Zašto misliš, da se Rolex ovde loše pokazao? Zbog toga, što su povećevali nošen sat i uporedili sa potpuno novim Grand Seikom?
Mene ovaj video asocira na najlegendarnijeg, još živećeg časovničara - Philippa Dufoura. Od kada je pre 10 godina preminuo George Daniels, on je jedini, koji sat pravi ručno - od početka do kraja.
Philippe Dufour je bio baš onaj, koji je nekoliko Seikovih časovničara pre 20 godina učio, kako se prave minutni repetitori, sonnerie i kako se poliraju mostovi mehanizma sa Gentian drvenom četkicom. Njegova slika još uvek visi na počasnom mestu u Micro Art Studiu, gde nastaju Credor i Eichi.
Philippe Dufour je izjavio, da je u poslednjih 30 godina kupio samo dva sata. Oba su u glavnim ulogama u ovom videu a nijedan od njih nije Grand Seiko. Za Datograph je rekao, da je to za njega najbolji hronograf ikada napravljen a za GMT 2, da je odličan sat i da je jednostavno poželeo, da ga ima. Svi oni koji su pratili delo i njegovu biografiju neće imati razloga, da ne veruju, kada kaže, da nije čovek koji bi zvao okolo i molio za usluge. Otišao je u Rolex salon i tamo su mu rekli, da postoji lista čekanja. "Pa onda me stavite na listu čekanja". Ni sam ne zna kako ali nakon dva meseca su ga pozvali i prodali mu sat. Verovatno je toliko trebalo vlasniku radnje, da dođe sebi, kada je video, čije ime se našlo na listi. Čak i najveći je čekao.
Izjavio je, da ga više puta mlađi kolekcionari pitaju, čime da započnu kolekciju. Na prvo mesto daje Rolex za koga kaže, da je odličan value for the money i da je brend od poverenja. Drugi brend, koji uvek preporučuje je Nomos.
Obuka za obradu Zaratsu traje 3 godine i naravno, da nije marketinški trik - kada pričamo o Credoru i većini Grand Seika. Zaratsu, koji se spominje u nižim cenovnim razredima - verovatno ga izvršavaju pripravnici.