Pitajte časovničara

Skrećemo sa teme zato što se tema zove "Pitajte časovničara".Dakle ako imaš određen problem sa kvarom mehanizma i sl.( u tvom slučaju to je problem sa Tissot-om i njegovim mehanizmom ) onda je ovo prava tema u suprotnom možemo pričati o svemu i svačemu pa i generalno o ruskim satovima ali to čini temu nepreglednom. Zato postoje odgovarajući forumi i podforumi.

skrećemo sa teme zato što se tema zove "pitajte časovničara".dakle ako imaš određen problem sa kvarom mehanizma i sl.( u tvom slučaju to je problem sa tissot-om i njegovim mehanizmom ) onda je ovo prava tema u suprotnom možemo pričati o svemu i svačemu pa i generalno o ruskim satovima ali to čini temu nepreglednom. Zato postoje odgovarajući forumi i podforumi.
previše se držiš pravila al dobro u redu

Hajde da budemo konstruktivni. Imamo podforum koji se bavi ruskim satovima, a nalazi se ovde: Ruski satovi

Na sva pitanja vezana za njih ćemo rado odgovoriti.

ivannxxx
Ovo je 6. (uzaludno potrošeni) post koji se bavi tvojim nerazumevanjem skretanja sa teme i potreba za poštovanjem pravilnika.
Registacijom na ovaj Forum prihvatio si i obavezu poštovanja pravilnika.
Da si ga pročitao shvatio bi posle prve Skydrummer-ove intervencije o čemu se radi i on ne bi morao da troši svoje vreme na tvoje edukovanje.
Da si ga pročitao znao bi i da se ne citira post na koji se odgovara u prvoj sledećoj poruci.
---------//-------------------- moderatoru ne predlažu sankcije koje se članu čine kao najbolje.

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju!

ivannxxx
Ovo je 6. (uzaludno potrošeni) post koji se bavi tvojim nerazumevanjem skretanja sa teme i potreba za poštovanjem pravilnika.
Registacijom na ovaj Forum prihvatio si i obavezu poštovanja pravilnika.
Da si ga pročitao shvatio bi posle prve Skydrummer-ove intervencije o čemu se radi i on ne bi morao da troši svoje vreme na tvoje edukovanje.
Da si ga pročitao znao bi i da se ne citira post na koji se odgovara u prvoj sledećoj poruci.
---------//-------------------- moderatoru ne predlažu sankcije koje se članu čine kao najbolje.

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju!
podsjećaš me na vojnog zapovjednika, onda smisli nešta drugo ak ti se ne sviđam,meni će biti drago

Pozdravljam.
Zanima me da li je svaki Seiko 6309 menanizam isti u smislu da se može prebaciti iz jednog u drugi sat? Naime imam stari Seiko koji je prestao raditi posle manjeg pada, časovničar traži suludu sumu za popravku za koju mogu kupiti starog Seika sa istovetnim mehanizmom koji bi transplantirao (naravno ne lično) u mog starojka.

Buni me što je moj Seko 6309-8660 koji ima krunicu i ulaz za steam na broju 4, a potencijalni donatori imaju krunicu na broju tri...

Drugo pitanje, da li su balansi i spirale svih seiko 6309 mehanizama kompatibilne?

Hvala.

Jedno pitanje za casovnicare i entuzijaste, tj treba mi jedna informacija. Naime gledao sam da sredim jedan sat za drugara, ali mi casovnicar rece da nema deo za njega. Verujem mu jer je malo redji mehanizam (Durowe 1055 u Laco satu). E vidim da mi je napisao na papir da je deo "spirala - balans". Posle mi je preko telefona rekao da mogu da to nadjem i pod "untra" (valjda sam dobro cuo). E sad mene zanima na koji je tacno deo mislio i kako se naziva na engleskom.

Ja sam mislio da je mozda osovina balance (balance staff) ali ona ima okret, mislio sam da je samo spirala ali koliko vidim i ona stoji na mestu (doduse nisam gledao pod lupom) jedino onda ostaje balansa/balansvela (ili ona zajedno sa piralom).
Usput me zanima da li neko ima trazeno za taj mehanizam ili da li moze da "sredi" ovo moje. :) Dobar mi je casovnicar, ali ne bih da ga cimam opet za ovaj sat, posto mi rece da ne moze da nadje deo a da je mogao da sredi to bi vec odradio.

Pozdravljam.
Zanima me da li je svaki Seiko 6309 menanizam isti u smislu da se može prebaciti iz jednog u drugi sat? Naime imam stari Seiko koji je prestao raditi posle manjeg pada, časovničar traži suludu sumu za popravku za koju mogu kupiti starog Seika sa istovetnim mehanizmom koji bi transplantirao (naravno ne lično) u mog starojka.

Buni me što je moj Seko 6309-8660 koji ima krunicu i ulaz za steam na broju 4, a potencijalni donatori imaju krunicu na broju tri...

Drugo pitanje, da li su balansi i spirale svih seiko 6309 mehanizama kompatibilne?

Hvala.

Aj dok meni neko ne odgovori, da probam da ja odgovorim.

1. Jeste, svi su isti. Inace mozes da skines samo deo, ne moras ceo. Onda bi izbegao vadjenje kazaljki i cifera i tako izbegao potencijalna ostecenja istih.

2. Ne obaziri se na to. Uglavnom je stvar dizajna. Recimo vecina 6119 ima krunicu na 4h, ali sam vidjao i poneki na 3h. Krunica svakako ulazi na stranu bubnjica, tako da je samo ugao pod kojim stoji malo drugaciji. E sad mi jedino pada na pamet u kom polozaju stoje nogice na ciferu. Ali ne verujem da bi menjali glavnu plocu, lakse je da stave na drugo mesto te nogice (u zavisnosti kako zele da stoji krunica).

3. Trebalo bi da jesu, moze da se desi da cak pasuju sa drugih (recimo 6308 i 6319)

Mislim da ti treba ovo:
View attachment 98712

U mehanizmu:
View attachment 98713

Spirala je balance spring.

Ovo sa prve slike je zapravo balansvela sa spiralom, a evo slike za poređenje na sledećoj temi: http://www.svetsatova.com/forum/f11...ma-primer-eta-2824-2-a-9394.html#.VCRO3ucVclI

To i ja mislim, ali sam zbunjen jer je balans zhiv. Tj kad ga pomerim on se vrati u polozaj. Mislim svakako me ne bi covek slagao i sl, toliko je satove sredio nego jednostavno ne kapiram. :D

Pozdrav drustvo. Imam od pre mesec dana citizen nighthawk i danas sam pokusao da podesim vreme ali krunica kao da je zalepljena, nece da se pomeri niti u jednu stranu pa molim za pomoc, da li postoji neki trik ili je kvar u pitanju

Njemu je krunica na zavrtanje. Probaj da je okrećeš levo-desno da se oslobodi, pa će sama krenuti u višu poziciji, tj. blago će se izvući.

Ume da zapinje ako je previše zategnuta, pa kada je oslobodiš, nemoj je snažno zavrtati do kraja.

Last edited:
Elem, da javim samo da sam bio kod mog casovnicara i rece mi da je mislio na ceo mostic gde se nalazi i spirala i balans. Ja mu rekao da l da nabavim samo spiralu i balans, i rece mi da bi me to vise ispalo jer mu je vise posla (logicno). Videcu sta cu vec da uradim. Nasao sam delove na netu, ali otom potom. Na zalost za to menjanje treba poseban alat, tako da ne mogu ni da eksperimentisem.

E sad jos jedna stvar. Na par satova mi je bio otisao "filtron" i sad mi treba jedan "drzac filtrona", pa me zanima kako se to kaze na engleskom. :) Sve sam pregledao, ali ocigledno da ima i na srpskom drugo ime. Koliko mi se cini to je deo koji se nalazi na ploci ispod cifera (mada mozda i gresim).

Prvi put cujem za filtron... a zamena balansa i opruge ne bi trebalo da je preveliki problem... u principu samo staviti dva dela u predvidjene slotove

Back