Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

FORTIS PRED VRATIMA BANKROTA
Text kopiran sa whatchuseek-a

Swiss newspapers reported that the watch manufacturer Fortis in Grenchen SO about to close down. Fortis is in financial difficulties and has applied for the definitive moratorium (definitive Nachlassstundung in Swiss).

The moratorium was approved by the Civil Court of Solothurn-Lebern on 20 November, as can be seen from the latest issue of the "Schweizerisches Handelsamtsblatt". It extends over six months and lasts until May 20, 2018. SRF Regional Journal Aargau / Solothurn reported on Monday.

No bankruptcy, no garnishment

As part of the moratorium, a debt restructuring agreement may be negotiated with the creditors to provisionally secure the legal or economic existence of the company. During the probate proceedings neither bankruptcy nor enforcement on seizure or pledge are possible.

Fortis was founded in 1912 by Walter Vogt in Grenchen. The company is one of the few manufacturers who have consistently produced watches since its founding. 1926 went with Fortis the first self-winding wristwatch in mass production.

All the best FORTIS.

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Ovo sam čuo pre mesec dana i prilično me je iznenadilo. Mislim, da će se dogovoriti i da neće biti tako radikalno. Nadam se.

Novi igrač na sceni

https://leicarumors.com/2018/06/14/breaking-leica-l1-and-l2-watches-announced.aspx/

be403f083c6589fa3cc939d80c88b266.jpg

42b8d82b5f0a29cc0b560004795c264d.jpg

Juče sam čuo u razgovoru sa predstavnicima BREITLING-a da je prodat i da slede neke izmene u rukovodstvu firme,kao i da žele da promene dizajn,pa sam malo istraživao ne bih li našao nešto opširnije o tome.

Od 'žuje' do satova.

Nekadašnji vlasnik Zagrebačke pivovare, britanski investicijski fond CVC Capital Partners, objavio je kako preuzima čuvenu švicarsku urarsku tvrtku Breitling.
Većinski vlasnik Theodore Schneider zadržat će petinu udjela u Breitlingu, stoji u priopćenju CVC-a. Cijena preuzimanja nije objavljena, a poznato je da će transakcija biti zaključena sljedećeg mjeseca.
"Uvjeren sam da je CVC pravi partner za podizanje Breitlinga na višu razinu", izjavio je Schneider. Inače, švicarska tvrtka sa sjedištem u mjestu Grenchen zapošljava ukupno 900 ljudi.

Ovo je objavljeno 1.5.2017.

Last edited:
Lep klip o principu rada automatik mehanizma, konkretno Powermatic 80.

Živo me interesuje koliko su dugovečni silikonski delovi. Pretpostavljam da se ti delovi mogu servisirati/podešavati kod običnih/nezavisnih časovničara i da su ti delovi dostupni i kod nas.

Šta da kažem osim .
Hvala na pojašnjenju. Znači silicijum - metal bez gvožđa. To zvuči mnogo bolje i prihvatljivije

Jbg vrlo verovatno je da su sitnice odlučivale da li će mo biti silicijumska ili ugljenička bića, vrlo lako je sav živi svet mogao da počiva na silicijumu i nije isključeno da negde daleko postoje organizmi sa silicijumskom osnovom.. inače je najrasprostranjeniji element ( kvarc) na svetu ... dakle nije plastika, ali nije ni metal ... sad već davne 2012 kolega Anbeast je napisao ovde veoma zanimljiv članak koji sve lepo objašnjava u vezi primene silicijuma u proivodnji mehaničkih delova sata

Silicijum - revolucija ili seme propasti?

Zanimljivo je da je na ovim mehanizmima izbačen "sklop" za fino podešavanje balansnog točka, što po njima dodatno utiče na veću preciznost rada jer samim tim ima manje elemenata koji mogu negativno uticati na isti. Prepodešeni su fabrički i to je to. Navodno su se pokazali veoma preciznim i konzistentnim, što je na kraju opravdalo upotrebu silicijumske opruge.

Back