Whisky i satovi

Ardbeg - cuo dosta o njemu, ali nisam imao prilike da ga probam, (ima i da se isprsis za njega)! :D

p.s. ne znam ni da li ima da se kupi kod nas ili ces morati preko neta ili duty free.

Dobar izbor imenjace,meni je od Laphroaig-a ostala samo kutija,moram da nabavim nesto sa Islay-e pre zimu pod obavezno.Nameracio sam se na Ardbeg.

Ardbeg je peat animal. Volim Laphroaig koji je jaaaak ali Arbeg ima bite po pitanju peat-a i alkohola! Laphroaig je dosta mekši, Lagavulin neuporedivo.

Definitivno je dobar single malt za jednu čašu kada se napolju sve smrzne! :)

Ardbeg - cuo dosta o njemu, ali nisam imao prilike da ga probam, (ima i da se isprsis za njega)! :D

p.s. ne znam ni da li ima da se kupi kod nas ili ces morati preko neta ili duty free.

Ima da se nadje povoljnije! Koga zanimaju detalji, neka mi piše u inbox!

Last edited by a moderator:
Ja sam probao Ardbeg 10 i odlepio koliko je dobar,sada bih uzeo Uigeadail jer sam cuo da je bolji od desetke,inace ovo sam dobio od njih pred NG
uploadfromtaptalk1413297706486.jpg

uploadfromtaptalk1413297727072.jpg

uploadfromtaptalk1413297773478.jpg

Нема ништа док се не испече од Маџарке уз још пар састојака у препеку, наравно са испирањем, па се остави да одлежи пар година у храстовом бурету да добије арому :man_in_love:

Laphroaig QC vs Lagavulin 16 DE, 1991. is like diver vs pilot... both are extreme in subtly different way...

DSC_0134.jpg DSC_0135.jpg

Puna ratna oprema: čaše, kamene kocke, obična voda i kašičica i dobar viski. Pun užitak, možda fali cigara... :D (btw kocke koristim jako retko, možda neki put leti sa blend viskijima)

Last edited:
Inače, ima više od 6 meseci kako nisam popio ni jedan jedini viski. Leto pusto, odlično za povećavanje kolekcije, vrelina ubi...

Super tema!
Obozavam viski, nekad mozda cak i previse :laugh:, i ja i drugari, pa u kolekcija cesto vrlo brzo spadne na pokoju ambalazu...

Sa singl maltom je tesko promasiti, pa i ne volim bas da pravim selekciju, jer mi se ukus cesto mijenja, a i volim, brate, da istrazujem. Probao sam ih puno, a posto vidim da se i na ovoj temi izdvojilo nekoliko imena, onda idemo ovako...

Ne bih pravio neku ljestvicu, ali, onako, regionalnom podjelom, ili, mozda prirodnijom podjelom po smoke-peat snazi, poceo bih sa Islay maltovima... Ardbeg i Laphroaig, odmah uz njih i Lagavulin, mada mi se, kada uzmem u obzir koliko sam cega popio, i s kakvim merakom, Laphroaig sam namece kao favorit... onda nesto blazi Highland maltovi - i mozda ce neko reci da igram na sigurno, ali dzaba - mnogo, mnogo mi se dopada Glenmorangie (imam jos pola boce i sve ga nesto cuvam, odugovlacim), i konacno Speyside - definitivno Macallan, ujedno i prvi single malt s kojim je, nekada davno, i pocela ova moja ljubav prema maltovima.

I jos bih se slozio sa par forumasem koji je prvi pomenuo cigare... Kada pijem npr. snazni, nadimljeni Laphroaig, imam osjecaj da mu tek dim cigare potpuno podcrta "karakter". Ne volim piti viski bez cigare... u tom slucaju radije vopi ili vino.

Last edited:
Tesko da moze rakija da se meri sa ovim maltovima, a da ne govorim da je ovde sve teze naci dobru rakiju.
Ja iskreno najvise uzivam konjaku, ali nadje se tu i po koja flasa wisky-a, neka puna, neka prazna :)

Last edited:
Dragi Tolarbo,šta napisa i živ ostade!!!
Pa nikad kao danas nije bilo ovako kvalitetnih rakija i ovolikog izbora.
I nema tog viskija koji udari u glavu kao prepečenica od 50-tak stepeni(% C2H5OH).
Ukus viskija- pih,nema šta nema. Te vuče na ovo,te na ono,a pravljen od kuruza!
Brale,kad otvoriš npr. flašu karamuta- čitava soba zamiriše i nema šanse da to pomješaš s nekim drugim pićem,a da ne govorim da oči zasuze od jednog gutljaja jer je domaćin izvuk'o 55% pa mo'š ga koristit' i umjesto benzina!

I da ne pricamo da domaca rakija nema nikakve hemije, za razliku od industrijskih pica gde svega ima vise od onoga od cega bi inace trebalo da bude.

Vidim da se vodi velika debata oko rakija vs viski. :D
Iskreno mislim da se to ni ne moze porediti, rakija ima jedan pravac ukusa, a to je ta vocna aroma koja dominira ukusom. Razlika je samo u jacini tj. koliko gradi ima i intezitetu ukusa. Dok na drugoj strani viski, u zavisnosti da li je singl ili blended moze pruziti veliku varijaciju ukusa, od zemljanih tonova pa do vocnih, dimljenih itd.. Takodje prilike u kojima se konzumiraju i nacin konzumacije su veoma razliciti. Naravno, opet kazem, to je stvar ukusa, neko voli ovo, a neko ono! :D Inace po ocevoj strani vucem uzicko poreklo, a po majcinoj Sumadijsko, tako da sam probavao rakije na obe strane, pekao i ono sto sam najvise mrzeo, a to mi je ostalo jos kad sam bio mali - skupljanje sljiva! :banghead:

Poenta je da obe strane imaju svojih prednosti, ali da se porede - to nikako!

@MarkoniBG, moram da se slozim s tobom, uz malu ispravku:

... Naravno, opet kazem, to je stvar ukusa, neko voli ovo, a neko ono...

Naime, ima nas koji volimo i ovo i ono! :laugh:

Ja stvarno obozavam rakiju, uzivam u njoj i cesto je pijem, mozda i cesce nego viski, ali smatram da se ova dva pica, ili da budem precizniji - ova dva svijeta, ne trebaju uopste porediti...

Rakija je tradicionalno pice nasih naroda i narodnosti, sto bi Stari rekao, a kako smo kao narodi prilicno nakoso nasadjeni, tako su nam i obicaji, pa time i sama proizvdnja i konzumacija pica i hrane drugaciji od svijeta u kojem ime i te kako znaci mnogo, nekada i sve, a greske se ne prastaju.

Proizvesti Laphroaig, ili npr. jedan Bowmore, nebitno, dakle, pice koje nije samo "dobro", nego iza njega stoji citava nauka i kvalitet kao kostanta, je jedno, dok rakija, cesto, ispadne "dooobra" i uz malo znanja, truda, strpljenja i postenja (danas se zaista prodaje svakakvo smece).

Daleko od toga da kazem da dobru rakiju moze napraviti svako, ali da je za dobar viski potrebno mnogo, mnogo vise truda - u to sam siguran.

Malo cu da karikiram, ali je istina... Evo moj tetak npr. (covjek s kojim ne govorim evo vec 15-20 godina, pa mogu ovako da ga olajavam :lol:)... nije kakva pamet, ali sto je znao rakiju da napravi, bogovi bi je pozeljeli... E sad njega takvog, s dva mala mozga, da zamislim kako cacka nesto u nekoj destilariji, negdje na Islay-u... :lol:

Last edited:
Pa naravno da treba truda i nauke kad ga prave od žita!
Ovamo trebaš voćku, dobro kazanče i malo prenesenog iskustva pa očas posla dobiješ nešto što SIDU liječi(eno,okači sky lijepu fotkicu)!!!

Probao sam pica i pica naravno da se ne moze porediti viski i rakija. Sve je to stvar ukusa ja licno vise volim dobru mucenicu ali ima i viskija koji su jako dobri.Od svih koje sam probao moj tip Glenfiddich:adore:

Za vrhunsko piće, treba vrhunski materijal i znanje, znam npr. za Viljamovku u Takovu da je rađena vrhunskom tehnologijom te je i rezultat i jeftin u odnosu na konkurente obzirom kakva je radža u pitanju. Ja slabo pijem žestinu, prešao sam na vino, više mi prija i lepše mi je kad malo više popijem. :cheers:

Back