Benzinski upaljači

Kako da nije dozvoljeno :)
Vidiš da sam blesav.
Ovih da na su mi se smenjivali gosti pa sam imao manje vremena.

Taj,poslednji, upaljač je ,takođe Imco.
Oni su od 1920.do 1936. god napravili veliku količinu tih upaljača koji su imali oznaku IFA ("IMCO Feuerzeuge Austria") što u prevodu znači-IMCO upaljači Austrija.
Dakle,oznaka nije TFA nego IFA.
Zbog stila slova mnogi pogrešno pročitaju tu skraćenicu.
I da-u izradi ovih upaljača su se koristile čaure od metaka :)

Inače cene svih upaljača koje si prikazao su vrlo šarolike i zavise od dosta faktora s' tim da su kod nas znatno niže nego napolju.
Na primer-onaj IMCO pištolj sam kupio (kod nas) za 800 dinara.

Last edited:
A ja se taman poradovao da imam nesto vredno :( Nema veze, ionako sam ih dobijao na poklon uglavnom. Znate li neki sajt-prodavnicu-ili nesto slicno gde mogu da se pazare ovakvi stari upaljaci? Ako su tako jeftini mozda se ozbiljnije posvetim sakupljanju :D

Nesto gledam... Nije li ovo ustvari IFA umesto TFA? Pisana su slova pa su mozda malo stilizovana???

Steta sto nema ozbiljnih kolekcionara kod nas (osim Vladana), ovo bi moglo da bude zanimljiv hobi.
Hvala lepo na odgovorima! :thumbsup:

Vladane ja imam oko 20 upaljaca mozda i 30 od kojih je dosta benzinaca i to interesantnih, ali nisam uslikao nista, a imam isto toliko i naliv pera !

Vladane, skoro da smo u isto vreme pisali, ti prepravljao postojecu a ja postavljao novu poruku :laugh:

Walter, slikaj i postavljaj, i mene bas interesuje da vidim! :thumbsup:

Pa , ja to tvrdim sve vreme ! :D
Jedina prednost Zippo-a je veći kapacitet rezervoara za gorivo.
Njegova (Zippo-va) najveća mana je to što mu se poklopac brzo rasklima (a ume i da otpadne)

Katastrofa, pored satova, sad sam krenuo i Zippo upaljače da sakupljam :banghead: :laugh:
Nisam ni znao da je obeležavanje i prepoznavanje original upaljača čitava nauka :scared:

Evo dva snimka koje je uradio moj burazer. Osim sto je ljubitelj satova, ljubitelj je i zipo upaljaca.

[video=youtube;852ej5tB3CI]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=852ej5tB3CI[/video]

[video=youtube;9ASP64oQLsg]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9ASP64oQLsg[/video]

I ja imam jedan zipo, ovih dana cu ga uslikati:)

Moj doprinos; imam ga od 5/2005.. (serija A-2005)

images
images

Evo par fotki zipo upaljaca koje sam ja fotkao :)

57274-dsc-0004net.jpg

57275-dsc-0005net.jpg

57276-dsc-0006net.jpg

57277-dsc-0007net.jpg

57278-dsc-0008net.jpg

57279-dsc-0026net.jpg

57280-dsc-0029.jpg

Sledeci primerak:)

57281-dsc-0011net.jpg

57282-dsc-0013net.jpg

57283-dsc-0031-net.jpg

Pa moj omiljeni model:)

57284-dsc-0015-net.jpg

57285-dsc-0017-2net.jpg

57286-dsc-0018net.jpg

57287-dsc-0019net.jpg

Onaj rozi je zenski pa eto ideje za poklon:) Na prvoj ima jos jedan model ali je jako tezak za fotkanje pa da ne kvarim utisak ovih fotki, preskocicu ga u ovoj turi:)

Back