč o Top mehanizmu, odmah sam otišao do časovničara koji je i konstatovao da se vidi da sat nije nošen, a onda je krenuo u fina podešavanja. Ne bih o tome ni pisao da nakon nekoliko korekcija (tačnije tri) nismo došli do fenomenalnog rezultata....Sat zadnjih 15 dana odstupa čitave 0,5 sekundi i na tome stoji...:w00t: Što je tačniji, to ga ja manje skidam sa ruke....Ono što je interesanto a kasnije sam pročitao uputstvima u vezi rada mehanizama jeste da vreme malo varira od -0,5 do 1,5, žuri nakon ne nošenja na ruci (u odnosu na startno vreme, sat upoređujem naravno sa atomskim satom gde postoji 0,3 sec. konstantnog kašnjenja), ali se ubrzo vrati čim ga stavim na ruku (ne nosim sat dok spava, desilo se jednom, nije bilo odstupanja). Pretpostavljam da ovo ima veze kako sa temperaturom sata, tako i sa položajem mehanizma. Eto, čisto da podelim fascinaciju mehanizmom, ono što je bitno što sam primetio i iz iskustva (recimo sa Monsterom, Omegom navijačem) da ne nošenje sata kontinuirano npr. mesec dana može poprilično uticati na tačnost, tako je npr. Monster koji je bio poprilično precizan (oko 7-10 sec., na dan, nisam ga dodatno podešavao, bio je fabrički solidno podešen), skočio na +15 do +20 sec....