Pitajte časovničara

Na WUS-u ima više primera oštećenih mehanizama koji su konstantno ručno navijani. Jednostavno - izbor materijala je drugačiji jer je ručno navijanje kod automatika najčešće samo pomoćno i predviđeno samo da pokrene sat kada stane a ne za svakodnevnu upotrebu.

WUS je forum. Od milion satova, njih 5 je kao sjebano navijanjem i sad bi to trebalo biti pravilo. Ja cu ipak vjerovat co'eku sto ima sve moguce Omegine certifikate. A i navijam svoje satove rucno i niti jedan se jos nije sjebao. :)

Mislim da rucno navijanje ne treba da bude pravilo kod automatskog sata, ali ako ta funkcija vec postoji nema razloga izbegavati je kad je potrebno

@anpi - najvažniji postovi na ovu temu nisu dolazili od članova korisnika, već od viđenijih časovničara. E sad - i Puzak se svakako ceni ali mislim da ni on ne bi podržao svakodnevno navijanje automatika (koje je definitivno donelo vidljiva oštećenja na klasičnom ETA 2824). Na kraju - svako će sa svojim satom uraditi kako on smatra da je najbolje ;).

Jedno vreme zbog posla sam ziveo u Zg, satove mi je odrzavao gosp.Puzak. Bio sam izuzetno zadovoljan, uslugom, brzinom i kvalitetom koji je obavljao. I ja znam koji put, ako automatika ne nosim duze vreme, prvo naviti onako do pola, 20-tak puta, cisto da dobiju snazniju inicijaciju pocetka ponovnog rada. Nisam do sada imao nikakvih zamjerki.
Ovo je moje licno iskustvo, ne tvrdim da je pravilo.

Evo da vam se zahvalim na odgovorima...
Ja imam Steinharta sa 2824-2 nešto više od tri meseca, nisam ga nikad ni navijao, i juče je stao, pa je rekoh da probam i tu funkciju, i vidim radi. Gledao sam po raznim forumima, mišljenja su podeljena.
Skinuo sam upurstvo sa Etinog sajta, veoma veliko, možda mi je i taj detalj promako, ali nisam video ništa o ručnom navijanju. Pa sam skinuo neko drugo uputstvo, (Buran, Aviator, Sturmanskie) i u tom uputstvu za modele u kojima se nalazi 2824-2 piše da se sat ručno zaklati tridesetak sekundi 50-100 puta, onda se dotera i nastavi da se nosi normalno. Dok recimo za 2892A2 piše da se krunica okrene 3-5 puta i kad sekundara krene dotera se sat i nastavi da se nosi normalno.
Kao što već rekoh ja ima Steinharta (Ocea One Red) u pitanje je diver model sa krunicom na šrafljenje pa i verovatno nije baš mnogo pametno odšrafvljivati je i zašrafvljivati svaki dan naravno...

Tesko da si rekli obavezno imas dajvere koji se nenavijaju rucno tj na krunicu ali su verovatno rekli zbog opruge treba da se ponekad navije ručno

Last edited:
Sirotinjski hack?

Da li sirotinjski hack škodi satnom mehanizmu? Pod time mislim na držanje izvučene krunice pod taman tolikim otporom da se sekundara zaustavi, dok ne sačekam "atomsko" vreme, tada je pustim i tako uskladim sat praktično u sekundu?

Izvinjavam se ako sam bez potrebe otvorio temu, ali nisam našao odgovarajuću.

Re: Sirotinjski hack?

Ja mislim da sve sto proizvodjac nije predvidio skodi. Mada povremeni hack mu ne bi smeo raditi problem, naglasavam POVREMENI. Neki mehanizmi kada se tako hackuju cak poteraju sekundaru unazad.

zamena stakla

Pozdrav,

polomio sam staklo na satu pa me interesuje: da li moze da se zameni staklo i koliko ce to da kosta?

1410874839621.jpg

Last edited by a moderator:
Re: Koji sat nosite danas?

zna li netko kakav je mehanizam u ovom satu i informacije o mehanizmu i proizvođaću sat je Certina DS Podium Big Size
0100.jpg

Last edited:

zna li netko kakav je mehanizam u ovom satu i informacije o mehanizmu i proizvođaću sat je Certina DS Podium Big Size
Trebalo bi biti -
on-the-fly-graphic.php

Taj mehanizam je odlican, narocito kad se nalazi u satu te cenovne kategorije.

Tesko da ce taj mehanizam da crkne tek tako.

Dobri su Japanci, ali da su bas bolji i bez premca, tesko, ali svako ima pravo na svoje misljenje.

zna li tko kakav je mehanizam u ovom satu ETA G10 961 jer je otišao dva tjedna nakon isteka jamstva
CAM00071.jpg

Last edited by a moderator:
Ne znam šta te zanima?
G10 spada u jeftinije mehanizme na kojima se u slučaju kvara ne vrši nikakva intervencija već se zamenjuju novim.
Ume da potraje dugo ali ,eto, dešava se i da se pokvari.

Back