Evo sta je meni interesantno. U zadnje vreme sve je vise pitanja vezanih za procenu orginalnosti, vrednosti,starosti a da se pritom u svojoj prvoj poruci na forumu ne kaze dobar dan, pozdrav, cao, postovanje, itd.
Trazi se neka vrsta usluge,pomoci tj.tudjeg angazovanja a neka osnovna pravila pristojnog ponasanja-komunikacije izostaju.
Nije tesko biti fin.
PS- U zadnjih nekoliko dana bilo je par takvih slucajeva. Bilo ih je i ranije a verovatno ce ih biti i u buducnosti. Nazalost.
Otprilike kao MMario, i ja sve više izbegavam da sa takvima i komuniciram. U poslednje vreme mi se dešava da mi se i studenti tako obraćaju. Ukoliko mi napišu mail gde nema ni najjednostavnijeg pozdrava, nego samo 'Kada imate konsultacije?', obično odgovorim ovako:
Poštovana koleginice/kolega,
Da li ste zapravo hteli da kažete P
oštovani profesore, kada držite konsultacije?
Inače, informacija je jasno istaknuta na stranici fakulteta, kao i na katedri. pre nekoliko dana mi je došao klipan koji nije pošteno ni pokucao, ušao bez poziva, rekao da bi radio master kod mene i odmah se uvalio u fotelju. Rekao sam mu mrtav 'ladan: „Niste me pitali šta ima za ručak”. Ovaj se zbunio, na šta sam odgovorio: „Vidim da ste ušli bez kucanja i pozdrava, kao da ste u svojoj kući, pa mi deluje da ste pomislili da ste ušli u sopstveni stan i da roditelji treba da vam serviraju ručak”. Klipan odgovara ovako: „Pa OK, nešto sam u žurbi jer mi je frka da završim master i 'oću da se dogovorimo za temu.” Naravno, naglasak je ona isfolirana varijanta beogradskog. Na to sam odgovorio: „Vrata se nalaze iza vas, a o temi možemo da porazgovaramo kada pokucate, ja odgovorim da je slobodno, zatim kažete 'dobar dan' i slično.” Magarac opet po svome: „Pa OK, mislim, bio sam u žurbi, jeste mi frka, jel možemo da se dogovorimo?” „Naravno da možemo, ali sledeće nedelje. Do tada imate vremena da naučite standardni jezik, moduse obraćanja i nešto o lepom ponašanju. Prijatan dan želim.”
Ponekad zaista žalim za vremenima kada je takvima moglo da se kaže: „Marš napolje!”
Ja sam samo pitao, ako neko hoce da pomogne hvala mu,ako nece opet mu hvala. Moje je da pitam.
Dobićeš odgovor, samo se strpi. Verujem da će se neko naći da odgovori, ali to ne mora da bude danas. Ne sede svi forumaši za kompjuterom 24 sata samo da bi tebi odgovorili, možda će proći i nekoliko dana, ali to ne zna niko da kaže. Ukoliko je interfejs na telefonu nezgodan, sedi lepo za kompjuter, jer telefon je ipak za telefoniranje. Pošto vidim da ipak i sa telefona možeš da odgovaraš, mogao bi da kažeš nešto u stilu 'izvinjavam se' i slično. Ovo jeste forum, ali nije kladionica niti kafana, već mesto gde se kulturno komunicira.