Mali Tigrilo,
Iako baš nemam običaj, da se upuštam u rasprave sa trolovima, ovaj put će napraviti izuzetak. Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam ništa protiv trolova. Bar onih pravih, jer za takvo nešto je potrebno ogromno znanjea i prepuna torba samouverenog stava. Ti imaš samo ovo drugo ali pošto si toliko smešan, da čak i na momente uspevaš, da budeš zabavan, pa se iskreno nadam, da nećeš biti ponovo banovan. Kada se to desilo zadnji put, sećam se, da sam se javno usprotivio.
Prvo, da se zahvalim, što si obratio pažnju na moju kolekciju. Mrzi me, da sada tražim po stranicama one moje teme ali se sećam, da si i tada, naravno pod drugim nickom, pisao, da ti je od svih satova pažnju privukao samo Citizen Bullhead i da si napomenuo, da imaš nekoliko Ohhhh i Ahhhhh, modela, od kojih si na kraju pokazao samo Sieko kvarčni hronograf sa 7xxx mehanizmom ile nešto slično, tako da nema potrebe, da se ponavljaš i u ovoj temi u kojoj je reč o Omegi i Rolexu.
Da, što se tiče kućišta tog Bullheada, za koje sam naveo, da je iz čelika. Da, to je istina. Pravljeno je u stilu najveće većine tadašnjih satova - čelika sa dodatkom, koji rezultira u ono što napominješ. Ali još uvek prevlađuje čelik. Što se tiče Pogue-a, sa kojim me prozivaš. Sećam se, da sam napisao, da će ići na proveru i ako se nađe bilo šta sumljivo, ići će van iz kolekcije. Kada sam kolekciju pre nekoliko meseci predstavljao drugi put, tamo više nema Pogue-a. Ali, kao što vidim, opet si bio površan, pa nisi baš tačno pročitao vrlo jasno napisane misli, gde sam naveo zašto sam prodao preko 90 % kolekcije, kako se završio moj izlet u vintage scenu i zašto sam se vratio na sadašnje stanje. Nikada me nije blilo sramota, da priznam svoje nedostatke, pa sam tako javno napisao, da sam prilično nevešt u prepoznavanju tih sitnih detalja i da nemam tog praktičnog znanja, koje je potrebno, da te uveri, da odvojiš više novaca za 50 godina star i autentičan Navitimer nego, što je to potrebno za novog.
Kažeš, da sam znanje stekao iz pdf-a. Da, bilo je i toga. Prilično. Čak cele planine različith pdf-a. Ne znam, zašto bi to bilo nešto loše. Vodila me ljubav prema horologiji, uz te pdf sam pročitao skoro sveg dstižno književno gradivo u engleskom i nemačkom jezku, prelistao nekoliko stotina kataloga proizvođača, bio i uvek sam redovit gost na zvaničnim sajtovima mnogih od njih ali imao sam i tu sreću, da me nije bilo nikada sramota, da pitam, pa sam upoznao i nekoliko aktivnih učesnika švajcarske industrije, kao i nekoliko vrhunskih kolekcionara.
Šteta, što nisi bar najmanji delić od navedenog pročitao, jer onda ne bi sebe blamirao sprdnjama, koje se odnose na Co-Axial. Ok, možda si ti reinkarnacija A.L. Bregueta, pa možeš sebi priuštiti taj luksuz, da ovako javno staneš nasuprot stručnoj javnosti i napišeš, da je Co-Axial marketinški potez, kojima se obmanjuju naivni kupcci, da su Superlative Chronometre i Metas obično foliranje i slično. Ali, pošto sam prilično solidno upoznat sa delom A.L Bregueta, miran sam, je rznam, da se takav genije ne bi nikada u(s)pustio na taj nivo.
Ja još uvek sebe smatram ljubiteljem i velikim poštovaocem satova. Po prirodi sam analitičan tip čoveka, kada se upustim u materiju onda želim, da prodrem u nju do kraja. To mi je nekad bila i profesija. Nije bila vezana na satove, već na rock muziku, gde je takođe bilo potrebno sve sagledati iz svih mogućih uglova, da bi se dobio što jasniji rezultat. Već sam javno napisao, da sam možda samo na 10 % od onoga, što bih želeo da znam. Toliko poštujem proizvođače i njihove proizvode, da smatram, da mogu sebi ponekad, da dozvolim da napišem nešto dobro ili nešto slabo. Posebno, ako se to odnosi na originalnost aktera ili na politiku nekog od njih, kod koje je očigledno vidljiva pozadina. Ali baš iz tog poštovanja,ne bih nikada sebi dopustio, da javno pljujem po njima i usuđujem ih na način, kojim se ti poslužuješ. Posebno, zato što u životu nisam uradio ni 0,001 % od onoga, što je uradio Louis Brandt, Hans Wilsdorf ili George Daniels. Ne uzimam sebi to pravo, iako sam za njiihova dela dao ogromno novca, koji mi nije pao sa neba. Pa me zanima, šta si ti to u životu odnosno u horologiji uradio, da sebi uzimaš to pravo, da tako kritkuješ, osuđuješ i pljuješ? Istinski stručnjak ili samo trolovski šarlatan? Sudeći po do sada napisanom, sve me ovo podseća na onaj klasičan vic, kada Mujo uverava Hasu, da se plaši, da je u stvari gej a Haso, ga uverava, da greši i predočava mu stvarnu sliku.
Naravno ako grešim i ako javno predstaviš svoj stručni doprinos horologiji, onda ti se već sada javno izvinjavam. Do tada, milsim, da si pogrešio forum. Ovo je forum ljubltelja satova a ne hejtera. Nemam ništa protiv, što ti sebe vidiš kao ispunjenog horološkog znalca 21. veka i da će satovi, koji računaju nivo vitamina u telu zameniti klasiku potput Omege i Rolexa. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali, čudi me, da nam ne predstaviš bar jedong od tih satova ili možda čekaš na onaj, koji računa potrebnu dozu lekova u telu. Tu ne pomažu satovi, već samo savet lekara.