Zagonetna prica...

Dobro zapazanje ali nije to resenje.

U tih par dana dok sam testirao sat okretao sam ga u svih 6 pozicija i odstupanje je bilo 40 sekundi (+-) 5 sekundi dnevno. Vibrograf kod majstora je registrovao samo tih (+-) 5 sekundi dnevno.;)

Sacekaj da ti bude sat gotov pa ce ti covek reci da li mu je nesto bilo.

Reci koji je sat u pitanju...

Fortis 595.10.46

P.S.
Izvinjavam se sto se opet ponavljaju poruke. Tek sada sam video da samo poslednja poruka ima opciju IZMENI.

Ajde da probam,mehanizam radi kako treba,tacan je ali je problem u kazaljci sekundare,otkacinje se,zapinje ili tome slicno... ?

:dirol:

Molim,uzrok je nađen u prvom postu.
Sad,jel kazaljka iskrivljena ili je marker podignut ili nešto treće-to su nijanse.

Ma nije tako.
Hocu da mi tacno kazete sta koci kazaljku a i ocigledno je ! Mislim meni amateru nije bilo ali racunam na vase iskustvo. Osim toga ja sam inzenjer i moramo biti precizni. U prvom postu sam samo rekao da kazaljke nisu krive i nista drugo, naprotiv savrseno su ravne i paralelne...

Ili je neki od markera visi nego sto treba pa zapinju ili je staklo lose postavljeno pa pritiska kazaljke. Ne pada mi vise nista na pamet.

Jel neko cuo za takav slucaj? Ja bih rekao da to nije originalno staklo nego da ga je neki "majstor" menjao. Ili ako je originalno da ga nije dobro sastavio nakon rastavljanja. Tesko da Fortis-ova kontrola kvaliteta moze biti toliko losa.

Da,kaci staklo.
Idi.

RESENJE ZAGONETKE:
Sat je primio udarac u samu ivicu stakla i spustio ga na tom delu, vrlo malo ali dovoljno da dugacka i visoka sekundara na ovom modelu sata svaki put malo cese o staklo i na taj naci uspori sat oko 1.5 sekundi na 60 minuta sto je oko 40 sekundi dnevno. Staklo je jako, nije naprslo i nije ni osteceno i ja nista nisam primetio a bas sam glancao sat i gledao ga pod lupom iz svih uglova ali... majstor je majstor.
Hvala na interesovanju, meni je bilo zabavno.
Javicu vam u sredu kako je proslo sa popravkom.
Pozdrav,
Ivan

Ko zna sta je bilo sa satom pre toga ali stvarno cudno ako kazaljke nisu uopste krive.
Prvi put cujem mada nisam imao nesto mnogo posla sa casovnicarima,ustvari uopste...

Sekundna kazaljka prilikom poslednjeg skidanja nije postavljena kako treba, najverovatnije da nije postavljena paralelno sa minutnom i prilikom prelaska preko minutne kazaljka dodiruje je što prouzrokuje pomenuto kašnjenje kod sata.

edit: Ehhh... ja kucam svoju teoriju a autor teme već dao odgovor. :)

Back